MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

Etiyopya’dan Mersin iş dünyasına yatırım çağrısı 07.03.2020 tarihinde yayınlandı

Etiyopya’nın Ankara Büyükeçlisi Girma Temesgen Barkessa, Etiyopa’nın yatırım fırsatlarının anlatıldığı ülke tanıtım toplantısında Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) üyelerini yatırıma davet etti. 


Etiyopya’dan Mersin iş dünyasına yatırım çağrısı

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası ile Etiyopya Ankara Büyükelçiliği işbirliğinde Etiyopya Ülke tanıtım toplantısı gerçekleştirildi. İki ülke arası ticari ilişkilerin anlatıldığı toplantıda Etiyopya’nın yatırım fırsatları tanıtıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan MTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hakan Sefa Çakır, iki ülkenin ilişkilerinin yüzyıllar öncesine dayandığını, tarihi, politik ve ekonomik ilişkilerinin güçlü olduğunu söyledi. Son dönemlerde iki ülke arası ekonomik temasların arttığına dikkat çektiği konuşmasında Çakır, “2000 yılında yaklaşık 7 milyon dolar olan iki ülke arası ticari ilişki 2019 yılı sonunda 405 milyon dolara ulaşmıştır. 2003 yılında Etiyopya’da yatırım yapan yalnızca bir Türk firması bulunurken bu rakam 2018’de yaklaşık 200 Türk firmasına yükselmiştir” dedi.
Benzer gelişmelerin Mersin ile Etiyopya ticareti arasında da gözlendiğini kaydeden Çakır, “2018’de Mersinli firmalar bu ülkeye 1.7 milyon dolar ihracat, 7.6 milyon dolar ithalat gerçekleştirirken bu rakamlar 2019 yılı sonunda 2.3 milyon dolar ihracata karşılık 1.7 milyon dolar ithalata dönüşmüştür. Ticaretimizin artarak devam etmesini diliyorum” ifadelerini kullandı. 

Barkessa: “Sizlere ülkemizin yatırım fırsatlarını anlatmaya geldik”
Etiyopya’nın Ankara Büyükeçlisi Girma Temesgen Barkessa’da sözlerine iki ülke arası güçlü tarihi geçmişi vurgulayarak başladı. Bugün de resmi düzeyde temasların güçlü şekilde devam ettiğini kaydeden Barkessa, “Kuvvetli ilişkilerimiz olmasına rağmen, ülkemizde Türk yatırımcılar bulunmasına rağmen ekonomilerimizin daha da gelişmesi noktasında ilerleme kaydetmek zorundayız. Türk firmalarının ülkemize gelerek farklı sektörlerde yatırım yapmalarını istiyoruz. Bu nedenle sizlere ülkemizin yatırım fırsatlarını anlatmaya geldik” dedi. 

Ejigu: “Yatırımcıya çeşitli teşvikler veriliyor”
Etiyopya Ticari Ataşesi Yohannes Ejigu ise ülkenin ekonomik yapısı ve yatırımcıya sunduğu olanaklar hakkında bilgi verdi. 110 milyonluk nüfusun yaklaşık yüzde 60’ının işgücüne aktif katıldığını anlatan Ejigu, Etiyopya’nın büyük bir pazar olduğunu, ülkeleri üzerinden kota kısıtlaması olmadan Amerika, Avrupa ve Afrika pazarlarına açılmanın mümkün olduğunu söyledi. Ülke arazisinin yüzde 45’ini tarıma elverişli yatırım alanlarının oluşturduğunu kaydeden Ejigu, tarımın yanı sıra tekstilden dericiliğe, metal mühendisliğinden inşaata, kimyadan turizme kadar geniş bir yelpazede yatırım yapma fırsatı bulunduğuna dikkat çekti. Aynı zamanda güçlü bir ulaşım altyapısına sahip olduklarına da değinen Ejigu, merkezden Cibuti’ye kadar uzanan demiryolu hatları bulunduğunu, büyük bir havaalanına sahip olup buradan 120 farklı destinasyona ulaşım sağlandığını söyledi. Etiyopya’nın öncelikli ihracat kalemlerini kahve, susam, deri, meyve ve tekstil ürünleri olarak sıralayan Ejigu, yatırımcıya sağlanan kolaylıkları ise şöyle özetledi: 
“Hükümet yatırımcıları her türlü müdahaleye karşı koruyor. Türkiye ile Etiyopya arasında yatırımı korumak ve güçlendirmek için bir de anlaşma mevcut. Yine ülkelerimiz arasında yatırımlara yönelik vergilerle ilgili anlaşmalar da bulunuyor. Hükümetimiz yatırımcılara çeşitli teşvikler sağlıyor. Enerji maliyetlerimizin çok düşük olduğunu da eklemek isterim.”


 



Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER