MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

Japonya, Mersin ile ticaretini geliştirme hedefinde 20.04.2018 tarihinde yayınlandı

Japonya ile Mersin arası ticaretin artırılmasına yönelik tarımdan turizme, enerjiden inşaata kadar birçok alanda atılabilecek ortak adımlar masaya yatırıldı. 


Japonya, Mersin ile ticaretini geliştirme hedefinde

Japonya’nın Türkiye Büyükelçisi Akio Miyajima, Mersin temasları sırasında Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan’ı da ziyaret etti. Ziyarette Kızıltan’a MTSO Yönetim Kurulu Üyeleri de eşlik etti. İki ülke arasındaki dostluk ilişkisinin ekonomiye yeterince yansımadığının vurgulandığı toplantıda ekonomik ilişkilerin karşılıklı olarak nasıl artırılabileceğinin detayları görüşüldü. İşbirliğinde öncelik verilebilecek konular tarım, turizm, enerji ve inşaat olarak belirlenirken ülkeler arası ortak yatırımlarla 3’üncü ülkelere birlikte ihracat ve Mersin’e Japon firmalarının yatırımı da görüşülen konular arasında yer aldı. 
MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan sözlerine Japonya’nın Türklerin gönlünde her zaman farklı bir yeri bulunduğunu belirterek başladı. Özellikle tarım, turizm, enerji ve teknoloji alanlarında diyalogun ve karşılıklı yatırımların artırılabileceğine dikkat çeken Kızıltan, MTSO olarak teknik alandaki eğitimlere ve işbirliklerine verdikleri önemi vurguladı. Bu bağlamda yakın zamanda açılacak Tarım Gıda Teknopark’ında teknik işbirlikleri yapılabileceğini kaydeden Kızıltan, Japon yatırımcıları Mersin’in lojistik imkanlarından, Avrupa, Afrika ve Rusya pazarına olan yakınlığından daha fazla yararlanmaya davet etti. Mersin’de kurulması planlanan Mega Endüstri Bölgesi hakkında da kısaca bilgi aktaran Kızıltan, “Japonya birçok hammaddeyi dışarıdan temin ediyor. Mersin hem hammaddeyi daha uygun fiyatlarla temin edebileceğiniz hem de hedef pazarlara daha yakın olabileceğiniz bir bölge. Bu nedenle Japon yatırımcıların bu imkanları değerlendireceğini düşünüyorum” dedi. Turizm alanında da önemli işbirlikleri yapılabileceğine dikkat çeken Başkan Kızıltan, şöyle konuştu: 
“Bildiğimiz kadarıyla Japon turistler özellikle Mersin’e yakın bir bölge olan Kapadokya’yı yoğun şekilde ziyaret ediyor. Bizim kentimizde de çok zengin tarihi bir miras var. Yürüteceğimiz ortak çalışmalarla Kapadokya’ya kadar gelen Japon turistleri Mersin’de de ağırlamak isteriz. Bu konuda da işbirliğimizi artırmak istiyoruz.”

Çakır: “Meyve ve sebzede Japonya önemli bir pazar”
MTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hakan Sefa Çakır ise Mersin ile Japonya arasındaki tarım ticareti hakkında bilgi verdi. Türkiye ve Japonya arasında tarımsal ürün ihracatında yaşanan sıkıntıları özetleyen Çakır, son yıllarda bu sıkıntıların aşılmaya başladığına değinerek, “Japonya meyve ve sebze konusunda bizim için önemli bir pazar. 27 yıldır aramızda ihracat yasağı vardı ancak son 2-3 yıldır greyfurt ve limon müsaadesi verildi. Sırada kiraz ve diğer ürünler var” dedi. Japonya’da tarım konusunda çok geniş ar-ge çalışmaları yürütüldüğünü bildiğine dikkat çeken Çakır, “Sizin tarıma uygun topraklarınızın sınırlı olduğunu da biliyoruz. Sizin teknolojinizi bizim topraklarımız ve temiz suyumuzla birleştirip Mersin’de ortak projelere imza atabiliriz. Ardından ürünlerimizi birlikte üçüncü pazarlara satabiliriz” ifadelerini kullandı. 

Budur: “Mersin güneş enerji yatırımlarında cazip bir bölge”
MTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Fuad Budur ise enerji konusunda gerçekleştirilebilecek ortak çalışmalara değindi. Mersin’in özellikle güneş enerjisi konusunda önemli bir potansiyele sahip olduğunu belirten Budur, “Kentimiz yılın 320 günü güneş alıyor. Bu potansiyelin Japon teknolojisi ile birleştirilmesinin önemli olduğunu düşünüyorum” dedi. Japon Büyükelçisi, Miyajima’nın Türkiye’nin fiyatları nedeniyle bu noktada Çin ya da Kore teknolojilerini tercih ettiğini vurgulaması üzerine ise Budur, “Bizim için daha önemli olanı verimlilik, Japon teknolojisinin verimliliğini kullanarak bir adım öne geçebiliriz” değerlendirmesini yaptı. 

Miyajima: “Depreme dayanıklı bina inşaatında ortak çalışabiliriz”
Japonya’nın Türkiye Büyükelçisi Akio Miyajima ise sözlerine Japon işadamlarının Mersin’i tanımadığını belirterek başladı. Mersin’de çok önemli bir potansiyel bulunduğunu ve bu potansiyeli ülkesindeki işadamlarına daha yakından anlatmak istediğini kaydeden Miyajima şöyle konuştu: 
“Türkiye’de yürüttüğümüz çok önemli çalışmalar bulunmakta. Bunların başında da enerji geliyor. Kömür enerjisi, çöpten enerji üretimi ve üretilen enerjinin depolanmasına yönelik projeler üzerinde çalışılıyor. Tarım konusunda da yaşanan sorunları biliyorum ve çözümleniyor olmasından büyük mutluluk duyuyorum. Japon halkını sağlıklı Türk meyve ve sebzeleriyle daha yakından tanıştırmayı çok isterim. Ama burada yalnızca ürünlerinizin iyi olması yetmez, ambalajlamasına kadar her alanda çalışmak önemli. Tüm bunların yanında ortak hareketle üçüncü ülkelere açılma konusunu ise  hiç düşünmemiştim. Türk işadamlarının pazarlama kabiliyetini biliyorum. Bu nedenle bu, çok önemli bir teklif. Bu konuda mutlaka adımlar atılmalı.”
Japon işadamları ile depreme dayanıklı yapılar konusunda da teknoloji anlamında ortak çalışmalar yürütülebileceğine işaret eden Miyajima, “Ben işadamı değilim. Sizler için kar elde etmenin önemini biliyorum. Ama kar kadar dostluk ve kalplerimizin yakın olmasının da işbirliğinde önemli olacağını düşünüyorum. Bu noktada gerek tarım, gerek enerji gerek teknoloji gerekse inşaat alanında önemli ortaklıklar kurulabileceğini tahmin ediyorum” diye konuştu. 
 



Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER