MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

Atıl kalan kardeş şehir ilişkileri Mersin’de canlanacak 25.06.2015 tarihinde yayınlandı

Uluslararası Kardeş Şehirler Turizm Zirvesi’nin ilki 22 Ekim 2015’te Mersin’de düzenlenecek. Zirve ile kardeş şehirler arası turizm diyalogunun artırılması, turizm algısı oluşturularak bir taraftan karşılıklı yatırımların diğer taraftan da turizm hareketliliğinin geliştirilmesi hedefleniyor.


Merkezi Federal Almanya’nın Hannover kentinde bulunan ve dünya turizm kurumlarında uzun yıllar çalışmış uzman bir ekip tarafından kurulan Kardeş Şehirler Turizm Birliği ilk buluşmasını bu zirve ile gerçekleştirecek. Birliğin ilk dönem başkanlığı Mersin Büyükşehir Belediyesi Başkanı Burhanettin Kocamaz tarafından yürütülecek. Büyükşehir Belediyesi evsahipliğinde, uluslararası büyük turizm şirketleri, finans kuruluşları ile Mersin Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğinde, dünyanın önde gelen turizm birliklerinin (Alman Seyahat Acenteleri Birliği-DRV, Dünya Turizm ve Seyahat Konseyi-WTTC gibi) yöneticilerinin ve başkanlarının desteği ile düzenlenecek olan organizasyon için dünya genelindeki 1400 belediye, kurum ve kuruluşa davetiye gönderilecek.
Büyük bir hızla devam eden zirvenin çalışmaları hakkında bilgi vermek adına Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, Avrupa Turizm Konseyi Başkanı Hüseyin Baraner ve Mersin Turizm Platformu Başkanı Numan Olcar’ın katılımıyla bir basın toplantısı düzenlendi.
Toplantıda söz alan Hüseyin Baraner, dünyada turizm trafiğinin çok hızlandığını, en büyük kentten en küçüğüne kadar hepsinde en az 10 yeni otel inşaatının tamamlanmak üzere olduğunu, 20 projenin ise yatırımcının zihninde planlandığını gördüklerini söyledi. Artık kentlerde en büyük yatırım planını sanayinin değil turizmin almaya başladığını kaydeden Baraner, dolayısıyla kentte sosyal, kültürel barışın, ticari hareketliliğin sağlanabilmesi için belediyelerin turizmi canlandırmaya önem verdiğini anlattı. Mersin’in de bu kentler arasında önemli bir yere sahip olduğuna dikkat çeken Baraner şöyle konuştu:
“Mersin, uluslararası boyutta turizmin her alanında önemli bir kent. Sahil bandı olarak Miami’den daha büyük, ciddi bir altyapısı var, dünyanın birçok yerinde bulunamayacak multi kültürel yapıya sahip. Şehirde 3-4 dil konuşuluyor. Her türlü yemek kültürü var. Tarih kültürünü yaşatan kişiler canlı. Birçok yerde bunlar sadece müzelerde ve fotoğraflarda var. Turizm adına önemli noktaların hepsi Mersin’de fazlasıyla var. Dünyanın birçok noktasında artık otantik bir yemek bile yiyemiyorsunuz. Burada ise taze baharatlar dahi fazlasıyla var. Mersin’de insanı etkileyebilecek olağanüstü bir kültür zenginliği var. Bunları iyi sunmalıyız.”

“Kardeş belediyeler arası turizm trafiği zayıf”
Dünyada kardeş belediyelerin birbiri arasındaki turizm trafiğinin oldukça zayıf olduğunu kaydeden Hüseyin Baraner, bu kentler arasında siyasi, ticari, sosyal ve kültürel ilişkilerin orta düzeyde olmasına rağmen turizmin istenen ölçüde gelişmediğini gördüklerini anlattı. Organizasyonu bu noktadan hareketle planladıklarını bildiren Baraner, hedeflerinin kardeş kentler arası turizm trafiğini artırıp sürdürülebilir bir altyapıya oturtmak olduğunu söyledi. Mersin’in dünyada 10-15 kentle kardeşlik anlaşması bulunduğunu dile getiren Baraner, “Örneğin Almanya’daki Oberhausen kenti ile kardeş. Mersin’de bir Oberhausen Kulüp açılsa o kentte yaşayan 2 milyon kişinin Mersin’e gelme sebebi olabilir. Bunları iyi değerlendirmeliyiz. Mersinle ortaklığı olan milyonlarca kişiyi buraya çekebiliriz” dedi.
Dünyanın başka bir anlayışın içine girdiğini kaydeden Baraner, kentlerin artık ekonomik gücünün yanında kültürel, sosyal, bilgi ve itibar gücü ile de anıldığını söyledi. Şehirler için ekonomisi, sanayisi güçlü denmesi yanında itibar gücünden de bahsedildiğini ifade eden Baraner, “Mersin öyle bir kent. Böyle bir çalışma herkese yakışmaz. Bu organizasyon Mersin’e yakıştı” değerlendirmesini yaptı.

Mersin’in turizmde bir kaybı olmadığına da değinen Hüseyin Baraner, farklı turizm anlayışlarının kurulabileceği turizm noktaları arandığını, Mersin’in bu başlangıç için ideal bir kent olabileceğini söyledi.

Kocamaz: “Mersin, dünya şehirleri arasında önemli bir noktaya gelir”
Zirve ile ilgili açıklama yapan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz ise bu organizasyonla bir taraftan Mersin’in tanıtım çalışmalarının en üst noktalara taşınacağını, tüm dünyaya kentle ilgili bilgi aktarımı yapılacağını diğer taraftan da dünyadaki kardeş şehirleri bir araya getirip dünya barışına katkı sağlanacağını söyledi. Afrika’daki bir şehirle Amerika’daki, Hindistan’daki bir şehirle bir Avrupa şehrinin kardeş olabileceğini ifade eden Kocamaz, bu şehirlerin tümünün Mersin’de buluşarak kendi aralarında turizmi canlandırma adına ilk adımı atacaklarını vurguladı. “Bu zirvenin kurumsallaşmasını istiyoruz” diyen Kocamaz şöyle konuştu:
“Zirvede Dünya Kardeş Belediyeler Birliği’nin kurulmasını istiyoruz ve bunun kurucu başkanlığını da Mersin’in yapmasını istiyoruz. Bu konuda Hüseyin Baraner Bey çok büyük emek sarf etti. Numan Olcar Bey turizm konusundaki bilgi ve birikimlerini bu yönde aktarıyor. Yine Ticaret ve Sanayi Odamız bu konuda öncülük yapan kuruluşlarımızdan biri. Bunu başarırsak Mersin dünya şehirleri arasında önemli bir konuma gelmiş olacak.”
Birlik oluştuğunda merkezinin Almanya olacağını bildiren Kocamaz, ancak kurucu başkanlığını iki yıl süreyle Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin üstleneceğini söyledi.

Aşut: “Daralan pazarlarda çıkış kardeş şehirler olmalı”
MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut ise konuşmasına Büyükşehir Belediyesi’ne evsahipliği nedeniyle teşekkür ederek başladı. Böylesine büyük bir organizasyonun ancak Büyükşehir Belediyesi tarafından koordine edilebileceğini, bu anlamda Belediyemizin önemli bir sorumluluk örneği sergilediğini kaydeden Aşut şunları söyledi:
“Bu organizasyonun içinde dünya turizm devleri var. Biliyoruz ki turizm 40’a yakın sektörü tetikleyen önemli bir sektör. Kentimizde belki yeterli otel olmayabilir ama bu bir arz talep meselesi. Biz bir hareket başlatabilirsek ardından mutlaka yeterli sayıda otel sayısına ulaşırız. Birçok otel yatırımımız da halihazırda devam ediyor. Dünya turizmiyle birlikte hareket etmemiz gerekiyor. Bu nedenle zirvenin kentimizde yapılıyor olması hem bizim hem de çevre illerin turizminin harekete geçirilmesi adına önemli. Pazarlar daralınca alternatif pazarlara gitmeliyiz. Bizim de en iyi alternatif pazarımız kardeş şehirlerimiz. Kardeş
Odalar olarak da birlikte ne yapabileceğimize bakacağız. Mutlaka kardeş, tanıdık bir yere gitmeli ve iz bırakmalıyız.”

Olcar: “Mersin’i bir gün Miami yapacağız”
Turizm Platformu Başkanı Numan Olcar ise çok önemli bir çalışmaya imza atılacağına dikkat çekti. Kardeş şehirlerin birbirini tanıyıp karşılıklı kardeşlik anlaşmalarına imza atmalarının ardından ilişkilerinin kesildiğini kaydeden Olcar, bu organizasyon ile ilk kez belediyenin de himayesiyle bu ilişkilerin nakde dönmesini sağlayacaklarını söyledi. Mersin’deki organizasyonla tüm kardeş şehirler arasında temas kurulacağını, diyaloğun artacağını vurgulayan Olcar, Mersin’in tanıtımına da büyük bir fayda sağlanacağını, belki nicelik olarak turist sayısı bir anda artırılmasa da Mersin’deki turizm algısının üst seviyelere taşınacağını söyledi. Mersin’de bu çabalar sonunda turizmin bir gün mutlaka istenen yere geleceğine inandığını kaydeden Olcar, “Havaalanının da, turizm yatırımlarının da tamamlanacağına inanıyorum. Mersin’i bir gün mutlaka Miami yapacağız” ifadelerini kullandı.
Zirvede 3 oturum yapılacağına da değinen Olcar, bu oturumları; “Destinasyon kentlerde kardeş şehirler arası turizm hareketleri”, “Kardeş şehir ilişkilerinin ekonomiye katkıları” ve “Dünya kardeş şehirler turizm hareketlerinde yeni ufuklar” olarak açıkladı. Olcar sözlerini, “Bu organizasyonu sadece sizler değil Ege’de, Antalya’da, İstanbul’da da takip etmeye başladılar. Sonuçları merakla beklenen önemli bir organizasyon” diye tamamladı.

 


Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER