MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

Aşut: “Türkiye ekonomiyi konuşmalı” 05.05.2015 tarihinde yayınlandı

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, NTV’ye verdiği röportajda Türkiye’de artık seçimlerin ülke gündemini tek başına işgal etmemesi gerektiğini, ekonominin son sıralardan çıkıp ilk sıralarda konuşulmaya devam etmesi gerektiğini söyledi.


Ülke olarak gerçek gündem olan, sosyal huzurun temeli ekonomiye dönülmesi gerektiğini vurgulayan Aşut, “Ancak üzülerek söylüyorum ki ekonomi şu anda en alt kademede ve farklı şekilde tartışılıyor” dedi. Mersin halkının kente yapılacak hizmetleri göz önünde bulundurarak sandığa gideceğini anlatan Aşut şöyle konuştu:

Bizim için önemli olan projelerin başında Çukurova Uluslararası Bölgesel Havalimanı geliyor. Kim havaalanı konusunda daha doğru sonuç koyabilecekse, kim Mersin – Antalya hattındaki yolu rahatlatıp Batı’ya rahat açılımı sağlayacaksa, Mersin ile Adana bağlantısında liman yükünü çekecek karayolunu rehabilite edebilirse, Serbest Bölge'nin genişlemesini sağlayabilirse oyunu o yönde kullanacaktır.

“Tarım ihracatında hedef Rusya değil ABD olmalı”

Mersin ekonomisi ve sektörlerin durumunu da değerlendiren Başkan Aşut, şu anda en önemli sektörlerin başında dış ticaretin geldiğini bildirdi. Dış ticarette de tarımın önemli rol oynadığını kaydeden Aşut, bu alanda inovasyon ve ar-ge’nin öne çıkması gerektiğini anlattı. Artık ürünün tarladan toplanıp Rusya’ya gönderilmesi yerine tarladan toplanıp dilimlenip, parçalanıp, paketlenip, şoklanıp Amerika’ya gönderilmesi gerektiğini ifade eden Şerafettin Aşut, katma değer oluşturulması gerektiğini söyledi. İhracatı destekleyen bir diğer önemli sektörün lojistik olduğuna değinen Aşut, “Akdeniz’in ucunda köşede bir noktadayız ama hinterlanda bakınca tüm Akdeniz ülkelerini görebiliyorsunuz. Sırtımıza bakınca Türki Cumhuriyetlere kadar birçok ülkenin bağlantı noktasındayız. Bu anlamda lojistik  de kentimiz adına önemli sektörler arasında” ifadelerini kullandı.

Turizmde ise alternatif turizm çeşitlerinin değerlendirilebileceğine dikkat çekerek inanç turizmi ve kurvaziyere yönelik çalışmalar yürüttüklerini bildiren Aşut, sözlerini şöyle sürdürdü:

Bu 3 sektör RİS Mersin projesi ile öne çıkmıştı. Bu proje rehabilite edilerek RİS+ oluşturuldu.  Bu projede sanayi sektörü öne çıkmaya başladı. Sanayide Mersin çok kısa sürede önemli başarılar yakaladı. Orta ve ileri teknoloji sanayi ürünü ihracatını sıfırdan yüzde 3’lere ulaştırdı. Türkiye’nin orta ve ileri teknoloji ihracat ortalamasının yüzde 2,5 seviyelerinde olduğu düşünülürse kısa sürede önemli bir sıçrama yakaladığımız görülecektir. Bu alanda biraz uğraşabilirsek, detaylı çalışabilirsek önümüzdeki süreçte farklı sonuçlar alabileceğimizi düşünüyorum.

“Suriye’ye ihracatımız arttı”

Can Ertuna’ya Ortadoğu’da yaşanan karışıklıkların Mersin ekonomisi üzerine ektilerini de değerlendiren Şerafettin Aşut, şu bilgileri verdi:

Arap isyanları sonrasında Mersin’de özellikle Suriye’ye ihracatta ciddi bir artış yaşadık. Suriye’den gelen dostlarımız Mersin’de şirket kurup yatırım yapıp, üretiyor, istihdam sağlıyor ve ihracat da yapıyor. Bu da rakamlara olumlu yansıdı, kötü bir etki yaşamadık ama kayıt dışı ekonomiyle mücadele ediyoruz. Öte yandan ihraç yollarında sıkıntılar sürüyor. Mısır  üzerinden Ro-Ro’lar ile Ortadoğu coğrafyasına ulaşıyorduk ancak anlaşmamızın bitmesinin ardından İran’a yöneldik ama maliyet sorununu çözemiyoruz. İhracatın geleceği halen belirsiz.

Son olarak istihdam ve nükleer enerji konularındaki soruları yanıtlayan Şerafettin Aşut, kentteki istihdam sorununun çözümü için imar sorununun çözülüp sanayiciye, yatırımcıya yatırım alanı gösterilmesi gerektiğini, nükleer konusunda da sanayicinin ihtiyaç duyduğu enerjinin sağlanabilmesi için değişik kaynaklara ihtiyaç duyulduğunu söyledi. “Enerji açığımız var” diyen Aşut, “Nükleer santralin yeri tartışılabilir ama teknolojisi en üst düzeyde olmalı. Fiyatı da tartışılmalı. Ama ülkenin alternatif olarak değişik kaynaklardan enerjiye ihtiyacı var. Bunun da bir türlü yapılması lazım” dedi.


Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER