MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

Kızıltan: “Su, KKTC’ye cazip yatırım fırsatları getirdi” 08.07.2019 tarihinde yayınlandı

MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, Kıbrıs dönüşü yaptığı açıklamalarda, Mersin üzerinden KKTC’ye aktarılan suyun bölgeye inşaattan, tarıma kadar birçok sektörde önemli yatırım fırsatları getirdiğini söyledi. Kızıltan, KKTC’nin her açıdan gelişmesi, başta Türk Cumhuriyetleri ve İslam Ülkelerinde olmak üzere tüm dünyadaki resmi tanınırlığının artması adına Türkiye’nin elbirliği ile çalışması gerektiğini vurguladı. 


Kızıltan: “Su, KKTC’ye cazip yatırım fırsatları getirdi”

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan ve Meclis Başkanı Hamit İzol Başkanlığındaki Mersin Heyeti, Kıbrıs Türk Ticaret Odası ve TOBB iş birliğinde KKTC'nin başkenti Lefkoşa'da düzenlenen Türkiye-KKTC Ticaret Odası Forumu I. Ekonomi Konferansı’na katıldı. Konferans, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun yanı sıra, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, KKTC Başbakanı Tatar, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri,  Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkanı Turgay Deniz ile çok sayıda siyasetçi ve iş dünyasından temsilciyi bir araya getirdi. Türkiye’den 100’e yakın iş insanının katıldığı konferansta KKTC’de iş yapma fırsatları ve yatırım ortamına ilişkin sunumların yanı sıra, eğitim, turizm, tarım ve bilişim teknolojilerine ilişkin sektörel panellerin düzenlendi. Forumun devamında ise iş görüşmeleri gerçekleştirildi. 

Hisarcıklıoğlu: “Kıbrıs Türklerinin yalnız olmadığını tüm dünyaya gösterdik”
Konferansta söz alan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, gözlemlediği gönül birlikteliğinin gelecek adına umut verici olduğuna işaret ederek, şunları söyledi:
“Türk özel sektörü olarak vizyonunuz ekonomisi büyüyen, halkı zenginleşen, maruz bırakıldığı haksız ekonomik ve siyasi izolasyonlardan kurtulmuş uluslararası sisteme entegre olmuş, kendi ayakları üzerinde güçlü şekilde duran bir KKTC'dir. Tüm küresel platformlarda Kıbrıs Türklerinin haklı davasını ve KKTC'nin uluslararası camiaya entegre olması gerektiğini gündeme getirdik. Bunu yapmaya devam ediyoruz.”
Yaptıkları yatırım ve ticaret ile Kıbrıs Türklerinin yalnız olmadığını tüm dünyaya gösterdiklerini kaydeden Hisarcıklıoğlu, “Bu yatırımları daha da artırmak istiyoruz. KKTC hükümetinin Yatırım Dayanışma Konseyini tekrar canlandırması bu kapsamda çok önemli bir gelişmedir. Şüphesiz ki KKTC'ye de çok faydalı olacak” değerlendirmesini yaptı. 

KKTC Başbakanı Tatar’dan istikrarlı hükümet vurgusu 
KKTC Başbakanı Ersin Tatar da, ekonominin geliştirilmesi için istikrar, güvenli ortam ve girişimcilik ruhuna ihtiyaç olduğunu belirtti. Bu işin sırrı ve başarısının ekonominin büyümesinden geçtiğini belirten Tatar, şunları söyledi: 
“Ekonomiyi büyütemezsek öğrenci sayımızı artıramazsak, turizmde yatak kapasitemizi artırmazsak, altyapı çalışmalarını tamamlayamazsak ve enerji meselesine bir çözüm bulamazsak rekabet gücünü yakalayamayız. Dolayısıyla bu toplantılardan çıkması gereken sonuç bildirisi ilk olarak istikrarlı hükümettir. Çünkü bu sistemde istikrarlı bir hükümet olabilmesi için bakanlarıyla ve milletvekilleriyle bir bütün olarak memleketimizin hayrına hep birlikte çalışmak durumundayız. Böylece o istikrarı yakalayalım, reformları yapabilelim, ekonomiye güven verelim, o güvenle memleketin gelişmesine hep birlikte katkımızı koyabilelim.” 

Oktay: “Türkiye’yi yok saymaya kalkışanlar emellerine ulaşamayacak”
Lefkoşa’daki toplantıda bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ise, “Bölgede Türkiye'nin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin meşru hakları hilafına adım atanlar, Türkiye’yi yok saymaya kalkışanlar, emellerine asla ulaşamayacaklardır” dedi.
Konferansın Türkiye ve KKTC arasındaki kardeşliğin yanında ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi adına iş insanlarına verilen önemin bir örneği olduğunu ifade eden Oktay, Türkiye'den gelen yaklaşık 100 firmayla Kuzey Kıbrıslı firmaların turizm, yükseköğretim, tarım ve bilişim gibi sektörlerde karşılıklı iş birliklerini değerlendirecekleri oturumların verimli geçmesini diledi.

Kızıltan: “Kıbrıs’ta yatırımcılar için çok cazip ortamlar var”
Kıbrıs temasları dönüşü kısa bir değerlendirme yapan MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, Kıbrıs’ın Türkiye’nin ayrılmaz bir parçası olduğunu vurguladı. KKTC’nin başta Türk Cumhuriyetleri ve İslam ülkeleri olmak üzere tüm dünyada resmi olarak tanınması için Türkiye Cumhuriyeti’nin seferber olması gerektiğini dile getiren Kızıltan, bu tanınırlığın artmasında iş dünyasına önemli görevler düşeceğini söyledi. KKTC’nin sesinin duyurulmasında ekonomik anlamda güçlenmesinin önemine dikkat çekerek, burada iş dünyasına önemli görevler düşeceğini belirten Kızıltan şunları söyledi: 
“Türkiye ile KKTC arasındaki ticari işbirliklerini artırmalıyız. Mersin’den KKTC’ye ulaştırılan su, bu bölgede cazip fırsatları da beraberinde getirmiş durumda. Su gidiyor ancak bu suyun evlere dağıtılacağı şebeke altyapısı oldukça eski. Gerek bunun yenilenmesi gerekse suyun tarımsal alanlara ulaşacağı kanalların, sulama boru şebekelerinin yapılması için ciddi bir yatırıma ihtiyaç var. Bu noktada Türk müteahhitlerimizin tecrübelerinden yararlanılması büyük önem taşıyor. Aynı şekilde suyun ulaşması ile birlikte artacak tarımsal üretime bağlı olarak üretim, tarıma dayalı sanayi ya da aromatik ve tıbbi ürünlerin üretilmesi noktasında da işbirlikleri yapılabilir.”
İki ülke arası ticaretin artması önünde gümrükler bazında bir takım sıkıntılar yaşandığına da dikkat çeken Kızıltan, Kıbrıs ürünlerinin Türkiye’de, Türk mallarının ise KKTC’de daha rahat dolaşmasına imkan tanımak adına gümrük tarifelerinin yeniden gözden geçirilerek iyileştirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi. 



Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER