Kızıltan: “İSO listelerine giren Mersin firmaları rol modellerimizdir” 13.07.2020 tarihinde yayınlandı

İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu 2019 Raporu yayınlandı. Bu yıl listede Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’na (MTSO) kayıtlı 7 firma yer aldı. Konuyla ilgili değerlendirme yapan MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, listelerde yer alan, kurumsallaşmış, markalaşmış, büyük şirketler haline gelebilmiş firmaları birer başarı hikayesi olarak, rol model olarak gördüklerini söyledi.

Kızıltan: “İSO listelerine giren Mersin firmaları rol modellerimizdir”

Türkiye’nin sanayisini, üretim gücünü göstermesi anlamında İSO 500 listelerini önemsediklerini dile getiren Ayhan Kızıltan, “Bu firmaların birçoğu çok büyük sermayeli şirketler olarak kurulsa da, birçoğunun da bir zaman KOBİ oldukları unutulmamalıdır. Bu anlamda listedeki bir çok firmamızı, hayatına küçük bir şirket olarak başlamış, sonra KOBİ olmuş ardından bu listelere girebilen kurumsallaşmış, markalaşmış büyük şirketler haline gelebilmiş birer başarı hikayesi olarak görüyoruz. Rol model olarak görüyoruz” ifadelerini kullandı.

“Firmalarımızı gönülden kutluyorum”
İSO tarafından açıklanan Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşu listesinde Mersin’den bu yıl 7 firmanın yer aldığını hatırlatan Kızıltan, şunları söyledi:
“ISO ilk 500’ü oluşturan sanayi şirketleri içerisindeki Odamız firmalarının 2018 yılında 5,7 milyar lira olan üretimden net satış değeri, 2019 yılında yüzde 10 artarak 6,3 milyar TL olarak gerçekleşmiştir. 2019 yılında bir firmanın ilk kez ilk 500’e girdiği görülmektedir. Mersin iş dünyası olarak listelere giren tüm firmalarımızı gönülden kutluyorum. İş verdiler, aş verdiler, ihracatla ülkemize zenginlik getirdiler, vergileriyle ülkemize katkıda bulundular. Hepsiyle gurur duyuyoruz.”
Geçen yıl iç talebin daralması ve dış talep koşullarının zorlaşması nedeniyle sanayi kuruluşlarının, maliyet artışlarını satış fiyatlarına yeterince yansıtamadığını anlatan Kızıltan, fiyatlarda indirime gidildiğini, buna bağlı olarak faaliyet karında da önemli bir gerileme ortaya çıktığını ifade edip, “Ancak her şeye rağmen firmalarımız istihdama katkı vermeye devam etti” değerlendirmesini yaptı.

Katma değerde yüksek teknoloji yoğunluklu payı yükselişte
Listede katma değerde yüksek teknoloji yoğunluklu payının yükselişte olmasını ise ‘sevindirici’ olarak değerlendiren Kızıltan, “Teknoloji yoğunluklarına göre yaratılan katma değer dağılımında, 2019'da yaratılan katma değer itibarıyla en yüksek payı yüzde 40 ile düşük teknoloji yoğunluklu sanayiler aldı. Orta-düşük teknoloji yoğunluklu sanayilerin payı ise 5,4 puan azalarak yüzde 29,6 oldu. Orta-yüksek teknoloji yoğunluklu sanayiler grubunun payı yüzde 22,2'den yüzde 23,5'e yükseldi. Yüksek teknoloji yoğunluklu sanayiler grubunun payı yüzde 5,3'ten yüzde 6,9'a ulaştı” açıklamasını yaptı.

Ar-Ge harcamaları arttı ama Ar-Ge yapan firma sayısı azaldı
Ar-Ge’ye yönelik değerlendirme de yapan Ayhan Kızıltan, bu dönemde Ar-Ge harcaması yapan kuruluş sayısının 276'dan 262'ye gerilemesine rağmen Ar-Ge harcamalarında önemli bir artış yaşadığını söyledi. 2019’da İSO 500'ün Ar-Ge harcamalarının yüzde 150'nin üzerinde artarak 3,8 milyar liradan 9,7 milyar liraya çıktığının görüldüğünü ifade eden Kızıltan, “Bu anlamda sadece gücü olan bir firmaların değil, bu konuya ilgi duyan her firmanın, özellikle KOBİ’lerin Ar-Ge yapabilmesinin sağlanması gerekir. Ortak Ar-Ge alanları hizmeti bunun için çözüm olabilir. Model fabrikalar, inovasyon ve tasarım merkezleri sayısı arttırılmalı ve KOBİ’lere hem danışmanlık hem de fiziksel ortak kullanım alanları, atölyeleri sağlanmalıdır. MTSO olarak buna yönelik çalışmalar içindeyiz.
Genel sıralamada Çimsa Çimento San. ve Tic. A.Ş. 1.385.027.059 TL üretimden net satışıyla 156, Başhan Tarımsal Ürünleri Pazarlama San. ve Dış Tic. A.Ş. 1.329.394.727 TL ile 163, Memişoğlu Tarım Ürünleri Ticaret Ltd. Şti. 1.062.127.886 TL ile 212, Aves Enerji Yağ ve Gıda Sanayi A.Ş. 862.987.237 TL ile 275, Armada Gıda Tic. San. A.Ş. 606.671.526 TL ile 406, Durum Gıda San. ve Tic. A.Ş. 526.283.771 TL ile 458, Teknopanel Çatı ve Cephe Panelleri Üretim San. ve Tic. A.Ş. 490.591.450 TL ile listenin 491'inci sırasına adını Mersin'den yazdıran firma oldu.