MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

Komite Başkanları sektörlerindeki sorunları ve 2018 projelerini paylaştı 18.10.2017 tarihinde yayınlandı

Geleneksel olarak düzenlenen Meslek Komiteleri İstişare Toplantısında bir araya gelen Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Meslek Komitesi Başkanları, sektörlerinde yaşanan öncelikli sorunları ve 2018 yılında ele alınması planlanan öncelikli projelerini görüştü. Her biri kendi sektörü ile ilgili proje önerilerini sunan Komite Başkanları, lobi faaliyetlerinin artırılmasını bekledikleri konular hakkında görüşlerini paylaştı. 


Komite Başkanları sektörlerindeki sorunları ve 2018 projelerini paylaştı

MTSO Meslek Komitesi Başkanları İstişare Toplantısı MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantının açılışında konuşan Aşut, Oda seçimlerinin 2018 yılı Nisan ayına ertelendiğini hatırlatarak, “Seçim çalışmalarına 2018 yılı Nisan ayına kadar ara versek de, Odamız ve kent ekonomimiz için, sektörlerimiz için çalışmaya, Odamız projelerinin, eğitimlerinin ve tüm çalışmaların etkin birer parçası olmaya devam etmeliyiz” dedi. 
Seçimden seçime değil, 365 gün Mersin için, Oda için, ülke ekonomisi için çalışma ruhuna sahip bir camia olduklarını vurgulayan Aşut, şunları söyledi: 
“Mersin iş dünyası, MTSO’nun tüm üyeleri bu ruhla yeni seçim gününe kadar en iyi bildiği şeye; yani, üretime, ihracata, yenilikçiliğe, girişimciliğe, ar-ge’ye, markalar yaratmaya, kısacası kentinin ve ülkesinin zenginliği olmaya devam edecektir. Her zaman vurguladığım gibi, tabandan gelen çözümler olmadan, tepeden inme çözümlerin bu kentin sorunlarına derman olmadığını iyi biliyoruz. Bunun için, Komiteler olarak daha çok çalışmak, daha çok üretmek ve bu koltukların değerini bilmek zorundayız. Binlerce insanın bizden, sizlerden beklentileri var. Komiteleri etkin şekilde çalıştırmak bu beklentileri tatmin edecek tek şeydir.”
2018 yılı çalışma takvimi ve paralelinde bütçesini belirlemek adına Komitelerin proje önerilerini almak istediklerini kaydeden Aşut, “Her zaman belirttiğim gibi sizlerin projeleri ve önerileri bizlerin çalışmalarını yönlendirecek, daha sağlıklı yol almamıza yardımcı olacaktır” ifadelerini kullandı. 

“Difineli kağıda alternatif çalışmalara destek talebi”
Meyve ve Sebzelerin İşlenmesi ve Ticareti ile ilgilenen sektör grubu yaş meyve sebze ihracatına değindi. Özellikle narenciyenin difineli kağıt ile ihraç edilmesi kaynaklı sorunlar yaşandığının dile getirildiği toplantıda, bu kağıt türüne alternatif bir malzeme konusunda Narenciye Tanıtım Grubu fonlarından yararlanıldığı, ancak bu grubun kaldırılması sonrasında projenin yarım kaldığı belirtilerek, “Eğer bir alternatif bulunmazsa üçüncü dördüncü aydan sonra limon ihraç edemeyeceğiz. Bütçemiz oranında bu kağıdın alternatifleri üzerine yürütülen çalışmaya destek verilmesini talep ediyoruz” denildi. 

“Toplum sağlığı ile ilgili projeler üretilmeli”
Sağlık Hizmetleri, Medikal ve Kozmetik sektör temsilcileri ise toplum sağlığına yönelik yapılabilecek projeler üzerinde durdu. Gün geçtikçe artan kanser vakalarına dikkat çekilen toplantıda bu konunun araştırılıp toplumu bilinçlendirecek, bazı konularda farkındalığı artıracak çalışmalar yapılması gerektiği konuşuldu. Sektörü ticari açıdan geliştirecek eğitim çalışmalarına da ciddi ihtiyaç duyulduğu vurgulanırken, “Bölgemizde ilaç, kozmetik ve medikal üzerine ciddi yatırımlar yapılıyor. Özellikle kozmetikte önemli bir yatırım potansiyeli oluştu. Bu alanlara yönelik üyelerimize fikir verecek, yol çizecek etkinlikler yapılmalı” denildi. 

“Nitelikli denetim mücadelesi verelim”
Yurtiçi Yük ve Eşya Taşımacılığı sektör temsilcileri de kendi sorunlarına ilişkin değerlendirmeler yaparak Lojistik Köy Projesi’nin hayata geçirilmesi talebinde bulundu. Sektörde yaşanan haksız rekabetlere değinilen toplantıda, “Bugün nakliye durursa her şey durur. Lojistik tüm sektörlerin kalbidir. Bu nedenle belgeli çalışan firmalar mağdur edilmemelidir. Bugün belgeli çalıştığı için rekabet edemeyip piyasadan çekilen firmalar olacaktır. Yarın ise şu anda günübirlik çalışıp sonrasını planlamayan belgesiz firmalar elenecektir. O dönemde piyasada yalnızca çok büyük çalışan firmalar kalır ve nakliye maliyetleri de yükselir. Bu durum sanayiciye de olumsuz yansır, ihracatçıya da. Bu sorunların çözümü için bugünden nitelikli denetimlerin sağlanması noktasında gerekli çalışmaları yapıp lobi gücümüzü kullanmalıyız” değerlendirmesi yapıldı. 

“Mersin’e yakışır bir Balık Hali yapılmalı”
Hayvansal Ürünler ve Destek Faaliyetleri sektör temsilcileri ise yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi. İlçelerde mini balık pazarları oluşturulması yönünde yürütülen çalışmalardan bahsedilen toplantıda, “Ancak bu mini balık pazarları yeterli değil. Kentimize yakışan temiz, hijyenik büyük bir balık pazarına da ihtiyaç var. Bu konuda sunacağımız projeye destek bekliyoruz. Aynı zamanda kentimize bir de balık hali kazandırılması talebimiz bulunmakta. Bu konuda da çalışmalarımız var ve belli bir noktaya geldik. Sadece hal değil, soğuk hava depolarının da balıkçılık sektöründe kullanımı artıyor. İhracat öne çıkmaya başladı. Önümüzdeki süreçte çok daha iyi projelerle gündemde olacağız” denildi. 

“Bakliyat üretimi artırılmalı”
Hububat, Bakliyat ve Dış Ticaret sektör temsilcileri ise bakliyat üretiminin artırılmasına yönelik çalışmalara değindi. Mersin’in bakliyat sektöründeki gücüne değinilen toplantıda, “Üretim her geçen yıl azaldı. Mersin işleme gücü ile yurtdışından gelen malları işleyip ihraç ediyordu ama artık bu özelliğimizi de yurtdışında yapılan tesisler nedeniyle kaybetmeye başlıyoruz. Vakit kaybedilmeden bu alanda lobi yaparak ülkemizde bakliyat üretiminin artırılması yönünde çalışmalıyız. Bu da bir altyapı kaynağı, Türkiye’nin doğal zenginliğidir” denildi. Tohumculuk ve tohum ıslahı konusunda yürütülecek çalışmaların sektörün geleceği için elzem olduğu vurgulanırken, "Bu çalışmaların yüksek maliyetli olması dolayısıyla, bizlerin burada beklentisi maddi katkıdan ziyade yürütülecek çalışmaların desteklenerek manevi katkı sunulmasıdır" denildi. 
Ayrıca antrepolarla ilgili çalışmalar yapılması gerektiğine de dikkat çekilen toplantıda, 2014 yılında yaşanan bazı sıkıntılar sonucunda getirilen ilave teminatlar nedeniyle halen sorun yaşandığı hatırlatılıp bu sorunların çözümü konusunda destek istendi. Kentte yeterince antrepo bulunduğu da hatırlatılarak yeni antrepoların açılması noktasında daha temkinli davranılması gerektiği vurgulandı. 

“Çocuklara yönelik kodlama eğitimi verilmeli”
Bilgisayar, elektrik, elektronik, telekomünikasyon ve büro cihazları sektör temsilcileri ise Oda Üyelerinin çocuklarına yönelik çalışma yürütülmesi talebinde bulundu. Eğitim ve Kalkınma Vakfı ile Komiteler üzerinden çocuklara yönelik kodlama eğitimi verilmesi talebinde bulunan sektör temsilcileri, aynı zamanda düzenlemek istedikleri bilişim fuarı hakkında da bilgi verdi. Öte yandan sektör temsilcilerinin üye firmalara daha uygun fiyatlarla hizmet vermeye hazır olduklarını da vurgulayan sektör temsilcileri, bu konunun duyurulması noktasında da destek istedi. 

“Mersin’de kentsel dönüşüm başlamalı”
İnşaat, emlak, mühendislik ve mimarlık sektörlerine yönelik talepler ise kentsel dönüşüm ve yapı denetim çalışmaları üzerine oldu. Mühendislik ve Mimarlık sektör temsilcileri özellikle tüm inşaatların yapımında yapı denetimlerde ciddi sorunlar yaşandığını ifade ederek bu konuya yönelik planlanan sempozyuma destek isterken, inşaat ve emlak sektör temsilcileri müteahhitlik mesleğinin tanımlarının belirlenmesi noktasında yapılacak lobi çalışmalarına destek istedi. Kentsel dönüşümdeki yasal boşlukların doldurulup bu alanda yasa çıkarılmasına yönelik çalışma yapılması ve inşaat sektörünü hareketlendirecek tek formül olarak gösterilen kentsel dönüşümün Mersin’de vakit kaybedilmeden başlatılması yönünde adım atılması ile beklenen 1/5.000’lik planların çıkarılması yönünde lobi yapılması da gelen talepler arasında yer aldı. 

“Şoför dinlenme alanları oluşturulmalı”
Yolcu Taşımacılığı sektör temsilcileri ise özellikle servis şoförlerinin sorunlarına değindi. Çocukları bıraktıktan sonra şoförlerin araçlarını temizleyebileceği, oturup sohbet edip dinlenebileceği alanlar oluşturulması talebinde bulunan sektör temsilcileri, bu konuyu Belediyeye bildirdiklerini ancak sonuç alamadıklarını kaydederek lobi oluşturulması konusunda destek istedi. Ayrıca S plaka olmayan korsan araçlardan duyulan rahatsızlık da dile getirildi. 

“Gümrüklere yönelik çalışmaları etkileyen taraflar bir araya gelsin”
Gümrük Müşavirliği ve Lojistik Hizmetleri sektör temsilcileri Mersin’in Ambarlı’dan sonra gümrük işlemlerinin en yoğun yapıldığı ikinci liman olduğunu hatırlatarak, gümrük firmalarında çalışan personelin limana giriş kartlarında yaşadığı sorunların çözümü yönünde destek istedi. Gerekirse 6 ayda ya da yılda bir kez konunun taraflarının bir araya gelerek sorunları karşılıklı konuşabilecekleri iletişim ortamı yaratılmasının önemine değinen sektör temsilcileri, bu sayede sürekli değişen farklı uygulamaların yarattığı sorunların da çözümlenebileceğine işaret etti. 

“Güvenli tüp depolama alanları oluşmalı”
Akaryakıt, LPG, Madeni Yağ ve Enerji sektör temsilcileri ise özellikle tüp depolama alanlarına yönelik talepte bulundu. Mevcut durumda tüm firmaların kendi imkanlarıyla eski araçlarla çalıştığını, sokaklarda, tarlalarda tüpleri muhafaza ettiğini anlatan sektör temsilcileri bu uygulamanın ciddi riskleri de beraberinde getirdiğini vurgulayarak, Büyükşehir Belediyesi ile yapılacak çalışma ile düzgün, güvenli depolama alanları oluşturulması talebinde bulundu.

“Kuyumculardan fuar destek talebi”
Finans ve Kuyumculuk sektör temsilcileri ise kapalı çarşı tarzında tarihi bir ortam oluşturulup kuyumcuların bu alanda faaliyet göstermesi talebinde bulundu. Aynı zamanda güzel bir mücevherat fuarı hazırlamak istediklerine de değinen sektör temsilcileri bu noktada da destek istedi. 

“Hal Yasası’ndaki değişime destek talebi”
Sebze ve Meyve Komisyoncuları sektör temsilcileri ise Mersin Hali’nde bulunan dükkanlarını satma ya da kiralama noktasında yaşadıkları sıkıntıları dile getirdi. Hal Yasası’nı aşmakta zorlandıklarını kaydeden sektör temsilcileri, diğer hallerde dükkanların belediyelere ait olması nedeniyle böyle bir yasa çıkarıldığını hatırlatıp, “Oysa biz mülk sahibiyiz ama mülkümüz üzerinde hak iddia edemiyoruz” dedi. Öte yandan belediyelere 5 iş günü içinde ödenen rüsumlara da değinen sektör temsilcileri, kendileri ödemeleri 3-5 ay gecikmeli alırken rüsumları 5 gün içinde ödemekte zorlandıklarını anlatıp, bunları da aylık olarak yapmalarının sağlanması yönünde destek talebinde bulundu. 

“Mesleki eğitimlere ağırlık verilmeli”
Ağaç ve Orman Ürünleri sektör temsilcileri ise özellikle ara eleman yetiştirilmesi ve sektörde sigorta konusunda yaşanan sıkıntılar üzerinde durdu. Yangın sigortasını halen yaptıramadıklarını kaydeden sektör temsilcileri, Sigorta Komitesi ile birlikte bu konuya çözüm üretmek istediklerini söyledi. 

“Misafirlerimize Mersin’i anlatalım”
Seyahat Acenteleri, Konaklama, Eğlence, Sanat, Spor İşletmeleri sektör temsilcileri ise kent turizminin gelişimi için yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi. Tanıtımın yalnızca turizmcinin işi olmaması gerektiğini vurgulayan sektör temsilcileri, tüm iş insanlarından şehir ya da yurtdışından gelen misafirlerine Mersin’i gezdirmelerini istedi. 



Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER