MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

Kızıltan: “Tecrübelerimizi komşularımızla paylaşmaya hazırız” 09.07.2020 tarihinde yayınlandı

MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, Türkiye’nin sanayiden tarıma, inşaattan hizmet sektörüne her alanda büyük tecrübeye sahip olduğunu, dünya genelinde geniş bir networkü bulunduğunu belirterek, “Bu tecrübelerimizi komşu ülkelerimizle de paylaşmak istiyoruz” dedi. 


Kızıltan: “Tecrübelerimizi komşularımızla paylaşmaya hazırız”

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan Türk Arap Ülkeleri İş İnsanları Derneği (TURAB) tarafından online platformda düzenlenen Lübnan Ülke Tanıtım Toplantısı’na katıldı. Lübnan Beyrut Büyükelçisi Hakan Çakıl ve Lübnan Beyrut Ticaret Müşaviri Ümit Sezer’in konuşmacı olduğu toplantıyı TURAB Genel Başkanı Canan Sunay, TURAB Lübnan Temsilcisi İmad El İssa ile iş dünyası temsilcileri takip etti. Lübnan’ın ekonomik ve ticari yapısının anlatıldığı toplantıda ülkede son dönemlerde yaşanan ekonomik sıkıntıların detayları hakkında bilgi paylaşıldı. Özellikle nakit dolar bulunması noktasında yaşanan sıkıntıların vurgulandığı tanıtım toplantısında sorunların, karşılıklı işbirliğinin artırılmasıyla çözümlenebileceği dile getirildi. 

Kızıltan: “Biz her zaman işbirliğine hazırız”
Bu dönemde çözüm olabilmesi adına Trablus Ticaret ve Sanayi Odası ile Mersin Ticaret ve Sanayi Odası arasında imzalanan işbirliği protokolünün hatırlatılması üzerine MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan şunları söyledi: 
“İki ülkenin karşılıklı ticaretini geliştirip artırmak için önemli bir protokol imzalamıştık ama süreç Pandemi nedeniyle ne yazık ki ilerleyemedi. Tabi artık normalleşme yoluna girdik. Ticari olarak, sanayi olarak hareketliliğimizi artırmamız gerektiğini düşünüyoruz. Bu anlamda Trablus ile yaptığımız protokol çok anlamlı. Hayata geçirmeliyiz. Birbirine yakın ülkeleriz. Sürekli gelip gidiyoruz. İşadamlarımız, heyetler gelip gidiyor. Protokoller yapıyoruz ama ne yazık ki karşılıklı olarak istediğimiz sonuçlara ulaşamıyoruz. Burada eksiklik nereden kaynaklanıyor öncelikle onu irdelemeliyiz. Attığımız her imzanın karşılıklı ticarete dönüşmesi gerekiyor. Karşılıklı ticaret yapalım, karşılıklı kazanalım istiyoruz. Türkiye’nin her alanda tecrübesi yüksek. Sanayisi, tarımı, inşaat sektörü gelişmiş durumda. Network’ü de dünya üzerinde oldukça yaygın. Bu olanaklarımızı komşu ülkelerimizle de paylaşıp onlara yardımcı olalım istiyoruz. Ama gerçekten samimi şekilde ticaret yapmalıyız. İki ülkenin iş adamlarının da önünü açalım ki bizlerin yaptığı anlaşmaları, protokolleri iş insanlarımız hayata geçirsin. İş insanlarımıza da kulak verip karşılıklı çektikleri sıkıntılar nelerdir neden iki ülke arasındaki ticareti yükseltemiyoruz bunun üzerinde de çalışalım. Ben diğer ülkeleri 3. ülke olarak görüyorum. Bu coğrafya bizim coğrafyamız. Buralarda yaşayan, üreten insanların coğrafyası. Bu coğrafyada 3. ülkelerin söz sahibi olması mümkün olmamalı. Bu coğrafyayı burada yaşayan insanlar, halklar çekip çevirir. O nedenle bizler işadamlarımıza avantajlar sağlayıp ticareti kolaylaştırmalıyız. Oysa bölgemizde 3. ülkeler daha avantajlı hareket edebiliyor. Onlar gelip alır gider, ama biz hep buradayız, eğer yapılacakları karşılıklı olarak bizler yaparsak daha başarılı oluruz ve yapılanlar kalıcı, sürekli olur. Bu nokta hiç unutulmamalı.”

Çakıl: “Beyrut firmalarının merkezleri Türkiye’ye çekilebilir”
Toplantıda TURAB Genel Başkanı Canan Sunay, komşu ülkelerde yaşanan gelişmelere hakim olunması durumunda daha güçlü ticaret yapılabileceği inancıyla toplantı düzenlediklerini anlatırken Büyükelçi Hakan Çakıl, ülkenin ekonomik yapısı hakkında bilgi verdi. Lübnan ekonomisinin ağırlıklı ithalata dayanmasına rağmen geçen yılın Ekim ayında başlayan ekonomik krizle ülkede ciddi döviz sıkıntısı yaşanması nedeniyle bazı Beyrut firmalarının hesaplarını Türkiye’ye taşıdığını anlatan Çakıl, bunun bir fırsata çevrilip bu firmaların yatırımlarının da Türkiye’ye çekilebileceğini söyledi. 
Ticaret Müşaviri Ümit Sezer ise yaşanan sıkıntıların iyi takip edilmesi gerektiğini belirterek özellikle gıda ürünleri ve ilaç konusunda fırsatlar olabileceğini anlattı. Türk ürünlerinin birçok ülkede olduğu gibi Lübnan’da da olumlu imajı bulunduğunu vurgulayan Sezer, önümüzdeki dönemde yapılacak altyapı projelerinin de Türkiye açısından fırsat olarak değerlendirilebileceğini söyledi. 
 



Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER