MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

Bahçeci: “Yatırım yaparken rekabet avantajlarını göz önünde bulundurun” 12.04.2019 tarihinde yayınlandı

MTSO tarafından düzenlenen Doğu ile Batı Arasındaki Ticaret Köprüsü Dış Ticarette Deneyim Paylaşım Günü isimli seminerde konuşan Hakan Agro Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Bahçeci, “Rekabet avantajınızı iyi analiz edin, büyük düşünmeniz çok önemli. Hayal sınırını iyi dengeledikten sonra rekabetçi olacağınızı düşündüğünüz konuda ilerleyin. Dünyada başarılı olamayacağınız yer yok” tavsiyesinde bulundu. 


Bahçeci: “Yatırım yaparken rekabet avantajlarını göz önünde bulundurun”

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) kentte dış ticareti artırmak adına deneyim paylaşım günü düzenledi. Doğu ile Batı Arasındaki Ticaret Köprüsü Dış Ticarette Deneyim Paylaşım Günü ismiyle düzenlenen toplantının konuşmacısı çalışmalarını Dubai’de devam ettiren Hakan Agro Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Bahçeci oldu. MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan ve Meclis Başkanı Hamit İzol’un açılış konuşmaları sonrasında söz alan Bahçeci, önce kendi deneyimlerini anlatıp ardından da sektörel analizler yaptı. 
Mersin ve Dubai’nin birbirine benzer çok yönü olduğunu kaydeden Bahçeci, “Dubai bir fırsatlar şehri. Burada en önemli konu kendinize karşı samimi olabilmeniz. Hangi konuda uzmanlığınızın olduğunu, yeteneklerinizi nasıl rekabet avantajına çevirebileceğinizi iyi saptamanız. Birisinin bir sektörde başarılı olduğunu görüp o sektöre girmek yerine o sektörde kendinize nasıl bir rol edinebilirsiniz onu düşünmeniz” dedi. 

“Dubai ekonomisini startuplar üzerine kuruyor”
Dubai’nin yeni girişimciler için önemli fırsatlar sunduğuna da değinen Hakan Bahçeci, “Dubai’nin şu andaki ekonomik programı yeni girişimcileri ve yeni fikirleri fonlama üzerine kurulu. Yeni ekonomik programını startuplar üzerine kuruyor. Bu durum değerlendirilebilir” ifadelerini kullandı. Mersin’de kendi sektörü için rekabet şansını kaybetmesi üzerine Dubai’ye gitmeyi tercih ettiğini kaydeden Bahçeci, “Kendi sektörümden örnek vermem gerekirse bakliyat sektöründe dünyanın en büyüklerini Mersinli Türk firmaları oluşturuyor. Bugün Kanada’nın, Amerika’nın Avustralya’nın en büyük firmaları Mersin’dendir. O bölgelerde lojistik ve tarım arazilerindeki rekabet fırsatlarını görüp değerlendiren Mersinli firmalar tecrübelerini, know-how’larını oralara taşıyıp başarılı olmuştur. Bu nedenle yatırım yaparken öncelikle rekabetçiliği göz önünde bulundurmanızı tavsiye ederim” dedi. 

“10 bin doları olana da 10 milyonu olana da Dubai’de fırsat var”
Yatırım için 10 bin doları olana da 10 milyon doları olana da Dubai’nin çeşitli fırsatlar sunduğunu kaydeden Hakan Bahçeci, şunları söyledi: 
“Ben buradaki işimin devamı olarak cebimde 80 bin dolar ile Dubai’ye gittim. Başlangıçta bölgesel çalışmayı düşünüyordum ama zaman içinde orada edindiğim tecrübelerle cesaretlenip Doğu Afrika’ya, Hindistan’a Pakistan’a açıldım ve derken dünya çapında operasyonlar yapma fırsatı buldum. Başlangıçta Dubai’yi tercih etme sebebim ise güçlü finansal yapısı, bankacılık sistemi ve lojistik avantajlarıydı. Bugün ise sadece ticaret değil çiftçilikten, limancılığa, antrepoculuğa kadar tedarik zincirinin tamamında çalışıyorum. Eğer Türkiye’de çalışırken başarılı oluyorsanız unutmayın ki Dünyanın neresinde olursanız olun başarıyı yakalarsınız.”

“Türkiye işleme üssü olabilir”
Türkiye’nin de önemli fırsatlar taşıdığını vurgulayan Hakan Bahçeci, mevcut durumda finansal sıkıntılar yaşandığını ancak bunun kalıcı olmayacağını, fırsatların iyi değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Özellikle et konusunda Türkiye’nin bir işleme üssüne dönüşebileceğini anlatan Bahçeci, “2018 yılında 1 milyon hayvan ithal edildi. Ancak ülkenin işleme kapasitesi gelen hayvanın altında kaldı. Belki donmuş et konusunda başarılı olunmayabilir ama 1-2 günlük mesafede ulaşılabilecek pazarlar düşünüldüğünde dünyadaki 2 milyon baş hayvanın 1 milyonu Türkiye’ye geliyorsa sıcak et işleme üssü olunabilir. Bu alan değerlendirilebilir” dedi. 
Süt konusunda da değerlendirme yapan Bahçeci şu bilgileri verdi: 
“Körfez ülkelerinde süt konusunda ciddi atılımlar olacağını tahmin ediyorum. Suudi Arabistan’da ciddi sübvansiyonlarla büyük yatırımlar yapıldı ama şu anda verilen desteklerin kesilmesi bekleniyor. Bu destekler kesildiğinde üretim maliyetleri çok artacak ve rekabetçi yapılarını kaybedecekler. Böyle olunca da kendisini bu alanda kanıtlamış başka pazarlardan alım yapacaklar. Bu da büyük fırsatlar sunacak. Dubai’de süt üretimine dayalı bir sanayi yok. Marketlerdeki ürünlerin yüzde 80’i ithal. Taze süt değil ama en düşük maliyetle temin edilecek süttozu ile Dubai’de işleyip ayran ya da peynir üretilebilir.”
 



Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER