MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

Başkan Kızıltan Bakan Pekcan'a talepleri ilk ağızdan iletti 30.04.2020 tarihinde yayınlandı

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (#MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın katılımıyla, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun moderatörlüğünde, 365 Oda/Borsa Yönetim Kurulu Başkanları ve 61 Sektör Meclis Başkanlarıyla video konferans ile gerçekleştirilen toplantıya katıldı.


Başkan Kızıltan Bakan Pekcan'a talepleri ilk ağızdan iletti

TOBB Yönetim Kurulu Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu’nun Oda/Borsa başkanlarından aldığı sorunları ve çözüm önerilerini ilettiği toplantıda; özel sektörün kamu alacakları, katma değer vergisi, SGK primlerinin yeniden yapılandırılması, elektrik ve doğal gaz faturaları, kira desteği ve kamu kurumlarının denetimleri gibi konu maddeleri gündeme geldi.
Geçirilen bu süreçte, devletin bütün imkanlarını seferber ettiğini belirten Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ise, bütün bakanların iş birliği içinde bu süreci en iyi şekilde geçirmeye gayret ettiklerini söyledi. Türkiye’nin 2019 yılını çok iyi geçirmesine rağmen 2020 yılına, yaşanan salgın nedeniyle ticaret kayıplarıyla başladıklarını aktaran Pekcan, “Sizlerden beklentimiz, üretiminizi durdurmadan ihracatımızı arttırmaya gayret etmeniz” dedi.
Toplantıda söz alan MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan ilk olarak mücbir sebep hükümlerinden faydalandırılan sektörlerin genişletilmesi talebinde bulundu. Hazine ve Maliye Bakanlığınca belirlenen mücbir sebep hükümlerinden tüm sektörlerin faydalanması gerektiğini vurgulayan Kızıltan, "Örnek vermek gerekirse özel eğitim-öğretim kurumları, 13 Mart’ta Milli Eğitim Bakanlığı'nın genelgesiyle kapatıldı. Ancak SGK ve vergi ertelemelerinden yararlanamıyorlar. Mücbir sebep kapsamı dışında değerlendiriliyorlar. Bu sıkıntının ortadan kalkması için tüm sektörler kapsama alınmalı" ifadelerini kullandı. KGF ve Nefes Kredilerinde de değinen Kızıltan, özel bankaların da sicil kayıtlarını dikkate almamalarının sağlanmasını istedi.

"Mersin Limanı'nda ardiye ve fuzuli işgal bedeli 3 ay alınmamalı"
Mersin'e ilişkin taleplerde de bulunan Kızıltan Mersin Limanı’ndan gerçekleşen tüm ihracat işlemleri için alınan ardiye ve fuzuli işgal bedellerinin 3 ay alınmamasının sağlanması talebinde bulundu. "Şu anda yalnızca transit konteyner ardiye ve transit araç fuzuli işgaliye bedellerinde %20-%50 arası bir indirim uygulanmaktadır" diyen Kızıltan, ihracatçının maliyetlerinin artttığını ve dış ticarette rekabet gücünün azaldığını belirtti. Başkan Kızıltan konuşmasının kalan bölümünde şu ifadelere yer verdi:
"İhracatta ve transit ihracatta özellikle çilek, muz gibi çabuk bozulabilir meyve sebzenin gümrük kapılarından çıkışlarına öncelik verilmesi ve hızlandırılması sağlanmalıdır. Özellikle çilek TIR'larının en fazla 1-3 gün bekletilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde zayiat oluşacaktır. Van Kapıköy Gümrük Kapısı’nda vagon tahsisi sıkıntısı had sefadadır. Stoklarımızdaki bir miktar limonun ihracatına izin verilmelidir. Aksi takdirde bir miktar limonun çürüyüp zayii olma ihtimali yüksektir. Mersin süs bitkileri üretiminde önemli bir kent. Ne yazık ki tüm üreticiler çok kötü durumda. İthal muzun marketlerde yerli muza satış oranı daha da düşürülmeli. Turizm sektörü bu ortamdan en çok etkilenen ve bu etkiyi uzun süre hissedecek bir sektör. Bu sektörle ilgili özel destekler gerekmektedir. Oda ve Borsa aidatlarında gecikme zamlarının affedilmesi ve anaparaların da taksitlendirilmesi sağlanmalı. Sokağa çıkmada yeknesaklık sağlanmalı. Her şehirde yapılan uygulamalar aynı olması gerekmektedir. Salgınla mücadele bitip ortam normalleştikten sonraki süreç için şimdiden plan yapıp hazırlanmak gerekiyor. Ertelenen, ötelen ödemeler, vergiler, krediler, kiralar, vs. her şey üst üste birikecek ve çok ağır yüklerin oluşacağı gerçeği var. Hükümetin şu anda gündeminde böyle bir çalışma vardır mutlaka ama ben özellikle vurgulamak istedim. O gün geldiğinde Türkiye nasıl bir mali tablo, istihdam sorunu, toplumsal sorunlarla karşılaşacak, bunun bir analizi, hesaplaması ve yol haritası yapılmalıdır. O gün geldiğinde hazırlıklı olmalıyız."
 



Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER