MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

Etiyopya yatırım fırsatları, Mersinli işadamlarına tanıtıldı 25.02.2015 tarihinde yayınlandı

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası organizasyonunda Etiyopya Ülke Tanıtım Toplantısı gerçekleştirildi.


Toplantıya Etiyopya Büyükelçisi Ayalew Gobezie, Konsolos Goitom Kahsay ve Ticaret Ataşesi Terefe Haile Eggu, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kasım Tanrıöver, Yönetim Kurulu Üyesi Alper Gürsoy, Genel Sekreter Yardımcısı Ezgi B. Uçar, Etiyopya Mersin Fahri Konsolosu Bülent Elbeyli ile çok sayıda davetli katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kasım Tanrıöver, “Etiyopya yatırım yapılmak için çok önemli bir ülke. Sürekli büyüyen bir ülke. Giden Türk işadamlarının da orada belli bir başarıya imza attıklarını biliyoruz. Bugünün dünyasında iş yapmak çok zor artık. Karlılıklar ciddi oranda azaldı, rekabet had safhada. Avrupa ile ticaret yapmak güç. Bunun için sahra altı Afrika’sı ile yapılacak ticaretin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Odalar olarak biz bu konuya önem veriyoruz. Ama maalesef bizim Etiyopya ile toplam dış ticaretimiz 400 milyon dolar seviyesinde. Bunu yükseltmek istiyoruz. Önümüzdeki aylarda Mersin’den bir iş insanları heyeti oluşturup, Etiyopya'daki yatırım imkanlarını birebir araştırmalarını ve yatırım yapmalarını sağlamak istiyoruz” dedi.

Mersin’in çok güzel bir şehir olduğunu, ekonomik açıdan limanın burada olmasının Mersin’i çok önemli kıldığını belirten Etiyopya Büyükelçisi Ayalew Gobezie ise “Adana, Tarsus ve Mersin’i gezdik. Amacımız Etiyopya’daki yatırım fırsatları hakkında bilgi vermek ve Türk işadamlarını ülkemize davet etmek. Türkiye’den 300’den fazla proje şu anda Etiyopya’da. Bunlardan 96’sı başladı ve devam ediyor. Bu projelerden Türkiye ile olan ticaret hacmi 3 milyar dolar seviyesinde” diye konuştu.

Etiyopya’daki yatırım fırsatları hakkında bir sunum gerçekleştiren Etiyopya Konsolosu Goitom Kahsay şunları kaydetti; “Etiyopya'nın çevresinde komşuları Sudan, Kenya, Somali ve Yemen bulunuyor. Ayrıca Avrupa ve Asya’nın geçiş yolları üzerinde yer alıyor. Etiyopya, Afrika ülkeleri içerisinde önemli bir konumda ve bu ülkelere yön verir durumda. 1,14 milyon km2 civarında yüz ölçümüne sahip. Nüfusu da 90 milyonun üzerinde. Özellikle çevremizdeki Afrika ülkeleri arasında hem barışın sürekliliği hem de ekonomik istikrar anlamında tek ülke diyebiliriz. Özellikle son 8 yılda ekonomik büyümemiz yıllık yüzde 10,7 civarında. Yatırımcı tek başına yatırım yapabilir. Çünkü Etiyopya’da yabancı yatırımcı ve yerli yatırımcı diye bir ayrım yok. Tek başınıza şirket kurmak istiyorsanız, bankada 200 bin dolar depozito bulundurmanız gerekiyor. Ortaklı bir yatırım olacaksa bu rakam 150 bin dolara iniyor. Eğer danışmanlık anlamında bir yatırım yapacaksanız 100 bin dolar oluyor. Yatırımcılarla yaptığımız onları korumaya yönelik bir anlaşmamız var. Türkiye’nin de içinde olduğu 30 ülke ile yaptığımız yatırımcıları korumaya yönelik hükümetler bazında anlaşmamız mevcut. Ayrıca kredi imkanlarımız da var. Diğer bir sağladığımız teşvik ise Etiyopya’ya yatırım yapmak isteyen kişilerin makine ekipmanlarını duty freeler üzerinden ülkeye getirebilmeleri. Vergi muafiyetleri ilk 1 ila 9 yıl arasında mevcut. Tekstil ve tekstil ürünleri konusunda yatırım yapabilirsiniz, örneğin şu anda tekstil alanında yatırım yapan en büyük firmalardan birisi bir Türk şirketi. Bunun yanında kimyasal ürünler, ilaç ve ilaç sanayi, metal ürünlerin işlenmesi ve ayrıca tarıma dayalı yan ürünlerin üretilmesi konusunda da önemli yatırım fırsatları mevcut.

Kahsay ayrıca, proje sayısı anlamında diğer yabancı yatırımcıların arkasında gibi görünse de projelere yapılan toplam yatırım miktarı anlamında Türk şirketlerinin Etiyopya'da birinci sırada yer aldığını paylaştı.


Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER