MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

LOJİSTİKTE GELECEK ENTEGRASYONDA 12.12.2015 tarihinde yayınlandı

Lojistik Derneği (LODER) Başkan Yardımcısı ve Maltepe Üniversitesi Uluslararası Ticaret ve Lojistik Yönetimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Tanyaş, lojistik sektöründe geleceğin entegrasyonda olduğunu söyledi. Tanyaş, Türkiye’de de dünyada olduğu gibi lojistik sektöründe faaliyet gösteren firmaların taşımanın yanı sıra gümrükleme, paketleme, etiketleme, talep geliyorsa montaj, ütüleme, muayene, gözetim ve ekspertiz gibi tüm hizmetleri bir arada vermesi yönünde kendisini geliştirmesi gerektiğini anlattı.


LOJİSTİKTE GELECEK ENTEGRASYONDA

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Projeler Müdürlüğü tarafından yürütülmekte olan Avrupa İşletmeler Ağı Projesi kapsamında ‘Mersin Lojistik Sektörü Arama Konferansı’ düzenlendi. Kamu, sivil toplum kuruluşları, üniversite ve özel sektör temsilcileri olmak üzere sektörün tüm paydaşlarının katıldığı geniş kapsamlı konferansta Mersin taşımacılık ve lojistik sektörünün mevcut sorunları ele alınıp çözüm önerileri tartışıldı. Makro sorunlar değil, kısa vadede çözüm getirecek mikro sorunların masaya yatırıldığı konferans sonunda sektörün gelecek vizyonunu belirleyecek olan eylem planları ortaya kondu. 
Arama Konferansı’nın açılış konuşmasını yapan MTSO Yönetim Kurulu Üyesi Ufuk Maya, 
sektörün sorunlarının belirlenmesi, çözüm önerilerinin sunulması ve kararlaştırılan eylem planının bir yol haritasına dönüştürülmesi adına etkinliğin büyük önem taşıdığına dikkat çekti. Sonuç odaklı çalışmak istediklerini vurgulayan Maya, “Amaç gün boyu tek taraflı bir konferans değil, birbirimizden öğrenmeye çalışmak, beyin fırtınası oluşturup ortak akıl yaratmaktır” dedi. Gerek kamu gerekse özel sektör tüm paydaşların sektörde yaşanan sorunun da çözümün de parçası olduğunu kaydeden Maya, “Burada yapılacak çalışmada amacımız suçlu aramak değil, aksine var olan sorunlara tüm dinamiklerle bir arada çözüm üretmektir” diye konuştu.

“Artık hareket zamanı”
Ülke ve kent ekonomisi için artık birlikte hareket etme zamanı geldiğine işaret eden Maya, bu konferans ile eksik olan iletişimi kurmak istediklerini anlattı. Hızla değişen dünya ekonomisinde yeni vizyonun ve gelecek stratejilerinin oluşmasında da konferansın etkili olacağına inandığını anlatan Maya, sözlerini şöyle tamamladı: 
“Okyanusları geçerken derede boğulan sektörümüzün mikro sorunlarına eğilmek konferansımızın temel noktası olacak. Kısa sürede çözme imkanı olmayan, kısa sürede ekonomiye katkı sağlamayacak makro projeler yerine kısa vadede ekonomimize yarar sağlayacak, işlerimize fayda getirecek, lojistiğin iyi işlemesini sağlayacak mikro projelere odaklanmanın daha gerçekçi ve gerekli olduğunu düşünüyoruz. Bu nedenle arama konferansının gerçek anlamda karşılaştığımız sorunları belirleme ve eylem planı hazırlamak için bir sonuca varacağımıza inanıyorum.”

Tanyaş: “Entegrasyonu sağlamalısınız
Lojistik sektörünün gelecek vizyonu hakkında bilgi veren Prof. Dr. Mehmet Tanyaş, firmalara almaları gereken tedbirleri anlattı. Türkiye’de firmaların büyük bölümünün kara taşıması yaptığını kaydeden Tanyaş, yalnızca kara taşıması yapan firmaya nakliyeci denebileceğini, lojistik kavramı kullanılmasının doğru olmayacağını söyledi. Artık farklı nakliye yöntemlerini kullanan firmaların işbirliğine gitmesi gerektiğini vurgulayan Tanyaş, “Dünyada olduğu gibi biz de entegrasyonu sağlamak zorundayız. Bu sayede lojistik maliyetleri düşürüp hızı artıracak çözümler üretebiliriz” dedi. Tanyaş, multimodel, intermodel ve kombine taşımacılığın bir arada kullanıldığı karma taşımacılık yönteminin benimsenmeye başlaması gerektiğine dikkat çekti. 
Taşıma yapılırken emisyon gazı salınımı, maliyetler, süre bazlı yol seçeneklerinin göz önünde bulundurulması gerektiğini dile getiren Tanyaş, “Örneğin Şekerpınarı İstanbul arası taşıma gerçekleştirmenin 54 farklı yolu var. Emisyon bazlı, maliyet bazlı ve süre bazlı yollar seçebilirsiniz. Lojistik firması müşterisine amacı doğrultusunda seçenek sunabilmeli” dedi.

“E- ticarete kendinizi hazırlayın”
Lojistiğin bir diğer kolunun depolama olduğunu anlatan Mehmet Tanyaş, depolama olmadan lojistik olmayacağını söyledi. Aktarma merkezi mi kurulmalı, toplama merkezi ya da dağıtım merkezi mi bunların iyi tespit edilmesi gerektiğini söyleyen Tanyaş, “Ayrıca sektörde gelecek e-ticarette. Bundan kaçamazsınız. Şimdiden kendinizi buna hazırlayın” tavsiyesinde bulundu. 
Tedarik zinciri kavramına da değinen Tanyaş, üretimden, ürün nihai tüketiciye ulaşana kadarki tüm lojistik aşamaların tek elden kontrolünün sağlanması olarak tanımladığı bu kavramın önemine dikkat çekti. Artık şirketlerin değil tedarik zincirlerin rekabet ettiğini kaydeden Tanyaş, “Zincirin tümünü görmezsek toplam maliyeti göremeyiz. Dünya bu şekilde çalışıyor. Tüm zinciri kurabilmeliyiz” değerlendirmesini yaptı.

“Maliyet sistemi oluşturamamışız”
Türkiye’de lojistik sektörünün sıkıntılarına da değinen Mehmet Tanyaş şunları söyledi: 
“Lojistikte en kötü olduğumuz yönümüz, rekabetçi maliyet sistemi oluşturamamış olmamız. Maliyeti hizmet alan belirlemiyor, hizmet veren belirliyor. Rekabetçi bir düzen oluşturup buna hazır olmalıyız. İkinci en kötü yanımız gümrüklerimiz. Başbakan açıkladı. Tek pencere sistemi Aralık 2016’da bitiyor. Gümrüklerle ilgili başka sorunlar da var ama gelişiyor. Hükümet 2018’e kadar lojistik performans endeksine göre ilk 15 ülke arasına girmeyi hedeflemiştir. Bu yönde çalışmalar sürüyor.”
Firmalara web tabanlı tedarik zinciri oluşturmaları, teknoloji kullanımını artırmaları tavsiyesinde de bulunan Tanyaş, müşterilerin er ya da geç bu talepte bulunacağını, tüm tedariklerin internet üzerinden yapılır hale geleceğini söyledi. Bunun dünyada başladığını, hızla yayıldığını kaydeden Tanyaş, “Ayrıca bugün aynı depoya, aynı araca girmeyen iki rakip firma önümüzdeki süreçte aynı depoyu kullanıp aynı araca binmeye de başlayacak” dedi. Ortak taşımayı kabul edip maliyetlerin düşürülmesi yolunun tercih edileceğini anlatan Tanyaş, geleceğin lojistik trendleri arasında firmaların kendi lojistiklerini kendilerinin yönetmesi yerine bir lojistik firması ile çalışmayı tercih etmeye başlamasını da gösterdi. Tanyaş, tüm firmaların yalnızca lojistik firmalarından performans raporu alıp işlerinin daha hızlı yürütülmesine önem vereceğini söyledi.

“Türkiye’nin geleceği lojistikte”
Türkiye açısından lojistiğin önemine değinerek konuşmasını tamamlayan Mehmet Tanyaş şu bilgileri verdi:
“Lojistik ağ saçısından artık Avrupa’ya kuzeyden gitmek önemini kaybedecek ve güneyden girme yolları açılacak. Çünkü kuzeyden gitmek hem uzak hem maliyetli. Çin başbakanının bahsettiği demir İpek Yolu’na önem vermek gerek. İpek Yolu’nu ülkemizden geçirirsek büyük başarı elde ederiz. Biz Türkiye üretim ya da sanayi yerine lojistikten para kazanabiliriz, istihdam yaratabiliriz. Biz, kervanlardan gelen bir milletiz. Çıkışımız da sadece lojistik. Önümüzdeki süreçte Güney İpek Yolu, Bakü – Tiflis – Kars ve 3. köprü çok önemli hale gelecek ve buradaki dağıtım ve toplamalar bizde kalacak. Artık sadece İstanbul’dan dağıtım ortadan kalkacak. Ağırlık merkezi doğuya kayacak. Böylece yeni lojistik alanlar oluşacak.”

“Ödül Kastamonu Entegre’nin”

Öte yandan Lojistik Arama Konferansı öncesinde 5. MTSO – LODER Lojistik Proje Yarışması Ödül Töreni gerçekleştirildi. 18 projenin başvurduğu yarışma sonrasında kurumsal kategoride birincilik ödülünü Kastamonu Entegre Ağaç Sanayi Tic. A.Ş kazandı. MTSO Yönetim Kurulu Üyesi Ufuk Maya ve LODER Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Tanyaşar’ın elinden ödülünü alan Kastamonu Entegre Tedarik Zinciri Direktörü Halim Sırçancı, proje hakkında bilgi verdi. Ürünlerinin çok pahalı olmaması nedeniyle toplam maliyet içinde lojistiğin büyük önem taşıdığını anlatan Sırçancı, dünyanın her tarafından hammadde temin ederek 77 ülkeye ihraç ettiklerini ve bu nedenle lojistiğin yeni kavramı olan tedarik zincirinin firmaları adına büyük önem taşıdığını söyledi. Ardından açıklama yapan Kastamonu Entegre Lojistik Müdürü Uğur Aydın ise gerek maliyetten tasarruf sağlamak gerekse hızlarını artırmak adına web tabanlı bir yazılım kurduklarını anlattı. İnternet ulaşımı olan her noktadan tüm nakliyecilerin ulaşıp yönetim sağlayabildiği bu sistem sayesinde yükleme kapasitelerini optimize ettiklerini bildiren Aydın, geliştirdikleri proje ile ödül almaya hak kazandıklarını söyledi.



Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER