MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

IOT DIGI CLASS Projesi ile okullar akıllı sistemlerle yönetilecek 09.02.2016 tarihinde yayınlandı

Kadri Şaman MTSO Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Mersin’de bir ilke imza atmaya hazırlanıyor. Okul, kazandığı IOT DIGI CLASS isimli Avrupa Birliği (AB) Projesi ile akıllı sisteme geçecek.


IOT DIGI CLASS Projesi ile okullar akıllı sistemlerle yönetilecek

Bu projede her öğrenciye dijital birer öğrenci kimlik kartı verilecek. Bu kart ile okulda yoklamadan ders bilgilerine, ödevlerden, yemekhaneye spor odalarına kadar her alan akıllı sistemle yönetilecek. Öğrenciler kendileri adına tanımlanan dijital kimlik kartlarını okula giriş çıkışlarda, derslere giriş çıkışlarda kullanacak. Bu sayede veli de saat kaçta çocuğu okula ya da derse girdiğini takip edebilecek. Öğrenciler bu kartlar üzerinden ödevlerini ya da sınavlarını takip edebilecekler. Yine aynı kartlar yemekhane ya da spor salonlarına giriş çıkışlarda da kullanılacak. Gerekirse yemekhaneye girerken karta çocuk için zararlı olabilecek ve velisi tarafından yemesi istenmeyen gıdalar tanımlanacak ve yemekhanede çocuğa o gıdalar verilmeyecek. Bu sistem ile veliler de öğrencilerin takibini internet üzerinden gerçekleştirebilecek. Projenin hedefi ise bu sistemin Türkiye genelindeki tüm okullara yayılması. Proje sonunda Milli Eğitim Bakanlığı ile görüşülerek çıktıları paylaşılacak. Uygun görülmesi halinde diğer okullarda da bu sistemin uygulanması talep edilecek. 
AB’nin eğitim, gençlik ve spor alanındaki hibe programı Erasmus+ kapsamında 2015’te kabul edilen IOT DIGI CLASS Projesi’nin sözleşmesi 2015 Aralık ayında Türkiye Ulusal Ajansı ve Kadri Şaman MTSO Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi arasında yapılan anlaşma ile resmi olarak başladı. Kadri Şaman MTSO Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi bu proje ile Erasmus+ Mesleki Eğitim Stratejik Ortaklıklar Proje Kabul Listesi’nde 26 proje arasına girdi. Okul aynı zamanda bu proje ile Türkiye genelinde 2 meslek lisesinden biri olarak büyük bir başarıya da imza attı.
Proje kapsamında elektronik, mekatronik, yazılım, haberleşme ve veri tabanı gibi sistemler bir arada kullanılarak bir yazılı eğitim materyali, bir eğitim modülü hazırlanacak. Bu modül ile eğitim öğretim ortamının hazırlanan sistem üzerinden kontrolü sağlanacak. Böylece sınıf içi yoklama, ders bilgileri, ödevler, sınavlar, yemekhane, kantin, kütüphane ve spor odaları elektronik sistemlerle aktif şekilde kullanılabilecek. Veliler ise öğrencileriyle ilgili anlık kontrolleri web veya GSM üzerinden yapabilecekler.

“İspanya, Portekiz, Romanya, İtalya ve Türkiye bir arada”
Proje İspanya'dan İnercia Digital, Portekiz'den Aevo, Romanya'dan Coleguil Tecnic, İtalya'dan ITIS Feltrinelli kurumları ile Kadri Şaman MTSO Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi koordinatörlüğünde 24 aylık süre çerçevesinde gerçekleştirilecek.
Proje faaliyetlerine Mersin Navona Otel’de 8-9 Ocak 2016 tarihlerinde yapılan Kick Off Meeting ile başlandı. Mersin’de bir araya gelen kurumlar projenin geleceğini şekillendirdi. Her kurumdan bir proje irtibat kişisi ve proje konusu hakkında uzman 2'şer katılımcının yer aldığı toplantıya, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcıları, İl Milli Eğitim Ar-Ge birimi çalışanları ve proje konusunda uzman çalışanlar da katıldı. Toplantıda Kadri Şaman MTSO Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi proje ekibinden Ömer Yiğit ve Volkan Aktaş, projenin amaçları, sistemin özellikleri ve detayları hakkında geniş bir bilgilendirilme yaparak proje ortaklarının net bilgilere sahip olmasına yardımcı oldu. 
Daha sonra katılımcılar Kadri Şaman MTSO Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ni ziyaret ederek kurum ve proje ile ilgili yapılan çalışmaları yerinde gördü. Toplantının 2’nci gününde kurumlar arasında faaliyet takvimi planlaması, anlaşmalar ve projenin geleceği ile ilgili planlamalar yapılarak bütün konularda ortak hareket edilmesi konusunda mutabakata varıldı. Açılış buluşması sertifika töreni, şehir turu ve bir dizi etkinlikle son buldu.
Proje koordinatörü Bilişim Teknolojileri Alan Şefi Ömer Yiğit toplantı sonrası yaptığı değerlendirmede, Mersin’deki buluşmada projenin geleceği adına önemli adımların atıldığını söyledi. Yiğit şöyle konuştu:
“Kadri Şaman MTSO Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi olarak ekip ruhunun ve birlikte hareket etmenin bir kurum adına ne kadar önemli olduğunu ortaya koyduğumuz bu başarılı proje ile bir kez daha gösterdik. Güçlü projeler güçlü ekiplerle başarıya ulaşır.”
Projenin 2 yılda tamamlanacağını kaydeden Yiğit, ardından projenin Türkiye geneline yayılarak tüm okulların akıllı sistemle yönetime geçeceğine inandığını söyledi. 



Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER