MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

ÇUKUROVA’DA 49 MİLYON TL’LİK KAYNAK HAREKETE GEÇİRİLECEK 13.08.2015 tarihinde yayınlandı

Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) 2015 yılı Mali Destek Programları Proje Teklif Çağrısı sonuçlandı. 3 ana başlıkta açılan programlara 25 milyon TL bütçe tahsis edildi. Alınan 283 proje başvurusundan 68’i desteklenecek. Yararlanıcıların sağlayacağı eş finansmanla birlikte yaklaşık 49 milyon TL tutarındaki kaynak Çukurova Bölgesi için harekete geçirilecek.


ÇUKUROVA’DA 49 MİLYON TL’LİK KAYNAK HAREKETE GEÇİRİLECEK

ÇKA 2015 Mali Destek Programı Değerlendirme Sonuçları Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’ın da katıldığı bir toplantı ile açıklandı. Toplantıya Yılmaz’ın yanı sıra Mersin Valisi Özdemir Çakacak, milletvekilleri Muhammet Mustafa Gültak, Necdet Ünüvar, Sadullah Kısacık, Yılmaz Tezcan, Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Mersin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Çamsarı, Toros Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Yüksel Özdemir, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şerafettin Aşut, Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç ile çok sayıda davetli katıldı. 
ÇKA Genel Sekreteri Lutfi Altunsu açılış konuşmasında projelerin değerlendirilmesi süreci hakkında bilgi verdi. Rekabet Gücünün Artırılması ve Yenilikçilik Mali Destek Programı, Mikro İşletmelerde Kurumsallaşma ve Rekabetçiliğin Geliştirilmesi Mali Destek Programı ile Üretim ve Çevre Altyapısının İyileştirilmesi Mali Destek Programı olmak üzere programların 3 ana başlıkta açıldığını kaydeden Altunsu şu bilgileri verdi:
“Bu programlara 25 milyon TL bütçe tahsis edilmiş ve toplamda 283 proje başvurusu alınmıştır. Rekabet Gücünün Artırılması ve Yenilikçilik Mali Destek Programı kapsamında 35, Mikro İşletmelerde Kurumsallaşma ve Rekabetçiliğin Geliştirilmesi Mali Destek Programı kapsamında 21 ve Üretim ile Çevre Altyapısının İyileştirilmesi Mali Destek Programı kapsamında ise 12 proje olmak üzere toplamda 68 proje desteklenmeye hak kazandı. Eş finansmanlarla birlikte 49 milyon TL tutarında kaynağın bölgemiz için harekete geçirilmesi hedeflenmektedir.”

Çakacak: “Yaklaşık 333 milyon liralık kaynak yatırıma dönüştü”
ÇKA Yönetim Kurulu Başkanı ve Mersin Valisi Özdemir Çakacak ise konuşmasında bugüne kadar yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Çukurova’nın 2. Marmara olarak adlandırılabilecek önemli bir potansiyele sahip olduğunu vurgulayan Çakacak, bu potansiyelin hayata geçirilmesinde kalkınma ajanslarının büyük önem taşıdığını anlattı. ÇKA’nın 2008’den bugüne kadar farklı alanlarda 22 mali destek programı kapsamında 2 bin 850 projeden 628’ini başarılı bularak sözleşme imzaladığını kaydeden Çakacak, bölgeye 216 milyon TL tutarında kaynak tahsis edildiğini ve eş finansmanlarla birlikte bu rakamın 333 milyon liraya yaklaştığını bildirdi. Hibe destekleriyle birlikte 5 binin üzerinde kişiye istihdam sağlandığına dikkat çeken Çakacak, “Bölgemizde 4 yıldır uygulanan doğrudan faaliyet desteği ile 44 proje desteklenip 2,8 milyon lira kaynak araştırma ve planlamaya ayrıldı. Bu desteklerle domino etkisi yaratılıp ekonomideki diğer sektörlerin olumlu etkilenmelerine zemin hazırlandı” dedi.

Yılmaz: “Hedef Akdeniz’in lider bölgesi olmak”
Destek programlarını bölgenin kalkınması için yaptıklarını anlatan Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Çukurova Bölgesi’nin de bu bağlamda bir stratejisi bulunduğuna değindi. Bölgenin stratejisini, “Stratejik konumu ve zengin kaynaklarını değere dönüştürerek Doğu Akdeniz’in lider bölgesi olma” sözleriyle açıklayan Bakan Yılmaz şöyle konuştu:
“Bu strateji Türkiye’nin makro vizyonu ile de uyumlu. Ulusal önceliklerimizle tutarlı bir vizyon. Biz bu bölgeye büyük değer atfediyoruz. Adana Mersin ve hinterlandı. Osmaniye, Hatay’ı başka illeri de akla getirebilirsiniz, iç Anadolu, Güneydoğu bağlantılarıyla bu bölgemiz Doğu Akdeniz bir Marmara konumuna yükselebilir. Biz bu potansiyeli görüyoruz. Birlikte harekete geçirmeliyiz. Bölgemizin dış yatırımları da hedeflemesi gerekiyor. Uluslar arası sermaye dediğimiz sermayeden daha fazla pay alması gereken bir bölge. Enerji, tarım, turizm yatırımı sanayi yatırımları, ancak bu yatırımların daha nitelikli olması gerektiğine inanıyorum. Bu bölgemiz bu altyapıya sahip.”
Mevcut potansiyelin katmadeğere, istihdama ve ihracata dönüşmesi gerektiğini kaydeden Bakan Yılmaz, ekonominin daha yukarılara taşınabilmesi için orta gelirden üst gelir seviyesine yükselmek için orta teknolojiden ileri teknoloji kullanımına geçilmesi gerektiğini de söyledi. 
Çukurova Bölgesi’nin sosyal boyutu, çevresiyle, teknolojiyle, kurumsal kapasitesiyle parlak bir geleceğe sahip olduğunu vurgulayan Yılmaz, “Bölge tam olarak bugüne kadar hayata geçmemiş olabilir ama bu potansiyel var. Bu potansiyeli hayata geçirmek için de kalkınma ajanslarının önemli rol oynadığına inanıyorum” dedi.



Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER