MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

KARDEŞ ŞEHİRLER MERSİN’DE BULUŞTU 13.11.2015 tarihinde yayınlandı

Merkezi Federal Almanya’nın Hannover kentinde bulunan Kardeş Şehirler Turizm Birliği ilk buluşmasını 13-14 Kasım tarihleri arasında Mersin’de gerçekleştirdi. İki gün süren zirvede bir araya gelen turizm temsilcileri gerek destinasyon geliştirme gerekse müşterek pazarlama ve tanıtım çalışmaları konusunda yeni bir başlangıcın ilk adımlarını attı.


KARDEŞ ŞEHİRLER MERSİN’DE BULUŞTU

Bu yıl ilk kez düzenlenen Uluslararası Kardeş Şehirler Turizm Zirvesi, Mersin Büyükşehir Belediyesi evsahipliği ile Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO), BTW ve Mersin Turizm Platformu işbirliğinde gerçekleşti. 
Wonasis Otel’de düzenlenen Zirvede 4 kıta, 25 ülke, 52 belediyeden 180’e yakın temsilci bir araya geldi. 
Zirvenin açılış konuşmasını yapan MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, sözlerine Avrupa-Türkiye Turizm Konseyi Başkanı Hüseyin Baraner, Mersin Turizm Platformu Başkanı Numan Olcar ile Büyükşhir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Mersin Valisi Özdemir Çakacak ve katılımcılara teşekkür ederek başladı. 
Yerel yönetimler etkin olup ekonomiye entegre olduğunda düzenlenen zirvede olduğu gibi güzel çalışmaların ortaya çıktığına dikkat çeken Aşut, şunları söyledi: 
“Kardeş kent olmak her ne kadar kültürel bir yakınlaşma gibi görünse de, aslında turizm başta olmak üzere her alanda ekonomik ilişkileri tetikleyen bir aktivitedir. Ben bu kardeş kentler zirvesinin bizlerin daha çok bir araya gelmesine vesile olacağına, böylece halklarımızın birbirini daha çok tanımasına yol açacağına inanıyorum.”

Meditour’a davet

Her bir araya gelmenin bir ön yargı kırılması, bir sevgi paylaşımı olduğunu vurgulayan Şerafettin Aşut, bu nedenle buluşmanın ayrı bir önem taşıdığını anlattı. Her toplantı ile tarafların birbirinin farklı yönlerini öğrenebileceğine değinerek “Bu iki günlük süre kısa görünse de; Mersin ile ilgili sizlere yepyeni bilgiler sunacağına inanıyorum” diyen Aşut, zirvenin, kentlerin temsilcilerine yeni ufuklar açacağına inandığını anlattı.
Konuşmasını bir davetle sürdüren Aşut, şöyle konuştu:
“Mersin Ticaret ve Sanayi Odası olarak Akdeniz’de kıyısı bulunan 22 ülkenin, 400’e yakın Ticaret ve Sanayi Odasının üye olduğu Akdeniz Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği’nin Lojistik Komisyonu Başkanıyız. Önümüzdeki süreçte amacımız ASCAME Turizm Komisyonu Başkanlığını devralmak. ASCAME’deki başarılı çalışmalarımızın sonunda ASCAME yönetimi 22 üye ülkenin oyu ile Mayıs 2016’da MEDITOUR 2016'yı Mersin’de düzenlemeye karar verdi. Bu, ASCAME gibi büyük bir kuruluşun Mersin’in turizm potansiyeline gösterdiği bir güvendir. Akdeniz’in en büyük Turizm Forumu olan MEDİ-TOUR 2016, Akdeniz’in dört bir yanından; Turizm Derneklerini, STK’ları, Turizm firmalarını, acenteleri, tur operatörlerini ve ülkelerin Turizm Bakanlarını bir araya getirecek, Mersin’de buluşturacak büyük bir etkinlik. Sizleri şimdiden Mayıs 2016’da Mersin’de düzenlenecek MEDİ-TOUR Turizm Forumuna davet ediyorum.”

Wowereit: “Bu zirve bir başlangıç olacak”
Zirvede konuşma yapan Federal Almanya Eski Berlin Eyaleti Başkanı Klaus Wowereit ise deneyimlerini paylaştı. Kardeş şehirlik kavramının kağıt üzerinde çok güzel olduğunu ancak bir faaliyet gerçekleştirilmezse sonuç alınamayacağını vurgulayan Wowereit, kardeş kentlerin yaşamla doldurulması halinde anlam kazanacağını söyledi. Bu zirvenin bir başlangıç oluşturacağını ifade eden Wowereit, katılımcı şehirlerin fırsatı iyi değerlendirmesi, uzun vadeli, uluslar arası vadeli anlaşmalar için zemin hazırlanması gerektiğini dile getirdi. Turizm konusundaki deneyimlerini de katılımcılarla paylaşan Wowereit, belediyelere şehirleri bir sahneye çevirip cazibesini artırma tavsiyesinde bulundu. Belediyelerin turizmin önemli bir ekonomik faktör olduğunu çok erken fark ettiğine dikkat çeken Wowereit, sivil toplum kuruluşlarının da belediyelere mutlaka destek olması gerektiğini vurguladı. Turizm için ‘ürkek bir ceylan’ benzetmesi yaparak, bu nedenle güvenliğin, sürdürülebilirliğin önemli olduğunu vurgulayan Wowereit, aynı zamanda uygun fiyatların, farklı etkinliklerin de turist sayısını artıracağına değindi. Artık şehirlerin birbiriyle rekabet halinde olduğunu belirterek Berlin’in Avrupa içinde en çok ziyaret edilen 3’ncü şehir olduğunu anlatan Wowereit, günlük 30 milyonun üzerinde geceleme yapıldığını, 800 civarında konaklama tesisi ile 135 bin yatak kapasiteleri bulunduğunu söyledi. 
Bir şehri dünya çapında marka yapmanın kolay olmadığını da anlatan Wowereit, bunun için belediye bütçelerin yeterli olmadığını, kent dinamiklerinin güç birliğine gitmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Kocamaz: “Mersin turizm konusunda önemli imkanlar sunuyor”
Açılış konuşmasında Mersin’i ve turizm potansiyelini anlatarak sözlerine başlayan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz ise, “Kentimiz turizm konusunda çok çeşitli ve önemli imkanları sunabilecek bir şehir. Bu anlamda kendimizi oldukça şanslı görüyoruz” dedi.
Önemli olanın var olan bu potansiyelin iyi belirlenerek, doğru yatırımlarla doğru planlamalarla açığa çıkarılması ve geliştirilmesi olduğunu vurgulayan Kocamaz, şunları söyledi:
“Bugün inşallah dünyada ilkini gerçekleştirdiğimiz ‘1.Uluslararası Kardeş Şehirler Turizm Zirvesi’ sizlerle olan birlikteliğimizi pekiştirecek. Burada örneklerini göreceğimiz farklı belediyelerin uygulamaları, projeleri ve yöntemleri bize ışık tutacaktır. Bu anlamda zirvemizin kentimize, ülkemize ve dünya ülkelerine kardeşlik, huzur ve yeni birliktelikler getirmesini temenni ederim.”
Turizm hareketlerinin gelir getirici faaliyetlere dönüşebilmesinin o kentte kalma süresinin artmasıyla mümkün olabileceğini vurgulayan Kocamaz, bunun da turistlere farklı aktivite olanakları sunulmasıyla mümkün olabileceğini söyledi. “Gecelemeyi teşvik edecek turizm hinterlandının oluşturulması, ortak tanıtım, iş bölümü ve geliştirme tedbirlerinin oluşturulması açısından belde ve belediyeler arasında iş bölümü yapılması gerektiğini kaydeden Kocamaz sözlerini, “Bu alanlarda turizm gelirlerinin arttırılması amacıyla ortak yatırımların gerçekleştirilmesi, yatırımların gerektiğinde yurt içi ve dışı kaynaklardan fonlanmasıyla mümkün olabilir” diye tamamladı.

Çakacak: “Zirvenin gücü her geçen gün artacaktır”
Mersin Valisi Özdemir Çakacak, ise zirvenin gün geçtikçe güçleneceğine ve öneminin artacağına inandığını söyledi. Çok daha fazla kardeş şehrin kardeşlik ve dostluk içinde buluşmasının sağlanacağını dile getiren Çakacak, bu buluşmaların katılımcılar için de büyük fırsatlar oluşturacağına dikkat çekti. Böylesine önem atfedilen zirvenin ilkinin Mersin’de gerçekleştirilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Çakacak, zirvede emeği geçenlere teşekkür etti. 
Turizmin kent ekonomisi açısından önemine de değinen Çakacak, geliştirdiği yan sektörlerle birlikte kent için önemli bir istihdam kaynağı olduğunu da anlattı. 
Açılış konuşmaları ardından başlayan Zirve 2 oturumda gerçekleşti. ‘Kardeş Şehir İlişkilerinin Ekonomiye Katkıları’ konulu ilk oturumun Moderatörlüğünü Avrupa Türkiye Turizm Konseyi Başkanı Hüseyin Baraner gerçekleştirdi. ‘Kardeş Şehirler Turizm Hareketliliğinde Yeni Ufuklar’ konulu ikinci oturumun Moderatörü ise Turizm Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fehmi Köfteoğlu oldu.

Oturumların sonunda Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz Dünya Kardeş Şehirler Birliği dönem başkanlığına seçildi. 2017 yılına kadar dönem başkanlığı görevini yürütecek olan Kocamaz, memnuniyetini dile getirerek önümüzdeki süreçte daha geniş katılımlı organizasyonlara imza atarak kardeş şehirler arasındaki turizme yönelik işbirliklerini artırma yönünde çalışacaklarını söyledi. 

Zirve sonunda Ukrayna’nın Kherson Şehri Vali Yardımcısı Valentina Sichova ile Mersin Büyükşehir Belediyesi arasında kardeş şehir protokolü imzalandı.

İmza sonrasında Vali Yardımcısı Sichova iki şehir arasında yeni bir başlangıç olacağını dile getirerek, “Kiminle arkadaşlık yaparsan onun gibi olursun. Bizler iyi niyetli insanların ve sizin tecrübenizle teknolojinizi benimseyerek iyi bir noktaya gelebiliriz” değerlendirmesini yaptı. Hepimize huzur dolu günler diliyorum” dedi. 
Başkan Kocamaz ise iki kentin birbirine çok benzediğine dikkat çekerek inşallah bugün başlayan kardeşlik ilişkisi kişilire bağlı olarak değil kurumlara bağlı olarak devam eder. hem dostluklar pekişir hem de dünya barışına katkı sağlar” diye konuştu.



Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER