MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

Kızıltan: “Hep birlikte güçlü olalım” 20.09.2019 tarihinde yayınlandı

MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, Ortadoğu coğrafyasının dünyanın en verimli coğrafyası olmasına rağmen bölge halkının bu zenginlikten yararlanamadığına değinerek, “Kavga etmekten zenginliklerimizden yararlanamıyoruz. Gelin hep birlikte güçlü olalım. 3. ülkelerin müdahalesine izin vermeyelim” çağrısı yaptı. 


Kızıltan: “Hep birlikte güçlü olalım”

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, bir dizi temasta bulunmak üzere Mersin’e gelen Irak’ın Ankara Büyükelçisi Dr. Hassan Al Janabi ve beraberindeki heyeti kabul etti. Başkan Kızıltan’a MTSO Meclis Başkanı Hamit İzol ile Yönetim Kurulu Üyesi Yasemin Taşda eşlik etti. Tarafların karşılıklı ticaretin nasıl artırılabileceğine dair fikirlerini paylaştığı görüşmede Başkan Kızıltan, bölgenin her alanda el ele vererek güçlenebileceğini söyledi. Ortadoğu coğrafyasına 3. ülkelerin müdahalesine izin verilmemesi gerektiğini vurgulayan Kızıltan, 3. ülkelerin bu coğrafyaya karıştırılması halinde bölgeyi savaştan kurtarmanın mümkün olmayacağını anlattı. “Bu coğrafya dünyanın en verimli, zengin coğrafyası. Tüm dünyayı besleyebilecek bir zenginlik var. Biz ne yazık ki birbirimizle kavga etmekten buradaki zenginlikten halkımızı faydalandıramıyoruz” diyen Kızıltan, şunları söyledi: 
“3. ülkeler gelirse bu coğrafyayı yönetmek ister, bizi de birbirimize kırdırır. Artık düşünce yapımızı değiştirmeliyiz. Sorunları el ele verip çözmeliyiz. İş dünyası olarak temaslarımızı artırıp siyasetçilerin yolunu açmalıyız ki onlar da gidip el sıkışarak bu coğrafyayı barışa ulaştırsın. Hep birlikte güçlü olalım.”
Meclis Başkanı Hamit İzol, bölgedeki Türk, Arap ve Kürt halkının bir bütün olup birbirinden ayrılamayacağını vurguladığı konuşmasında ticaretin, iletişimin daha çok artırılması gerektiğini belirtirken Yönetim Kurulu Üyesi Yasemin Taş, “Bizim Irak ile işbirliği yapmayacağımız bir ortam yok. Ambargo olduğu dönemde dahi Türkler Irak’a her türlü malzemeyi sağlıyordu. Ticaretimizi yeniden canlandırmalıyız” ifadelerini kullandı. 

Al Janabi’den Irak’a yatırıma davet
Savaştan kazanan ülkeler bulunduğuna dikkat çekerek bu nedenle bazen savaşı durdurmanın zor olduğunu ifade eden Büyükelçi Dr. Hassan Al Janabi, yıllardır savaşın içinde olduklarını ve barışı en çok isteyen ülke olduklarını vurguladı. Yapılacak ekonomik işbirliklerinin diğer kapıları da açacağına inandığını kaydeden Al Janabi, “Ekonomik işbirliği ortak paydamız olmalı. Bu sağlanırsa zamanla bölgenin diğer ülkeleri de etkilenecektir. Mevcut durumda ticaretimizin yüzde 90’ını Türkiye ile yapıyoruz. Türk ürünleri beğeniliyor ve isteniyor” diye konuştu. 
Türk girişimcileri Irak’a yatırıma da davet eden Büyükelçi Al Janabi, “Yatırım ticaretimizi artıracaktır. Örneğin Irak’ta savaş olurken yumurta üretimimiz yoktu, Türkiye’den alıyorduk. Şimdi üretime başlanınca yumurta alımımız durdu. Eğer sizler ürün gönderme yanında yatırım da düşünürseniz daha çok ticaret yapabileceğimize inanıyorum” değerlendirmesini yaptı. 
Karşılıklı ticarette yaşanan sorunların ve çözüm önerilerinin de konuşulduğu görüşmede Türkiye Irak Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TISİAD) Başkanı Nevaf Kılıç ile ekibi de hazır bulundu. 
 
 



Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER