MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

FİKİR OTOBÜSÜ, TARIM, TURİZM VE LOJİSTİK İÇİN KALKIYOR 06.11.2015 tarihinde yayınlandı

Mersin’in ekonomik yol haritası olarak belirlediği, tarım-gıda, turizm ve lojistik sektörlerinde yenilikçi iş fikirleri geliştiren genç girişimci adaylarını ortaya çıkarmayı hedefleyen ‘Fikir Otobüsü’ TOBB Genç Girişimciler Üst Kurulu Başkanı Ali Sabancı’nın da katıldığı bir konferansla yola çıktı. ‘Fikirleriniz Doğru Yolda’ konulu konferansta genç girişimci adaylarıyla bir araya gelen Sabancı, deneyimlerinden yola çıkarak aktardığı tavsiyelerle genç fikirlere ışık tuttu.


FİKİR OTOBÜSÜ, TARIM, TURİZM VE LOJİSTİK İÇİN KALKIYOR

TOBB Mersin Genç Girişimciler Kurulu hazırladığı Fikir Otobüsü Projesi ile Mersin’de yenilikçi iş fikirleri olan gençlerin projelerini hayata geçirmelerine zemin hazırlıyor. Fikir Otobüsü Projesi kapsamında, kentte öncelikli sektörler olarak belirlenen tarım, turizm ve lojistiğe yönelik yenilikçi iş fikirleri olan girişimci adayları ortaya çıkarılarak fikrin oluşmasından şirket kurulumuna kadar geçen sürede ihtiyaç duyulan her alanda destek verilecek. Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO), Mersin Üniversitesi, TOBB Mersin Genç Girişimciler Kurulu ve Mersin Teknoloji Transfer Ofisi işbirliğinde hazırlanan projede Sabancı Üniversitesi partner, Mersin Uluslararası Liman İşletmeciliği A.Ş. de sponsor olarak yer alıyor.
Fikir Otobüsü Ön Kuluçka Merkezi Açılış Töreni ile projenin ilk adımı atıldı. Ardından Yenişehir Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen konferansla girişimci adayları proje partnerleriyle buluşma imkanı yakaladı. Konferans öncesinde MTSO ile Mersin Üniversitesi arasında üniversite sanayi işbirliğini somut temellere oturtmak adına bir protokol imzalanırken TOBB Mersin Genç Girişimciler Kurulu ile Mersin Teknoloji Transfer Ofisi arasında da Fikir Otobüsü Projesi kapsamında gerçekleştirilecek çalışmalar ve görev paylaşımına yönelik bir protokol imzalandı. 
Toplantının interaktif platformda gerçekleşmesi de gençler tarafından ilgiyle karşılandı. fikirotobüsü hashtag’i ile sosyal medyada paylaşılan mesajlar sahnede kurulan platformla katılımcılar tarafından takip edildi. Katılımcılar ayrıca salon dışında kurulan fikir otobüsü maketi içerisinde fotoğraf çektirme imkanı da buldu.

Sabancı’dan gençlere tavsiyeler
Fikirleriniz Doğru Yolda Konulu konferansta deneyimlerini paylaşan Ali Sabancı gençlere bir takım tavsiyelerde bulundu. İlk olarak ‘kendinize göre değil, hizmet alacak misafire göre iş kurun’ tavsiyesinde bulunan Sabancı, bunun için iyi araştırmalar yapılması gerektiğini dile getirdi. Temiz ticarete önem verilmesi, kar etmekten önce itibarın ön planda tutulması gibi önemli konulara da değinen Sabancı başarıya ulaşmak için özellikle çalışan ile yönetici arasındaki iletişim kanallarının doğru yönde açılmasının önemine dikkat çekti. İnsanın başarı için en önemli kaldıraç olduğunu vurgulayan Sabancı şöyle konuştu: 
“Bir işyerinde network oluşturulabilmesi çok önemli. Eskiden patron ile çalışan arasında aşılması zor dağlar vardı. Ancak başarıya ulaşabilmek için tüm ekibin aynı istikamete götürülmesi gerekli ki bu da çok zor. Bunu başarabilmek için öncelikle çalışan ve yönetici arasındaki makasın daraltılması gerekiyor. Hedeflerinizi, fikirlerinizi ve cebinizi, yani maddi başarılarınızı çalışanlarınızla paylaşın. Biz aile şirketimizde bunu uyguluyoruz. Eğer yetki paylaşımına giderseniz bir patron olarak tatile de çıkabilirsiniz. Aksi halde şansınız kalmıyor. Eğer hedeflerinizi paylaşırsanız çalışanlarınız sorumluluk almaktan hiçbir zaman kaçamayacaktır.”
Gençlerin mutlaka kendilerine benzemeyen insanlarla bir araya gelmesi, farklı bakış açılarıyla karşılaşması gerektiğini, her gün ya da her hafta kendilerine vakit ayırıp ilgi alanları dışındaki konularda da okuma yapmaları tavsiyesinde bulunan Sabancı, “Eğer gün gelip de kendi işinizi kuramasanız da çalıştığınız işlerde bu söylediklerime dikkat edin” çağrısında bulundu.

Aşut: “Hedef, girişimci ülke olmak”
MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut ise konferanstaki konuşmasında gençleri memur olma yarışına girmiş bir ülke ile değişen dünya ekonomisinde zenginliğin, refahın yakalanmasının mümkün olmadığını söyledi. Bu nedenle memur bir ülke değil, girişimci bir ülke hedeflediklerini vurgulayan Aşut, şöyle konuştu:
“İnsan kaynağından başka zenginliği olmayan bir milletin dünyanın en büyük ilk 10 ekonomisi içine girmesi mümkün değildir. İşte ‘Fikir Otobüsü’ dediğimiz, yani, ön kuluçka merkezi diyebileceğimiz, bir girişimci desteği ile kentimizin en temel üç sektörü olan tarım, turizm ve lojistik hedeflenmiştir. Hedef; bu üç sektörde yenilikçi iş fikrini geliştirmek isteyen genç girişimci adaylarını ortaya çıkartacak bir eko sistem yaratmaktır. Hedef, genç girişimcilere, düşünceden şirket kurulumuna kadar geçen tüm süreçte destek vermektir.”
Daha önce de bu alanda denemeler yapıldığını hatırlatan Aşut, ancak somut bir destek oluşmaması, genelde özel sektörün dinamiklerini çok iyi bilmeyen, masa başı bürokrat bakış açısı ile hazırlanması nedeniyle denemelerin sonuçsuz kaldığını söyledi. Bu kez ise işin içine reel iş dünyasının bakış açısının dahil edildiğini kaydeden Aşut, bu vizyonu anlayan ve bilginin merkezi olan Mersin Üniversitesi’nin katıldığını, ekosisteme destek vereceğine inandıkları Teknoloji Transfer Ofisi’nin işin içinde olduğunu ifade etti. 
Sermayesi ve tecrübesi çok fazla olmayan gençlerin yeni bir fikirle yola çıktığında önlerine çıkan engellerden çabuk etkilendiklerini hatırlatan Aşut, çoğu zaman mükemmel fikirlerin dahi yarı yolda kaldığını anlattı. Fikir Otobüsü Projesi ile yenilikçi iş fikri olan genç girişimcilerin yoluna çıkan taşların temizleneceğini ifade eden Aşut, “Gençlerimiz bu sayede ekonominin engebeli yollarında daha güvenle ve hızlı ilerleyebilecektir” dedi. 
Projenin yalnızca Mersin’de değil, Türkiye genelinde yepyeni bir genç girişimci hareketini, girişimci ruhunu tetikleyeceğine inandığını vurgulayan Aşut, “Bu kıvılcımın, ülke genelinde bir enerji ve sinerji yaratacağına ve son zamanlarda üzerimize çöken ataleti, durgunluğu kaldıracağına yürekten inanıyorum” dedi.

Çamsarı: “Girişimciliğin desteklenmesi olmazsa olmaz”
Mersin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Çamsarı ise konuşmasında girişimciliğin desteklenmesinin olmazsa olmazlar arasında yer aldığını vurguladı. Türkiye’de her 100 kişiden 32’sinin gelecek üç yıl içinde girişimcilik faaliyetinde bulunmak istediğini belirten Çamsarı, bu oranın gelişmiş ülkelerde yüzde 14, gelişmekte olan ülkelerde ise yüzde 29 olduğunu söyledi. Türkiye’de eğitimli kişilerin girişimcilik faaliyetine katılım oranının gün geçtikçe artmasının sevindirici olduğunu kaydeden Çamsarı, ancak girişimci sayısının artmasının tek başına yeterli olmayacağına dikkat çekti. Bir girişimin başarılı olabilmesinin başka koşulları bulunduğunu dile getiren Çamsarı, uygun makro ekonomik koşullar dışında eğitim ve danışmanlık desteği de gerektiğini, bu aşamada üniversitelere büyük görev düştüğünü anlattı. Çamsarı, “Bu nedenle üniversite olarak teorik bilgilerimizi fikir üreten girişimci adaylarıyla paylaşmak, üstleneceğimiz en önemli görevlerden biri” dedi.

Ocakoğlu: “Manevra kabiliyetimiz güçlendi” 
Mersin Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) Birim Sorumlusu Kasım Ocakoğlu ise konuşmasında TTO’nun açılan ön kuluçka merkezi ve Fikir Otobüsü gibi projelerle manevra alanının daha yüksek, daha aktif hale geleceğine inandığını söyledi. “Bugün açılan ön kuluçka merkezi, öğrenci ve akademisyenlere güncel proje fikirlerini ürüne dönüştürme sürecinde destek verecektir” diyen Ocakoğlu, ön kuluçka merkezinin proje fikri olan gençlere başarı getirmesini dilediğini söyledi.

Kiper: “Hedef, Mersin’i girişimci merkezine dönüştürmek”
TOBB Mersin Genç Girişimciler Kurulu İcra Kurulu Başkanı Osman Kiper ise projenin detayları hakkında bilgi vererek temel amaçlarının hazırlanacak 9 projenin 9’unun da melek yatırımcı almasını ya da kendi işini kurabilmesini sağlamak olduğunu anlattı. Mersin ve bölgesinin girişimciler için önemli bir nokta haline gelmesini istediklerini, bu projenin daha sonra diğer illere de yayılmasını istediklerini belirten Kiper, 10 yıl içinde bu hedefe ulaşmak istediklerini sözlerine ekledi.



Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER