MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

BÜYÜK STRATEJİK YATIRIMLAR ÖNEMLİ AMA, EKONOMİNİN OMURGASI KOBİ'LER OLMALIDIR... 14.07.2015 tarihinde yayınlandı

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut İstanbul Sanayi Odası tarafından açıklanan İSO 2'nci Büyük 500 Sanayi Kuruluşu listesini değerlendirdi. Bu yıl listeye Mersin'den 4 firma girdi. Mersin Un San ve Tic. A.Ş bu yıl listeye adını ilk kez yazdırdı. Aşut'un konuyla ilgili değerlendirmeleri şöyle:


"İstanbul Sanayi Odası tarafından her yıl açıklanan İSO 500 ve 2’nci 500 listeleri iş dünyası olarak yakından izlediğimiz, kentleri ve sektörleri motive eden bir listedir. Tam anlamıyla sanayi envanteri olmayan ülkemizin bir açıdan da olsa ciddi bir envanter çalışmasıdır. Bu listeye sürekli yeni firmaların ve yeni sektörlerin girmesi iş dünyasının hareketliliğini göstermesi açısından çok önemlidir. Özellikle, bu listelere giren Mersin firmalarının sayısındaki artış, kent ekonomimiz adına gurur vericidir. Birçok firmamızın sıralaması değişse de, listelerdeki yerini koruması, Mersin ekonomisinin istikrarını ve yükselişini yansıtmaktadır. Listeye yeni girenlerin kısa sürede yükseldiğini görüyoruz. Yani, Mersin firmaları kurumsallaşmayı öğreniyor. MTSO olarak firma eğitim ve programlarımızın boşa gitmediğini görmek de bizleri sevindiriyor. Tüm firmalarımızı tebrik ediyoruz, onlarla gurur duyuyoruz. 

Ancak, gerek istihdam gerekse ciro açısından firmalarımız birçok sektörde küresel çaptaki firmalarla rekabet etmekten uzakta. İş dünyası duygularıyla değil, mantığıyla hareket eder. Her sektörde büyümek mümkün değil, akılcı da değil. Ama en azından potansiyelimizin güçlü olduğu bazı sektörlerde küresel ölçekte büyümeyi sağlamamız ve bunun alt yapısını hazırlamamız gerekmektedir. Yeni sanayi stratejimiz bunun teorik alt yapısını oluşturmuştur. Bunu artık somutlaştırmamız gerekmektedir. Bunu başarırsak araştırma ve geliştirmeye dayalı, yenilikçi teknolojilere dayalı, rekabet şansı olan üretimi gerçekleştirebiliriz. Türkiye eski Türkiye değil. İş dünyamız, girişimcimiz artık belli bir tecrübeye ulaştı. Bunun önünün açılması ve sanayicinin sanayiden ayrılmamasının şartlarının sağlanması gerekiyor.

İSO Listeleri orta gelir tuzağını gösteriyor
Ancak, sadece üretim yapmak firmalarımızı büyütmeye yetmiyor. Artık katma değeri olan üretime geçmek zorundayız. Ülkemiz İtalya ve Çin arasında ciddi üretim yapan tek sanayi ülkesi konumunda. 1980 yılında üretimimizin %90’ı tarım ürünleriyken, bugün üretimimizin %90’ı sanayi ürünleridir. Türkiye son yıllarda ciddi bir orta teknolojili üretim yapan ve bunu iyi yapan bir ülke oldu. Ne yazık ki artık bu üretim şekli 75 milyonluk ülkeyi taşımamakta ve küresel rekabette geri kalmamıza neden olmaktadır. Türkiye’nin artık bu orta gelir tuzağından kurtulması, yenilikçi, yüksek teknolojili, katma değer yaratan bir üretim şekline geçme sürecini hızlandırması gerekmektedir. İSO listelerindeki firmaların çoğunlukla düşük ve orta teknolojili firmalar olması bu tehlikeye işaret etmektedir. Yeni sanayi stratejimizde de, Dış Ticaret stratejimizde de bu vardır. İş dünyası ile yapılan uyumlu çalışmalar iyi ve gerçekçi bir sonuç yaratmıştır. Gereken şey bunların elle tutulur hale gelmesidir. Bu anlamda, İSO birinci ve ikinci 500’e giren firma sayısı gerçekten kentler için önemli ölçüde motive edici bir gösterge. Ancak, bir kentin ekonomisini tam anlamıyla yansıttığı söylenemez. Örneğin, listede Mersin firmalarından daha çok sayıda firmaya sahip olan bazı illerin toplam sanayi üretimi ve ihracatı Mersin’in üretim ve ihracat rakamlarının çok çok altında. Ayrıca, zaman zaman firmaların merkezlerini üretim yaptıkları kentlerde göstermemesi bu listenin gerçekliğini biraz zayıflatabiliyor. 
Mersin’de bu listeye giren birçok kuruluş olmasına rağmen merkezlerinin başka kentlerde olması bu kuruluşların sanki o kentlerde üretim yapıyor olması gibi bir yanlış algılama doğurmaktadır. Yani, Mersin sanal üretim merkezi değildir.

Ekonomimizin Omurgası KOBİ’lerdir
Bunun ötesinde Türkiye ekonomisi KOBİ’lere dayanan bir ekonomidir. Dünyanın da trendi budur. Tüm gelişmiş ülkeler küresel firma sayılar anlamında çok etkililer amam genel anlamda baktığımızda bu ülkeler bile KOBİ’leiri ile ayakta durmaktadır. Üreten, istihdam yaratan, ihraç eden ve katma değer yaratan KOBİ’lerdir. Yapıları itibari ile küçük ve orta ölçekli ama sayıları ve yarattıkları katma değerle ülke ekonomimizin bel kemiğini oluştururlar. Mersin Ticaret ve Sanayi Odası olarak, İSO 500’e girecek çapta, gurur duyduğumuz küresel çapta birçok firmamız var ve onlarla gurur duyuyoruz. Ancak, en az onlar kadar gurur duyduğumuz, kentimize ve ülkemize büyük hizmet eden girişimcilerimiz, KOBİ’lerimi vardır. Mersin Ticaret ve Sanayi Odası olarak amacımız hem kentimizdeki büyük çapta kuruluşların sayısını arttırmak, hem de KOBİ’lerimizin sayısını ve niteliğini arttırmaktır. İSO Listeleri çok önemli ve motive edicidir ancak ülke ekonomisinin temeli KOBİ’lerdir. Büyük firmaların daha da büyümesi güzeldir ancak, amaç KOBİ’lerin sayısını ve niteliğini arttırmak olmalıdır. Bu omurga ne kadar sağlam olursa, Ülkenin refahı o kadar yüksek olur."

İSO 2. 500 Sanayi Kuruluşu Sıralamasında Mersin

2014

2013

Firma Adı

Üretimden Satışlar

(Net) TL

14

-

Durum Gıda san ve Tic A.Ş

206.700.175

236

347

Çukurova İnşaat Makinaları San ve Tic. A.Ş

145.078.896

263

+

Mersin Un San ve Tic. A.Ş

139.141.036

301

334

Özbal Çelik Boru San. Tic. Ve Taahhüt A.Ş

128.512.266

İSO ilk 500 Sanayi Kuruluşu Sıralamasında Mersin

2014

2013

Firma Adı

Üretimden

Satışlar (Net) TL

84

87

Çimsa Çimento San ve Tic. A.Ş

983.140.322

249

323

Başhan Tarımsa Ürünleri Pazarlama San ve Dış Tic. A.Ş

403.495.700

382

486

Arbel Bakliyat Hububat San ve Tic. A.Ş

277.755.258

420

460

Teknopanel Çatı ve Cephe Panelleri Üretim San ve Tic. A.Ş

252.694.956

433

474

Memişoğlu Tarım Ürünleri Tic. Ltd. Şti

247.457.274


Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER