MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

İSO İkinci 500’de 4 Mersin firması yer aldı 09.08.2016 tarihinde yayınlandı

İstanbul Sanayi Odası (İSO), 47 yıldır sürdürdüğü “İSO Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu” araştırmasının ikinci ayağı olan “Türkiye’nin İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu Araştırması”nın 2015 yılı sonuçlarını açıkladı. Mersin, İSO İkinci 500 listesinde 4 firmayla yerini alırken, firmaların üretimden net satışları önceki yıla göre yüzde 20,1 artış gösterdi.


İSO İkinci 500’de 4 Mersin firması yer aldı

İSO Haziran başında kamuoyu ile paylaştığı “İSO Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu-2015” araştırmasının ardından, araştırmanın ikinci ayağı olan “Türkiye’nin İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu Araştırması”nın 2015 yılı sonuçlarını açıkladı. Mersin, İSO İkinci 500 listesinde 4 firmayla yerini aldı. Mersin, İSO ikinci 500’e giren şirketlerin üretimden net satışlarını önceki yıla göre yüzde 20,1 arttırdı. Bu sayede Mersin, komşu iller arasında mutlak olarak en fazla artış gösteren 3’ncü il oldu. İlk iki il ise Kahramanmaraş ve Antalya oldu. İSO ikinci 500 listesinde varlığını koruyan firmaların, önceki yıla kıyasla daha üst sıralarda yer almaları dikkat çekti. Mersin’den Durum Gıda San. ve Tic. A.Ş., Mersin Un San. ve Tic. A.Ş., Özbal Çelik Boru San. Tic. ve Taahhüt A.Ş. ve Çukurova İnşaat Makineleri San. ve Tic. A.Ş., İSO İkinci 500 listesine geçen yıl olduğu gibi bu yıl da adını yazdırdı. 

Konuyla ilgili değerlendirme yapan Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, Mersin iş dünyası olarak İSO 500 listelerini önemsediklerini belirtti. İSO listelerinde, İSO ilk 500’de 6 ve İSO ikinci 500’de 4 olmak üzere toplamda 10 Mersin firmasının olduğunu aktaran Aşut, bunun sanayideki kurumsallaşmanın arttığının göstergesi olduğunu kaydetti. MTSO olarak, firmaları kurumsallaşmaya ve Ar-Ge’ye yönlendirmek amacıyla ellerinden gelen desteği verme gayretinde olduklarını dile getiren Aşut, “Bunları uzun süredir yapıyoruz. Fakat şu unutulmamalıdır ki, ülke ekonomimizin yüzde 99’u KOBİ’lere dayanmaktadır. Küçük ve orta ölçekli bu firmalarımız, ekonomimizin, sanayimizin, üretimimizin, istihdamımızın ve ihracatımızın aynasıdır. Bu omurga ne kadar güçlü ve ne kadar çok olursa ekonomimiz de o kadar güçlü olacaktır” dedi.

 

Aşut, “Hedefimiz girişimci bir Türkiye olmalıdır”

“Memur bir Türkiye değil, girişimci bir Türkiye hedefimiz olmalıdır” diyen Aşut, İSO listesine giren Mersin firmalarını yürekten kutladığını dile getirerek, MTSO olarak her zaman yanlarında olduklarını ifade etti. İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu arasında yer alan dört firmanın 2015 yılında üretimden satışlar toplamının 744 milyon TL olduğunu aktaran Aşut, MTSO olarak amaçlarının sadece KOBİ’leri büyütmek değil aynı zamanda sayılarını arttırmak olduğunun altını çizdi. Cumhuriyet tarihi boyunca ülke genelinde 1,5 milyon girişimci yaratıldığını hatırlatan Aşut, Türkiye ile hemen hemen aynı nüfusa sahip ülkeler olan Japonya, Almanya gibi ülkelerde bu rakamın 5 milyon civarında olduğunu aktardı. Aşut, “Demek ki ekonomik büyüklüğün ve zenginliğin temel paydası öncelikle girişimci sayısını arttırmaktır” dedi. Bu anlamda tetiklenmesi ve desteklenmesi gereken en önemli grupların ise gençler ve kadınlar olduğunu belirten Aşut, Türkiye’nin nüfusunun yarısını oluşturan gençlerin ve kadınların ülke ekonomisine dahil edilmeden gerçek büyümenin gerçekleşemeyeceğini söyledi.

İSO 500 listeleri giren Mersin firmalarının sektör dağılımı, Gıda Ürünlerinin İmalatı, Diğer Metalik Olmayan Mineral Ürünlerin İmalatı, Ana Metal Sanayi, Motorlu Kara Taşıtı, Treyler (Römork) Ve Yarı Treyler (Yarı Römork) İmalatı ve Tahıl, İşlenmemiş Tütün, Tohum Ve Hayvan Yemi Toptan Ticareti sektörleri şeklinde oldu. İSO ilk 500’de Tahıl, İşlenmemiş Tütün, Tohum Ve Hayvan Yemi Toptan Ticareti Sektöründen 3 firma; Diğer Metalik Olmayan Mineral Ürünlerin İmalatı sektöründen 2 firma ve Gıda ürünlerinin imalatı sektöründen 1 firma yer alırken, İSO ikinci 500’de Ana metal sanayi ve Motorlu kara taşıtı, treyler (römork) ve yarı treyler (yarı römork) imalatı sektörlerinden 1’er firma yer aldı. İSO 500 listelerinde ortak sektör ise Gıda Ürünleri İmalatı Sektörü oldu.

Öte yandan İSO ikinci 500 büyük sanayi kuruluşu içerisindeki Mersin firmaları istatistiğine bakıldığı zaman, 2015 yılında firma sayısında değişim olmasa da üretimden net satışlar içerisindeki paydaki yükseliş uzmanlar tarafından önemli bir gelişme olarak karşılandı.

  

 2015

 2014

Kuruluşlar

Bağlı Bulunduğu Oda

ÜRETİMDEN SATIŞLAR (NET) (TL)

36

14

Durum Gıda San. ve Tic. A.Ş.

Mersin

208.546.870

73

263

Mersin Un San. ve Tic. A.Ş.

Mersin

197.139.793

         

132

301

Özbal Çelik Boru San. Tic. ve Taahhüt A.Ş.

Mersin

175.264.472

         

189

236

Çukurova İnşaat Makinaları San. ve Tic. A.Ş.

Mersin

163.264.809

         

 



Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER