MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

İSO 500 Büyük Sanayi kuruluşu arasında 5 Mersin firması yer aldı 16.06.2015 tarihinde yayınlandı

İstanbul Sanayi Odası'nın 500 Büyük Sanayi Kuruluşu 2014 araştırmasının sonuçları açıklandı. Buna göre, önceki yılın birincisi Tüpraş 37.5 milyar lira üretimden satışlar ile yine birinci, önceki yılın ikincisi Ford Otosan da 10.5 milyar lira üretimden satışlar ile yine ikinci olurken, önceki yılın dördüncüsü Oyak Renault 8.8 milyar lira üretimden satışlar ile üçüncülüğe yükseldi. Liste’de Mersin’den 5 firma yer aldı. Mersinli firmaların tümü bir önceki yıla göre listedeki sıralamasını yükseltti.


Bir önceki yıl 87’nci sırada yer alan Çimsa Çimento bu yıl 983.1 milyon TL üretimden satışla listeye 84.sıradan girdi. 323. sıradan bu yıl 403.4 milyon TL üretimden satışla 249. sıraya yükselen Başhan Tarımsal Ürünler listedeki ikinci Mersin firması oldu. Listedeki Mersin firmaları sıralarını yükseltmeyi Arbel Bakliyat ile sürdürdü. Geçen yıl 486. sırada yer alan Arbel bu yıl 277.7 milyon TL’lik üretimden satışla 382. sıraya yükseldi. Teknopanel Çatı Cephe Panelleri ise 460. sıradan 252.6 milyon TL’lik satışla 420. sıraya yükselerek listede yer alan dördüncü Mersin firması olarak adını yazdırdı. Listedeki son Mersin firması ise Memişoğlu Tarım ürünleri. Geçen yıl 474. sırada yer alan firma bu yıl 247,4 milyon TL’lik üretimden satışla 433. sıraya yükseldi.

Mersin’den 5 firma mevcut sıralarını üst basamaklara taşırken önceki yıl listede yer alan Tilga Madencilik ile Durum Gıda ise bu yıl listeye giremedi.

Aşut: “Listeye giren tüm firmalarımızı kutluyorum”

Konuyla ilgili değerlendirme yapan Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, ilk olarak İSO 500 listesine giren tüm Mersin firmalarını kutlayarak “Onlar Mersin ekonomisinin rol modelidir” dedi.

Mersin iş dünyası olarak İstanbul Sanayi Odası’nın hazırladığı İSO 500 listelerini önemseyip motive edici gördüklerine değinen Aşut, “Özellikle hala tam bir sanayi envanteri olmayan ülkemizde İSO 500 verilerinin sanayimize dair önemli bilgiler içerdiğini düşünüyoruz” dedi. Her yıl açıklanan listeye sürekli yeni firmaların girmesini ise ekonomik yapının dinamikliği ile açıklayan Aşut şunları söyledi:

“Genel üretim yapısı aktif ve dinamik KOBİ’lere dayanan birçok Anadolu kentinin bu listelerde Marmara kentleri kadar yer almaması buraların sanayisinin gelişmediği anlamına gelmemeli ve sadece bu listeler sanayi anlamında salt bir gösterge olarak kabul edilmemelidir. Örneğin Mersin sanayisi genel ekonomik büyüklük anlamında, bu listelerde Mersin’den daha çok firması olan birçok kentten daha büyük bir sanayi üretimine, ihracatına sahip KOBİ kentidir.”

Ulusal ve küresel çapta, markalaşmış firmaların her zaman hedefte yer aldığına dikkat çeken Şerafettin Aşut, “Bir yandan bu firmaları oluşturmaya çalışırken bir yandan da ekonomimizin omurgası olan KOBİ’lerimizi de büyütmeye, geliştirmeye çalışıyoruz” ifadelerini kullandı. Mersin olarak KOBİ’leri ortaklık kültürüne, Ar-Ge ve İnovasyona, markalaşmaya yönlendirirken, öte yandan bu listelere girecek çapta yatırımları çekmek için gereken cazibeyi oluşturma gayretinde olduklarını vurgulayan Aşut, MTSO olarak KOBİ’leri ulusal ve küresel çapta oyuncu yapacak, borsaya açılma vizyonunu desteklediklerini söyledi. Aşut sözlerini, “Büyük üretim tesislerine sahip olmak çok güzel ama ülkemizin toplumsal refahı ve adil gelir dağılımı toplumsal anlamda orta sınıfın güçlenmesine, ekonomik anlamda ise KOBİ’lerin güçlenmesine ve sayısının artmasına bağlıdır” diye tamamladı.


Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER