MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

EKVADOR’DA YATIRIM YAPANA YÜZDE 3 VERGİ İNDİRİMİ 14.10.2015 tarihinde yayınlandı

Ekvdor Dış Ticaret Bakanı Diego Aulestia, ülkelerinde yatırım yapmak isteyen yabancı yatırımcılara yüzde 3 vergi indirimi sağladıklarını söyledi. Bakan Aulestia, yatırımda 10 yıllık taahhüt verilmesi halinde ise vergilerin sıfırlandığını dile getirdi.


EKVADOR’DA YATIRIM YAPANA YÜZDE 3 VERGİ İNDİRİMİ

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) işbirliğinde Ticaret Müsteşarı Juan Francisco Navas İle birlikte Mersin’e gelen Ekvador Dış Ticaret Bakanı Diego Aulestia, gerçekleşen ülke tanıtım toplantısında iki ülke arasındaki ticari ilişkiler hakkında bilgi vererek Ekvador’un yatırım olanaklarını anlattı. 
MTSO Meclis Toplantı Salonu’nda gerçekleşen ülke tanıtım toplantısına MTSO Yönetim Kurulu Üyeleri Enis Gürbüz Hekimoğlu ve Ufuk Maya’nın yanı sıra Ekvador ile ticari bağlantısı bulunan Oda üyesi firmalar ile kurum ve kuruluşlar katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan MTSO Yönetim Kurulu Üyesi Enis Gürbüz Hekimoğlu, iki ülke ticari ilişkilerinin güçlenmesi adına tarafların daha sık bir araya gelmesi gerektiğine değindi. Ekvador’un Türkiye, Türkiye’nin de Ekvador için önemli pazarlara ulaşımda stratejik önem taşıyan noktalarda bulunduğunu hatırlatan Hekimoğlu, “Amacımız sadece karşılıklı ticaretimizi artırmak olmamalı. 3. pazarlar için ortak strateji geliştirmeliyiz. Her zamankinden daha rekabetçi hale gelen dünya ekonomisine güçlü yanlarımızı birleştirerek adım atalım” dedi. Hekimoğlu, sözlerini Mersin iş dünyası olarak her anlamda işbirliğine hazır olduklarını belirterek tamamladı.

Aulestia: “Ekvador Latin Amerika’daki en dinamik ekonomiye sahip”
Ekvador hakkında bilgi veren Dış Ticaret Bakanı Diego Aulestia ise şunları söyledi: 
“Temel olarak ülkemizdeki para birimi Amerikan Doları. Bu, yatırım ve ticaret yapacak kişiler için avantajlı bir durum, çünkü para değişiminde bir risk alınmıyor. Ülkemizde 15 milyon kişi yaşıyor ve resmi dilimiz İspanyolca. Amazonlar, Pasifik, Galapagos Adaları ve dağlar olmak üzere 4 farklı bölgemiz bulunmakta ve Pasifik’in ticaret anlamında önemli bir nokta olduğunu söyleyebilirim. Ayrıca Peru, Kolombiya ve Bolivya ile iş anlaşmalarımızın bulunması nedeniyle bu ülkelerle ticarette de bir kısıtlamamız yok.”
Ekvador’da son dönemlerde önemli ekonomik gelişmeler yaşandığına değinen Aulestia, özellikle yatırım alanında büyük gelişmeler bulunduğunu söyledi. Aynı zamanda politik anlamda risk taşımadıklarını da kaydeden Aulestia, son zamanlarda sosyal anlamda da büyük gelişmeler yaşandığını anlattı. Lojistik ve yer altı yapılandırması bağlamında da geliştiklerine dikkat çeken Aulestia, “Latin Amerika’da Ekvador, en dinamik ekonomiye sahip ülkedir” değerlendirmesini yaptı. 
İnşaat alanında ilerlediklerine de değinen Aulestia, 9 bin km yol yaptıklarını, bunun dışında 17 tane havaalanı, 8 tane de baraj inşaatlarının bulunduğunu, onun dışında sulama ile ilgili çeşitli projeler geliştirdiklerini ve tüm bunların 13 milyon dolarlık yatırıma denk geldiğini söyledi.

“Ucuz enerji avantajı var”
Yıl 2017’yi gösterdiğinde enerjinin yüzde 96’sının barajlardan sağlanmış olacağını anlatan Diego Aulestia, böylece yatırımcılara ucuz enerji de sağlanabileceğini bildirdi. Türkiye ile Ekvador arasında karşılıklı ticareti yapılan ürün grupları hakkında da bilgi veren Aulestia, şunları söyledi: 
“Günümüzde olduğu gibi bizim için gelecekte de tarım, temel sanayi, bazı hizmet servisleri ve turizm sektörleri önem taşıyacaktır. Mevcut durumda Türk işadamlarını ilgilendiren ve yatırım potansiyeli olan sektörler arasında gıda, metal, mekanik, demir çelik, lojistik, turizm, petrokimya ve tarım sayılabilir. Tabii ki bu alanlarda yatırım çekmek için bazı vergi avantajları sunuyoruz. Ekvador’a yatırım çekmek için bazı gümrük gelirleriyle ilgili istisnalarımız bulunuyor. Serbest bölgede kullanılan ürünler için sıfır KDV imkanı sunuyoruz.”
Ekvador’a yatırım yapmak isteyen bir Türk yatırımcının Ekvadorlu yatırımcıyla bir araya gelip rahatlıkla kendi maddelerini de sunabileceğine değinen Aulestia, yapılan sözleşmelerin 15 yıla kadar sabitlenebileceğini anlattı. Ekvador Hükümeti’nin çeşitli kaynaklar konusunda yabancı yatırımcıya yardım sözü verdiğini de bildiren Aulestia, daha detaylı bilginin yatırım destek ofislerinden alınabileceğini söyledi.

 “Türkiye’ye gelen en önemli ürünümüz muz”
Türkiye’ye Ekvador’dan en yoğun muz gönderildiğini anlatan Diego Aulestia, kakao, Ekvador gülü, çikolata, kahve ve deniz ürünleri ticaretini de aynı doğrultuda geliştirmek istediklerini söyledi. Ekvador’un destinasyon olarak turizmde dünyada büyük ödülleri bulunduğunu da hatırlatan Bakan Aulestia, iki ülke arası turizm ilişkilerinin gelişmesini istediklerini de sözlerine ekledi. 
Toplantı karşılıklı verilen hediyelerle sona erdi.



Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER