MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

Biber Expo ile yeni çeşitler tanıtıldı 18.04.2019 tarihinde yayınlandı

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan ile Meclis Başkanı Hamit İzol, Akdeniz Belediyesi, Adanalı ve Kazanlı Muhtarları, Akdeniz Örtüaltı Üreticileri Birliği ortaklığında düzenlenen BİBEREXPO/ Biber Çeşitleri Tanıtım Günleri Fuarının açılışına katıldı. Etkinlik kapsamında düzenlenen fuarı da ziyaret eden Kızıltan ve İzol, firma yetkilileriyle sohbet ederek yeni çeşitler ve çalışmalar hakkında bilgi aldı.


Biber Expo ile yeni çeşitler tanıtıldı

Mersin’de ilki geçen yıl Adanalıoğlu’nda düzenlenen BİBEREXPO’nun ikincisi Kazanlı’da gerçekleştirildi. 18 – 20 Nisan günleri arasında açık kalan Biber Çeşitleri Tanıtım Günleri Fuarı’nda yeni çeşit biberler, biber tohumları ve yeni teknolojiler tanıtıldı. Türkiye’nin önemli üretim merkezleri arasında yer alan Adanalıoğlu ve Kazanlı’daki üretime dikkat çekmek, ürünlerini tanıtmak adına gerçekleştirilen etkinliğe önümüzdeki yıllarda uluslararası boyut kazandırılması hedefleniyor. 
Fuarın açılış konuşmasını Mersin Muhtarlar Derneği Başkanı Ali Gürgen yaptı. Ardından söz alan Türkiye Tohumcular Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Ümit Kurtuluş, bölgede yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi. Nüfusun hızla artmasına rağmen tarım alanlarının azaldığına dikkat çeken Kurtuluş, artan nüfusu doyurabilmek adına daha teknolojik seralara, gelişmiş tekniklere, gelişmiş tohumlara ihtiyaç duyulduğuna değindi. BİBEREXPO’yu yine biber çeşitlerinin tanıtılması adına önemsediklerini vurgulayan Kurtuluş, şöyle konuştu: 
“Ülkemizde 30 milyon tonu aşkın sebze üretiliyor. Bunun 3 milyon tonu biber. 120 milyon dolarlık ihracat değerine sahip. Mersin’de ise 50 bin dekarı aşan alanda 300 bin ton biber üretiliyor ve yaklaşık 5 bin çiftçi geçimini bu üründen sağlıyor. İlimiz ve bölgemiz için bu kadar önemli bir ürünün üretim ve ticaretinin gelişmesini önemsiyoruz. BİBEREXPO uluslararası boyuta taşınıp kongre ve sempozyumlarla desteklenmeli.” 

Gültak: “Kazanlı ve Adanalıoğlu biber üretiminde önde”
Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak da biber üretiminin özellikle Adanalıoğlu ve Kazanlı ilçeleri için önemine dikkat çekti. Mersin’in Türkiye’nin örtü altı biber üretiminde önemli merkezlerden biri olduğunu vurgulayan Gültak, “Mersin, bir liman kenti olması, gelişmiş ulaşım olanakları ve bölge ülkelerine yakınlığı nedeniyle önemli bir ihracat potansiyeli taşımaktadır” dedi. Mersin’in Antalya’dan sonra biber üretiminde ikinci sırada olduğunu anlatan Gültak, Akdeniz ilçesinin ise 25 bin dekar alanda yaptığı üretimle Mersin biber üretiminin yüzde 60’ını gerçekleştirdiğini, Türkiye’nin üretiminin de yüzde 7’sini üstlendiğini anlattı. Bu nedenle BİBEREXPO’yu düzenleyerek bu ürüne ve Akdeniz ilçelerine dikkat çekmek istediklerini vurgulayan Gültak, “Bu organizasyon Mersin ve özelinde Akdeniz ilçesinde yetişen zengin ürün çeşitlerinin ulusal ve uluslararası ölçekte tanınması, tescil edilmesi ve marka değeri kazandırılması adına büyük önem taşımaktadır” dedi. 

Seçer: “Tarımda mühendisliğe, bilime değer vermeliyiz”
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ise konuşmasında kendisinin de bir ziraatçı olduğunu hatırlatarak şunları söyledi:
“Her alanda daha fazla zenginleşebilmemiz için teknolojiye yönelmeliyiz. Tarımda da teknolojiyi kullanmalıyız. Bu sayede birim alandan daha fazla ve daha kaliteli ürün alabiliriz. Yalnızca yurtiçi ticaretle kalmamalı yurtdışına da açılmalıyız. Bunun için de ürün çeşidini geliştirip yurtdışında talep gören ürün çeşitlerini, alıcının arzu ettiği yöntemlerle üretmeliyiz. Bilinçli üretim yapmalı, mutlaka tarımda mühendisliğe, bilime değer vermeliyiz. Biz de büyükşehir belediyesi olarak bu konuda her türlü desteği vermeye hazırız. Hep birlikte çok çalışmalıyız.”
Konuşmaların ardından protokol üyeleri birlikte fuarın açılışını gerçekleştirdi. 
 



Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER