MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

ÇKA desteklerinde yerli ve milli ürünler öne çıkacak 20.02.2019 tarihinde yayınlandı

ÇKA bu yılki desteklerinde önceliği yerli ve milli üretime verdi. Proje ile yerli ve milli üretim yapılacağının ve proje kapsamında alınacak tüm makine, teçhizatın yerli malı belgesine sahip olduğunun belgelenmesi halinde projelere ilave puan verilecek.  


ÇKA desteklerinde yerli ve milli ürünler öne çıkacak

Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) 2019 yılı Mali ve Teknik Destek Programları Bilgilendirme Toplantısı Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nda (MTSO) gerçekleştirildi. Bu yıl biri işletmelere, diğeri sivil toplum kuruluşları, kamu kurumları, belediyeler, Oda ve Borsalar gibi kar amacı gütmeyen kurumlara olmak üzere iki farklı destek programı açıklandı. 
ÇKA Uzmanı Serdar Kaya, MTSO’da düzenlenen bilgilendirme toplantısında Mali ve Teknik Destek Programlarının detayları hakkında bilgi verdi. İlk olarak işletmelere yönelik açıklanan ‘Yeni Ürün Geliştirme Mali Destek Programı’na değinen Kaya, bu programdan mikro ve küçük ölçekli işletmelerin yararlanabileceğini anlattı. Kaya, programın amacını ise, “İşletmelerin teknoloji ve yenilik kapasitelerinin geliştirilerek üretilen katma değerin artırılması, dijital teknolojilerin kullanımının yaygınlaştırılması, yeni ve inovatif ürün üretebilme becerilerinin artırılması ve Çukurova Bölgesi’nin toplam rekabet gücünün yükseltilmesi” olarak açıkladı. Programdan faydalanabilecek sektörleri bölgedeki gıda ve içecek, tekstil konfeksiyon, kimya, plastik, makine ve metal işleri ile mobilya olarak açıklayan Kaya, bu program ile önceliğin yerli ve milli üretimin artırılması, ithal ikamesi oluşturulması olduğunu söyledi. Hazırlanan projelerde artı puanlar kazanabilme imkanı bulunduğuna da değinen Kaya, “Proje konusu, programın tematik öncelikleri olan yerli ve milli üretim ile ithal ikamesiyle ilişkili ise artı 4 puan, aynı şekilde proje kapsamında alınacak tüm makine teçhizatın Yerli Malı Belgesi’ne sahip olacağı başvuru sırasında beyan edilirse yine bir artı 4 puan verilecektir” dedi. 
Uygun proje konuları hakkında da bilgi veren Kaya, ağırlıklı olarak inovatif ürün tasarımına yönelik, teknoloji temelli projelere değindi. Programın bütçesini 15 milyon TL olarak açıklayan Kaya, “Azami 12 ayda tamamlanması beklenen projeler için asgari destek tutarı 100 bin TL, azami tutar ise 500 bin TL olarak belirlenmiştir. Destek oranları ise yüzde 10 ile 50 arasında değişmektedir” ifadelerini kullandı. 

“Kurumlara Fizibilite ve Teknik Destek sağlanacak”
Serdar Kaya, kurumlar için verilecek destekleri ise Fizibilite Desteği ve Teknik Destek olarak iki başlıkta anlattı. İlk olarak Fizibilite desteğine değinen Kaya, programın amacı ve önceliklerini ise şöyle özetledi: 
“Adana ve Mersin’in kalkınması ve rekabet gücü açısından önemli fırsatlardan yararlanmaya, bölge ekonomisine yönelik tehdit ve risklerin önlenmesine, bölgenin yenilikçilik ve girişimcilik kapasitesinin geliştirilmesine yönelik projelerin fizibilite çalışmalarına doğrudan mali destek sağlamak.”
Programın bütçesinin 1 milyon 500 bin TL olduğunu dile getiren Kaya, proje süresinin en fazla 12 ay olabileceğini, asgari destek tutarının 25 bin, azami tutarın ise 200 bin TL olduğunu belirtip, destek oranını ise yüzde 100 olarak açıkladı. Kaya, Teknik Destek Programı ile ilgili olarak da şu bilgileri verdi: 
“Bu programın amacı ve öncelikleri bölgedeki yerel aktörlerin bölgesel kalkınma açısından önem arz eden, ancak kurumsal kapasite eksikliği nedeniyle hazırlık ve uygulama aşamalarında sıkıntı ile karşılaşan çalışmalarına; eğitim verme, program ve proje hazırlanmasına katkı sağlama, geçici uzman personel görevlendirme, danışmanlık sağlama, lobi faaliyetleri ve uluslararası ilişkiler kurma gibi konularda teknik destek sağlamaktadır. Program bütçesi 650 bin TL olup proje süresi en fazla 3 aydır. Teknik desteğin hizmet alımı yoluyla sağlanması durumunda her bir teknik desteğin Ajansa toplam maliyeti KDV dahil 30 bin TL’yi aşamaz.”
 



Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER