MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

Çukurova’da bölgesel birliğin fitili Hatay’dan ateşlendi  23.01.2020 tarihinde yayınlandı

Mersin, Adana ve Hatay illerini kapsayan Çukurova Bölgesel Stratejik Yatırım ve Kalkınma Planı oluşturulması hedefiyle harekete geçen MTSO, çalışmalarına Hatay’dan başladı. İlk olarak Reyhanlı TSO Yönetim ve Meclis üyeleriyle bir araya gelen MTSO Heyeti, ardından Antakya TSO Yönetim ve Meclis üyeleriyle buluştu. Hatay temasları İskenderun TSO Meclis Toplantısı’na katılımla son buldu. Çalışmalar Adana ve diğer illerle devam edecek.


Çukurova’da bölgesel birliğin fitili Hatay’dan ateşlendi 

Bölge Odaları arasında işbirliği ve dayanışmayı güçlendirip Çukurova'nın güç birliğiyle kalkınmasını hedefleyen Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) çalışmalarına Hatay’dan başladı. Bölgenin ekonomik bir güç odağı haline getirilmesi adına yapılması gerekli yatırımların birlikte saptanması, bu yatırımların takibinde birlikte hareket edilerek daha güçlü bir lobi oluşturulması, maddi ve manevi güç birliğine giderek bölgenin topyekun kalkınmasına katkı konması hedefler arasında. Bu amaçla bölge ziyaretlerine başlayan MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan ile Meclis Başkanı Hamit İzol başkanlığındaki MTSO Heyeti, ilk olarak Hatay'a giderek Reyhanlı, Antakya ve İskenderun Ticaret ve Sanayi Odalarını ziyaret edip hedeflerini anlattı. Mersin heyetinde Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hakan Sefa Çakır, Meclis Başkan Yardımcıları Yakup Gitmiş ve Hüseyin Dinler ile Meclis Katip Üyesi Kemal Yüksel yer aldı.

MTSO Heyeti Hatay temaslarına Reyhanlı’dan başladı
Mersin, Adana ve Hatay illerini kapsayan Çukurova Bölgesel Stratejik Yatırım ve Kalkınma Planı oluşturulması hedefine ulaşmak adına çalışmalarına hız veren MTSO, Hatay temaslarına Reyhanlı Ticaret ve Sanayi Odası’ndan başladı. Reyhanlı TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necmeddin Zaroğlu, Meclis Başkanı Mahmut İri, Yönetim Kurulu ve Meclis üyeleriyle bir toplantı gerçekleştiren Mersin heyeti, burada hedeflerini anlattı. Toplantıda bölge Odaları arasındaki diyalog eksiğine dikkat çeken MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, "Bu bir başlangıç, önümüzdeki süreçte sistemli olarak bir araya gelmeye devam etmeliyiz" dedi. Mersin, Adana ve Hatay birlikte düşünüldüğünde önemli bir ekonomik güç olduğunun görüleceğini vurguladığı konuşmasında Kızıltan, "Biz diyoruz ki, birleşirsek bu gücün karşısında kimse duramaz. Hinterlandımızda yer alan illerin de hizmetlerimizden daha iyi nasıl yararlanabileceğini göz önünde bulundurarak ortak bir çalışma başlatıp, Bölgesel Stratejik Yatırım ve Kalkınma Planı hazırlayalım. Marmara artık ekonomik doygunluğa ulaştı. Burada el ele verirsek Marmara'nın ötesinde bir ekonomik bölge oluşturabiliriz. Bu hedef doğrultusunda önümüzdeki süreçte sık sık bir araya geleceğiz" dedi. 

Zaroğlu: "Yaşadığımız sorunları elbirliğiyle aşabiliriz" 
Reyhanlı Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necmeddin Zaroğlu ise Oda ve çalışmaları hakkında yaptığı sunumun ardından bölgede yaşanan sorunlara değindi. 2011 yılı öncesinde Türkiye'nin en fazla çalışan sınır kapısı Cilvegözü'ne sahip olduklarını, ardından yaşanan savaşla birlikte ticaretin durduğunu ve alternatif olarak yapılan Zeytindalı Gümrük Kapısındaki çalışmaları anlattı. Bölgede ticari anlamda da güvenlik anlamında da ciddi sorunlar yaşandığını kaydeden Zaroğlu, artık barış istediklerini, daha güçlü bir Suriye politikası oluşturulması gerektiğini söyledi. Zaroğlu, yaşanan sorunların el ele verilerek daha rahat aşılabileceğine inandığını belirtti. 

İzol: "Birbirimizle daha yakın ilişki içinde olmalıyız"
MTSO Meclis Başkanı Hamit İzol da barış çağrısı yaptı. Bölgeye barışın gelmesinin birçok sorunun çözümü olacağını vurgulayan İzol, "Barış sözünü ilk kez sizin ağzınızdan duydum. Doğru olan söylem de budur. Suriye'de bizlerin de akrabaları var. Biran önce oraya huzur gelmeli ki biz de huzur bulalım" diye konuştu. Hatay ve Mersin'in kültür olarak da, kimlik olarak da birbirine yakın insanlardan oluştuğuna değinen İzol, "Önümüzdeki süreçte daha yakın ilişki içinde olmalıyız" dedi. 
Reyhanlı TSO Meclis Başkanı Mahmut İri ise, "Reyhanlı'da sizleri ağırlamaktan onur duyduk. Bizlere şeref verdiniz. Bundan sonraki süreçte de sık sık bir araya gelmeyi diliyoruz" ifadelerini kullandı. 

Hatay'da ikinci durak Antakya TSO oldu
Bölge Odaları arasında işbirliği ve dayanışmayı güçlendirme hedefiyle Hatay’a gelen MTSO heyeti, bir sonraki buluşmasını Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetimiyle gerçekleştirdi. Antakya TSO Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Çinçin, Meclis Başkanı Selahattin Eskiocak ve Yönetim Kurulu Üyeleriyle bir araya gelen Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan ve Meclis Başkanı Hamit İzol başkanlığındaki MTSO Heyeti, burada da bölgesel işbirliği çağrısını yineledi. 

Kızıltan: "Bölgenin kaderi belirlenirken elimizi taşın altına daha çok koymalıyız"
Antakya TSO Yönetimine Çukurova Bölgesel Stratejik Yatırım ve Kalkınma Planı hakkında bilgi veren MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, şunları söyledi: 
"Yaşadığımız bölge belki de dünyanın en zengin ekonomik olanaklarına sahip bölgesi. Biz el ele verirsek, güçlerimizi birleştirirsek, gelişmeyi kalkınmamızı birlikte planlarsak büyük bir ekonomik merkeze dönüşebiliriz. Bu hedeflerlerimize ulaşabilmemizin fitilini Hatay'dan ateşlemeye geldik. İş dünyası olarak bizler siyasi konuşmalar yapmıyoruz. Tabanın isteklerini taleplerini, beklentilerini konuşuyoruz. Biz, ülkenin ekonomisinin daha iyi olması adına çalışıyoruz. Bizler daha sık bir araya gelip bölgenin gelişmesi adına neler yapabileceğimizi, hangi yatırımlara ihtiyaç duyduğumuzu doğru şekilde saptamalıyız ki siyasetçileri de ona göre doğru yönlendirelim. İhtiyaçlarımızı bizden daha iyi kimse bilemez. Bölgemizin kalkınmasına yön vermek, ortak lobi faaliyetleri gerçekleştirmek adına elimizi taşın altına daha çok koymalı, diyalogumuzu artırmalıyız."

Çinçin: "Göç ve entegrasyon iyi yönetilmeli"
Antakya TSO Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Çinçin ise konuşmasına bölge hakkında bilgi vererek başladı. Bölgede ağırlıklı olarak küçük KOBİ'lerin faaliyet gösterdiğini, nakliye ve turizm sektörlerinin öne çıktığını kaydeden Çinçin, 2011'den bu yana ise başlayan Suriye savaşıyla sorunlarının arttığını anlattı. Göç ve entegrasyonun başlı başına yönetilmesi gereken bir konu olduğunu ve her fırsatta gerek üniversitelerden gerek Hükümetten gerekse TOBB'dan iyi bir planlama için çalışılmasını istediklerini kaydeden Çinçin, Göç ve Entegrasyon Bakanlığı kurulmasını istediklerini anlattı. Çinçin, bölgenin sorunlarının çözümü noktasında da birlikte çalışılabileceğini belirtti. 

Hatay temasları, İskenderun TSO ile son buldu
Marmara bölgesine alternatif olarak Çukurova’da yeni bir ekonomik bölge oluşturma hedefiyle harekete geçen MTSO, Hatay temaslarını İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası ziyaretinde Yönetim Kurulu Başkanı Levent Hakkı Yılmaz, Meclis Başkanı Okan Belli, Yönetim Kurulu ve Meclis Üyeleriyle bir araya gelerek tamamladı. İskenderun TSO Meclis Toplantısı’na katılan Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan ve Meclis Başkanı Hamit İzol başkanlığındaki MTSO Heyeti, burada İskenderun’da devam eden projeler hakkında bilgi aldı. 

Yılmaz: "Bölgeyi ilgilendiren konularda birlikte hareket etmeliyiz"
Meclis konuşmasında İskenderun TSO Yönetim Kurulu Başkanı Levent Hakkı Yılmaz, bölgede devam eden projelerin detaylarını anlattı. İskenderun Kaynak Teknolojileri Mükemmeliyet Merkezi çalışmalarını, İskenderun'da kurulması istenen serbest bölge çalışmalarını anlatan Yılmaz ardından şunları söyledi: 
"Kentimize ait yatırımlar yanında bölgemizi etkileyecek yatırımları da takip ediyoruz. Valilik ve Büyükşehir Belediyesinin birlikte yürüttüğü Hatay Deniz Otobüsü Projesi var. Mayıs sonunda tamamlanması planlanan proje ile bölgemizden Mersin'e, Kıbrıs ve Beyrut'a deniz otobüsü seferleri düzenlenecek ve paralelinde hem sosyal hem de ticari iletişim artacak. Aynı şekilde Akdeniz-Karadeniz Bölünmüş Yol Projesi'ni önemsiyoruz. Bu yolun tamamlanması halinde Giresun, Ünye'den İskenderun ve Mersin'e ulaşım 670 km'ye inecek. Bu da bölgemize daha çok ilden talep geleceği anlamı taşıyor. Büyük projelerde ortak menfaatler gözetilerek birlikte hareket edilmesinin fayda getireceğine inanıyorum."

Kızıltan: "Dünyanın en gelişmiş ekonomi bölgesi haline gelebiliriz"
MTSO'nun Çukurova Stratejik Yatırım ve Kalkınma Planı'nın detaylarını anlattığı Meclis Konuşmasında Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, bölgenin sınırlı arazi olanaklarını hatırlatıp, bu arazilerin hep birlikte en verimli şekilde planlanması gerektiğini vurguladı. Planlamanın bugüne kadar bölge iş dünyası tarafından yapılmaması nedeniyle hep sorun yaşandığını, kaynakların dışarıya akıtıldığından şikayetçi olduklarını hatırlatan Kızıltan, "Birbirimizi rakip olarak görmez de, güçlerimizi birleştirirsek, bu bölgeyi dünyanın en gelişmiş ekonomi bölgesi haline getirebiliriz" dedi. Dünya ölçeğinde düşünmek gerektiğini vurgulayan Kızıltan, "Bölgemizi ve ülkemizi dünyada rekabet edebilir hale getirmemiz için artık birlikte olmalıyız. Hem güçlerimizi hem de sermayelerimizi bir araya getirmeliyiz. Ziyaretimiz bu anlamda önemli" dedi. 



Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER