MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

İş dünyası vizelerin de kalkmasını bekliyor 07.05.2015 tarihinde yayınlandı

Aşut, Gümrük Birliği Mutabakat zaptını değerlendirdi:<br />“İş dünyası vizelerin de kalkmasını bekliyor”


Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Şerafettin Aşut, 11 Mayıs’ta imzalanacak Türkiye ile Avrupa Birliği arasında Gümrük Birliği’ni Güncelleme Mutabakat Zaptı’nın Türkiye’nin ihracatını şahlandıracağını ancak ihracat canlanırken AB’den ithalatın da büyük ölçüde artabileceği gerçeğinin göz ardı edilmemesi gerektiğini söyledi. İthalattaki artışın ülkenin cari açığına olumsuz etkide bulunabileceğine dikkat çeken Aşut, bu durumun sorun oluşturmaması adına yurtiçinde ara malı üretimiyle ilgiyi yeni teşvik düzenlemesi getirilmesi gerektiğini dile getirdi. Aşut, sonuç alınabilmesi için teşvik sisteminin sektör ya da il değil, ilçeler bazında yapılması gerektiğini vurguladı. Gümrük Birliği Mutabakat Zaptının Olumlu müzakerelerin Türkiye’nin 2023’teki 500 milyar dolarlık ihracat hedeflerinin yakalanması noktasında ciddi bir rahatlama getireceğine de işaret eden Şerafettin Aşut, “Bu olumlu ve sonuç veren müzakerelerin iş dünyası açısından tek eksik bacağı AB vizeleridir. Vize sorununun da çözülmesi halinde sıkıntılar büyük ölçüde kalkacaktır” değerlendirmesini yaptı.
Türkiye’nin AB ülkesi gibi kabul edileceği şeklinde yorumlanan Türkiye ile AB arasında Gümrük Birliği’ni Güncelleme Mutabakat Zaptı’nın imzalanması öncesinde Başkan Aşut imzanın ülkeyi nasıl etkileyeceğini ve iş dünyasının bundan sonraki beklentilerini anlattı.
Mutabakat sonrasında Türkiye’nin taşımacılık sektöründe artık AB ülkesi gibi kabul edileceğine değinen Şerafettin Aşut, böylece kota gibi uygulamalara muhatap bırakılmayacağını anlattı. Türkiye’nin 1995’te Gümrük Birliği’ni imzaladığında Avrupa’ya ihracatın yüzde 65’inin karayoluyla yapıldığını hatırlatan Aşut, Bu oranın günümüzde yüzde 40’lara düştüğünü belirtip bunun başlıca nedeni olarak da Türk kamyonlarına uygulanan kotaları gösterdi. Yeni süreçte hem maliyetlerin azalacağını hem de Bulgaristan ve Romanyalı nakliyecilere karşı rekabet avantajı sağlanacağını kaydetti. Türk TIR’larının son dönemlerde yenilendiğini ve modern yapıya kavuştuğunu, yeni süreçte kotaların kalkmasıyla AB ülkelerine daha rahat girip yükü daha düşük maliyetlerle taşıyabileceğini kaydeden Aşut, “Bu sayede ihracatımızın artması kaçınılmaz ancak ithalatın artacağı da unutulmamalı. Aradaki dengenin sağlanması cari açığı artırmaması için önlemler de alınmalı” dedi.

“TTIP en büyük mücadele konularımızdandı”

Mutabakat zaptı ile elde edilecek en büyük kazanımlardan biri olarak Transatlantik Yatırım ve Ticaret Ortaklığı Anlaşması’nı (TTIP) gösteren Şerafettin Aşut bu konuyla ilgili şunları söyledi:
“Yeni süreçte AB ile ABD arasındaki serbest ticaret anlaşması olan Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı TTIP’ye Türkiye otomatik olarak taraf olabilecek. Bu iş dünyası olarak bizim en büyük mücadele konularımızdan biriydi. Bu konuda ilk uyarıları yapan odalardan biriyiz. Böyle bir anlaşmanın dışında kalmak ülke ekonomisi için çok ciddi bir çöküş olacaktı. Bu müzakerelerin taleplerimiz yönünde yapılmış olmasını bir başarı olarak görüyoruz. Dünya ekonomisinin 3’te 2’sini AB ülkeleri ve Amerika pazarı oluştururken bu ülkeler arasında yapılan bir anlaşmanın dışında kalmak Türkiye için büyük kayıp olurdu.”
Mutabakat zaptı ve devamında Gümrük Birliği Anlaşması’nın güncellenmesiyle Türkiye’nin de bu ticaret alanının içinde yer alacağını kaydeden Aşut, Türkiye’nin AB’nin imzaladığı Serbest Ticaret Anlaşmaları’na (STA) otomatikman taraf olacağını söyledi. Özellikle üç önemli gelişmekte olan Pazar; Cezayir, Meksika ve Güney Afrika’nın AB ile STA’larının bulunması nedeniyle bu pazarlarda Türkiye’nin elini güçlendireceğini kaydeden Aşut, şöyle konuştu:
“Bu pazarlar bizim takip ettiğimiz pazarlardı. Engeller ortadan kalktığı an Türkiye’nin ihracatı artacağı gibi dış ticaret anlamında en büyük yükü taşıyacak, ticaretten en çok payı alabilecek bölgelerin başında da limanı, konumu ve zengin ürün gamı itibariyle Çukurova Bölgesi ve hinterlandı geliyor. Bu noktada iş adamlarımıza da seri şekilde bu pazarlardaki yerlerini almak düşüyor.”

“Vize muafiyet zamanı gelmiştir”

MTSO olarak pazardaki boşluğu görerek son dönemlerde İran pazarına yönelik çalışmalara ağırlık verdiklerini açıklayan Şerafettin Aşut, Mayıs ayı sonunda İran’a geniş katılımla bir çıkarma daha yapacaklarını söyledi. Tarım ve gıda konusunda ikili görüşmeler yapılacağını anlatan Aşut, aynı zamanda 22. Uluslar arası Tarım Fuarı’nın ziyaret edileceğini de kaydetti.
“Bu olumlu ve sonuç veren müzakerelerin iş dünyası açısından tek eksik bacağı AB vize konusu” diyen Aşut, “Geçtiğimiz günlerde Birleşik Arap Emirlikleri’nin AB ile yaptığı anlaşma ile schengen vizesinden Birleşik Arap Emirliği vatandaşlarının muaf olacağı açıklandı. Türkiye gibi gerek Gümrük Birliği’nde gerek TTIP’de taraf olacak Türkiye’nin de bu vize muafiyetine sahip olmasının zamanı gelmiştir. Bu noktada da başarılı olursak müzakerelerin daha büyük bir ekonomik katma değere dönüşeceğine inancım tamdır” dedi.


Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER