MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

Hal, Mersin Tarım Sergisi’ne evsahipliği yaptı 13.06.2019 tarihinde yayınlandı

Türkiye ve Ortadoğu’nun en büyük, Avrupa’nın ikinci büyük yaş meyve sebze hali olma özelliği taşıyan Mersin Hal’i bu yıl ikincisi düzenlenen Mersin Tarım Sergisi’ne evsahipliği yaptı. 13  - 15 Haziran tarihleri arasında gerçekleşen sergi ile Mersin Hal’inin ulusal ve uluslararası alandaki tanınırlığının artırılması hedeflendi.


Hal, Mersin Tarım Sergisi’ne evsahipliği yaptı

Mersin Yaş Meyve Sebze Hali’nde Mersin Tarım Sergisi düzenlendi. Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan ile Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hakan Sefa Çakır’ın yanı sıra Sergi’nin açılışına çok sayıda komisyoncu ve üretici katıldı.  Sergi’nin açılış konuşmasını yapan Mersin Yaş Meyve ve Sebze Komisyoncular Dernek Başkanı Münir Şen, Türkiye’deki ve Mersin’deki tarımsal üretim hakkında bilgi verdi. Mersin’in toprak verimliliği ve iklim yapısı nedeniyle tarım kenti özelliği taşıdığını kaydeden Şen, “Türkiye’nin sebze üretiminin yüzde 9’u, meyve üretiminin ise yüzde 36’sı Mersin’de gerçekleşiyor. Örtü altı üretimde Antalya’nın ardından ikinci sıradayız” dedi. Paralelinde Mersin Yaş Meyve Sebze Hal’inin de oldukça güçlü olduğunu vurgulayan Şen, “800 dekar üzerine kurulu alanda 12 bin kişiye istihdam sağlıyoruz. 81 ilin tamamına ürünlerimizi gönderiyoruz ve 91 ülkeye ihracat yapıyoruz. 1 milyar 300 milyon dolarlık ihracatla ülke ekonominse katkı sunuyoruz” ifadelerini kullandı. Hal’de düzenledikleri çeşitli etkinliklerle isimlerini ve çalışmalarını ulusal ve uluslararası alanda daha çok duyurmak istediklerini vurgulayan Şen, “Düzenlenen bu tür organizasyonlar sesimizi duyurmamızın yanında bir araya gelerek sektör sorunlarına dikkat çekmek adına da imkan tanıyor” diye konuştu. 

Kızıltan: “El ele Mersin tarımını en üst seviyeye getirmeye çalışacağız”
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan ise törende yaptığı konuşmada Oda olarak tarıma verdikleri öneme dikkat çekti. Tarım sektöründe hallerin önemine değinerek sözlerini sürdüren Kızıltan, “Çiftçi üretiyor ve çiftçinin üretmek için harcadığı emek burada, Haller aracılığıyla, sizlerin katkısıyla değerlendiriliyor. Üretici ve komisyoncu etle tırnak gibi ayrılmaz ikili” değerlendirmesini yaptı. Bu bağlamda hallerin yalnızca meyve sebze sevkiyatı hizmeti vermeyip düzenledikleri etkinliklerle ürünlerin tanıtımına da ciddi katkı sağladığını vurgulayan Kızıltan, “Tarıma hep birlikte destek olup el ele vererek en üst seviyeye getirilmesi adına çalışacağız. Kent ekonomimize hep birlikte katkı sunacağı” dedi. 

Seçer: “Sorunları iyi tespit edersek çözebiliriz”
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer de tarımsal sorunlara dikkat çektiği konuşmasında şu ifadelere yer verdi: 
“Sektör içinden gelip, halden, üretimden anlayan bir belediye başkanı olarak buradayım. Tarımda yaşanan sorunların sebebi, fiyat artışlarının sebebi olarak komisyoncuyu görüyorlar. Öyle bir şey yok. Sorunların nedenlerini iyi tespit edersek çözebiliriz. Komisyoncu 12 ay üretici ile iç içedir. Bu kesime potansiyel suçlu muamelesi yapılmasını doğru bulmam. Haktan yana olmak lazım. Siyasetçiler olarak çözemediğimiz konularda kolaya kaçıp suçu bir başkasına ihale etmemeliyiz.” 
Sorunun çözümü için süratle iyi bir Hal Yasası’nın çıkartılmasına ihtiyaç olduğunu dile getiren Seçer, 2012 yılında çıkan yasanın artık ihtiyacı karşılamadığını belirterek, günün koşullarına ve ihtiyaçlarına göre yenilenmesi gerektiğini vurguladı. 
Belediye olarak önümüzdeki süreçte sorunların çözümüne odaklanacaklarına da değinen Seçer, sözlerini şöyle tamamladı: 
“Yalnızca hal değil üreticinin de ciddi sorunları var. Bu sorunları çözmek bizim de görevimiz. Yeni Büyükşehir Belediye Yasası ile belediyelere ciddi imkanlar tanındı. Yeter ki büyük belediyeler büyük düşünsün her türlü sorun çözülür.”
Sergi açılışı emeği geçenlere verilen plaket, açılış kurdelesinin kesilmesi ve stantların ziyaret edilmesiyle sona erdi. 
 



Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER