MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

Aşut: “Yeni çağın gücü; gençler ve kadınlar olacaktır” 07.03.2018 tarihinde yayınlandı

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla yayınladığı mesajında yeni çağın gücünün gençler ve kadınlar olacağını söyledi. Kadınlarını yok sayan bir ülkenin kalkınmasının söz konusu olamayacağını vurgulayan Aşut, “Bu vesileyle 8 Mart Dünya Kadınlar gününü kutluyor, kadınımızın medeniyetimizin payandası olduğunu bir kez daha ifade ediyorum” dedi.


Aşut: “Yeni çağın gücü; gençler ve kadınlar olacaktır”

Aşut mesajında şu ifadelere yer verdi:
“Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) olarak bir kentin, bir ülkenin gelişmesi ve kalkınmasını bütüncül ele almanın gerektiğini savunuyoruz. Ve bu kalkınmanın 21.yüzyıldaki payandası gençler ve özellikle kadınlar olacaktır. Çünkü bilgi çağının egemen olduğu bu devirde,  kas gücü söz konusu olduğunda öne çıkan erkekler artık bilgi çağında yerini daha yaratıcı olan kadınlara bırakacaktır. Hele hele Endüstri 4.0 temelinde bir çok işi robotların yapacağı göz önünde tutulduğunda insanlara yapacak şeyler azalacak ve daha bilgi, sezgi ve yaratıcı gücü olan kadınlar bu devrimin öncüleri olacaktır. 
MTSO olarak kadın konusunu sadece kadının ekonomiye entegrasyonu temelinde görmüyoruz. Kadına bakışımız sadece ekonomik boyutla sınırlı değildir. Sosyal gelişmenin olmadığı bir toplumda salt bir ekonomik büyümenin bir değeri olmadığını, bir değer yaratmadığını biliyoruz. Bunun da ötesinde, toplumun en değerli ve ayrılmaz parçası olan kadını yok saymayı, kadına gösterilen şiddeti şiddetle kınıyoruz, bunu o toplumun bir utancı ve medeniyet geriliği olarak görüyoruz.

“Ülkelerin zenginliğini girişimci sayısı belirliyor”
Konuya ekonomik perspektiften baktığımızda, serbest Ticaretin benimsendiği modern küresel ekonomide, kamunun ticaretten elini eteğini çekmeye başladığı liberal ekonomilerde artık ülkelerin ekonomik üstünlüğünü ölçen ve belirleyen en önemli etmen girişimci sayısıdır. Artık ülkelerin zenginliğini ülkelerin girişimci sayısı ve bu girişimcilerin niteliği belirliyor. Son yıllarda gerek kadın girişimcilik anlamında gerekse genç girişimcilik anlamında hem sayısal hem de nitelik açısından önemli gelişmeler kaydettik. Ülkemiz ve kentimizde kadın girişimci sayısı, genç girişimci sayısı hissedilir derecede artmaktadır. Bu gelişme ekonomimiz için çok önemlidir. Ancak, ülke nüfusumuzun %50’sini oluşturan gençlerimiz ve Türkiye’nin yarısını oluşturan kadınlarımız ne yazık ki bu büyük nüfusa paralel, olması gereken bir girişimcilik oranına sahip değiller. Kadınlarımızın iş gücüne olan katılım oranı sadece %30’larda. Gelişme var ama yetersiz. Oysa gelişmiş dünyada bu oran %60’larda. Yani kadın nüfusumuzun dörtte üçünü kullanmayı başaramamışız. Daha kötüsü kadın girişimci oranımız ise sade % 6. Tek zenginliği insan sermayesi olan bir ülke için bu israf kabul edilebilir mi? 

“2018 gençlerin ve kadınların yılı”
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası olarak bu konuda uzun süredir çaba gösteriyoruz. Özellikle MTSO Genç Girişimciler Kurulumuz ve MTSO Kadın Girişimciler Kurulumuz tüm üyeleri ile büyük çaba gösteriyorlar, sürekli gençleri, kadınlarımızı girişimciliğe yönlendirecek somut projeler üretiyorlar.  Son birkaç yıldır gerek ülkemizin yaşadığı bazı sıkıntılar, gerekse küresel olumsuz gelişmelere kendi içimize dönmemize engel olmuş gibi görünse de, 2018 yılını MTSO olarak gençlerin ve kadınların yılı olarak görüyoruz. Ancak, bunlar yetmez.  Çünkü insan sermayemiz o kadar eğitime muhtaç ki, insan sermayemiz o kadar rol-modele ve yeni vizyonlara muhtaç ki ne yapsak azdır. Genç girişimcilerimizin, özellikle kadın girişimcilerimizin başarı hikayelerini daha çok anlatmak zorundayız. Bu konulara farkındalık yaratmak için ROL-MODEL niteliğinizi daha çok öne çıkartacak projeler üretmek zorundayız. Yolumuz uzun; Yükümüz ağır. Ülke olarak, Mersin olarak yüksek hedeflerimiz var. Tüm samimiyetimle ifade etmek isterim ki; Mersin Ticaret ve Sanayi Odası gibi yaşı bir buçuk asra yaklaşan bir iş camiası olarak, Mersin gibi ülkemizin en modern, dışa açık, demokrasi ve Cumhuriyet değerlerini bilen bir kenti olarak gençlerimizi ve tüm kadınlarımızı sadece girişimci olarak değil, STK’larda, MTSO Meslek komitelerimizde, meclisimizde, yönetim kurulumuzda ve Odamızın başkanlık makamında, yerel yönetimlerde, siyasette  daha çok görmek hayalini gerçekleştirmek en büyük arzumuzdur. Mersin Ticaret ve Sanayi Odası olarak bu konuda sorumluluk duyduğumuzu ve planlarımızı bu hedefe göre yaptığımızı bir kez daha ilan etmek isterim. Çünkü insan kaynağını yönetemeyen bir kent ilerleyemez. Kadınlarını yok sayan bir ülkenin kalkınması söz konusu olamaz. Bu vesileyle 8 Mart Dünya Kadınla gününü kutluyor, kadınımızın medeniyetimizin payandası olduğunu bir kez daha ifade ediyoruz.”
 


Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER