MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

Büyük sanayi kuruluşları BEKRA değişiklikleri hakkında bilgilendirildi 17.05.2019 tarihinde yayınlandı

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) tarafından düzenlenen organizasyon ile Akdeniz Bölgesi’nde faaliyet gösteren büyük sanayi kuruluşlarına Büyük Endüstriyel Kazaların Önlenmesi ve Etkilerinin Azaltılması (BEKRA) Yönetmeliğinde yapılan değişiklikler hakkında bilgi verildi. 


Büyük sanayi kuruluşları BEKRA değişiklikleri hakkında bilgilendirildi

MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan’ın da katıldığı toplantıda Aile, Çalışma, Sosyal Hizmetler Bakanlığı Ankara İş Teftiş Grup Başkanlığı İş Müfettişleri ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eğitim ve Araştırma Merkezi (ÇASGEM) uzmanları katılımcılara konunun detaylarını anlattı. Toplantıya Mersin’in yanı sıra Adana, Antalya, Gaziantep, Kahramanmaraş, Osmaniye, Hatay, Konya gibi çevre illerden de katılım oldu.
Aile, Çalışma, Sosyal Hizmetler Bakanlığı Ankara İş Teftiş Grup Başkanlığı’ndan İş Müfettişi Dr. Abdurrahman Akman, sunumunu iki farklı başlıkta gerçekleştirdi. ‘Yeni Büyük Endüstriyel Kazalar Yönetmeliği’ne ilişkin kamu bilgilendirmesi’ sunumunda Akman, dünyada ve Türkiye’deki gelişmeler, yönetmeliğin amacı, ilgili yönetmelik kapsamında yer alan kuruluşların yükümlülükleri, büyük kaza senaryo dokümanı hazırlanması adımları, büyük kaza önleme politika belgesi ve güvenlik raporları hakkında bilgi verdi.
Güvenlik Raporlarının İncelenmesine ilişkin tespitler sunumunda ise Akman, raporlarda karşılaşılan format hataları, istenilen bilginin hiç olmaması veya eksik olması, ilgisiz bilgiler verilmesi, verilen bilginin işyerine özgü olmaması, büyük kaza senaryoları ve güvenlik tedbirleri hakkında bilgi bölümünde yapılan hatalara ilişkin detaylı sunum yaptı. 
Toplantıda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eğitim ve Araştırma Merkezi (ÇASGEM) Uzmanı Begüm Doğan ise eğitim eksikliği kaynaklı geçmişte yaşanan kazaları örnek göstererek, kazalara giden yoldaki eğitim eksikliklerini anlattı.

Kızıltan: “Akdeniz Proses Güvenliği Sempozyumunu Mersin’de düzenlenecek”
MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan ise toplantıda yaptığı konuşmada büyük endüstriyel kazaların her geçen gün artan sanayileşmeyle birlikte sık sık gündeme geldiğini söyledi. “Ancak böylesi sıkıntılar ne yazık ki sadece meydana geldiği zaman önem kazanıyor” diyen Kızıltan, “Sanayi tesislerinde bu tür kazaların önlenmesi, etkilerinin en aza indirilmesi ve kazaya müdahale yönünde etkin önlemlerin alınması, üretimle ilgilenen tüm ülkelerin gündemidir” diye konuştu. Türkiye’nin de bu konuda son dönemlerde önemli adımlar attığını dile getiren Kızıltan, Mersin’in de üreten bir kent olarak iş ve işçi güvenliği anlamında dünya standartlarını yakalamak adına her türlü çabayı gösterdiğine işaret etti. 
Bu bağlamda kısa adı BEKRA olan Büyük Endüstriyel Kaza Risklerinin Azaltılmasına ilişkin mevzuatın daha anlaşılır hale gelmesi ve uygulanabilirliğinin güçlendirilmesi amacıyla bir toplantı düzenlediklerini bildiren Kızıltan, şunları söyledi: 
“İşte tüm bu sürece Proses Güvenliği diyoruz ve amacımız iyi tasarım ilkeleri, mühendislik ve işletme uygulamaları uygulayarak, tehlikeli maddelerin kullanım süreçlerini yönetmek için disiplinli bir çerçeve yaratmaktır. 
Bu anlamda önemli bir duyurum olacak. Odamız önderliğinde 2019 yılı Kasım ayında Akdeniz Proses Güvenliği Sempozyumunu Mersin’de gerçekleştireceğiz. Çağrılı bildirilerin sunulacağı sempozyumda ana hedef, proses güvenliğinde saha uygulamalarının paylaşılması ve iyi örneklerin katılımcılar tarafından bilinirliliğinin arttırılmasıdır. Ayrıca, sempozyum kapsamında; proses güvenliğinde kullanılan ekipmanların bakım, güvenilirlik, gözetim ve testleri ile ilgili firmaların stantlarının olacağı geniş katılımlı bir etkinlik de planlanıyor. Ben bugün bu buluşmanın ve Kasım ayında yapacağımız sempozyumun konuya ilişkin amaç, hedef ve vizyonumuzun önemli bir payandaları olacağına inanıyorum.” 
 



Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER