MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

AR-GE Proje Pazarı birincilik ödülü Mersin Üniversitesi’nden 07.05.2015 tarihinde yayınlandı

AR-GE Proje Pazarı 2015 Ödülleri sahiplerini buldu.


İki gün süren organizasyon sonunda İçel Anadolu Lisesi’nden Şaheste Balkan, Mustafa Emre ve Batuhan Korkmaz’a ait ‘Düşük Maliyetle Isı Yalıtımı Sağlayan Borakslı Boya’ adlı proje üçüncü olurken, Mersin Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu’ndan Bilal Akboğa, Furkan Uyanık ve Alican Özcan’a ait ‘Cankurtaran Helikopter’ isimli proje ikinci oldu. Birincilik ödülü ise Mersin Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği’nden Yrd. Doç. Dr. Alkan Alkaya, İlter Türkmenli, Orhan Ateş, Adem Karakuzulu ile İbrahim Köç’ün ‘Elektrikli Araçlar İçin Batarya Yönetim Sistemi Tasarımı ve Gerçekleşmesi’ isimli projesine verildi. Teknopark Özel Ödülü ise Eğitsel Bilgisayar Oyunları Tasarımında Scratch Kullanımı ve Ev Otomasyonu Uygulaması adlı proje sahipleri Ekin İnan, Ada Beşir Bayraktar, Göksu Durukan, Umutcan Yıldızhan ve İnci Kaya ile danışmanları Gökhan Su ve Ertan Dinler’e verildi. Öğrenciler ödüllerini Mersin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Çamsarı, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut ile Mersin Teknopark Genel Müdürü Özgür Durmaz’dan aldı.

Mersin Üniversitesi ve TÜBİTAK işbirliği; MTSO, KOSGEB, Mersin Tarsus OSB ve Mersin Teknopark desteği ile düzenlenen AR-GE Proje Pazarı 2015, kapanış töreniyle sona erdi.  Bu yıl organizasyon çerçevesinde Mersin Üniversitesi, Toros Üniversitesi ve Konya Selçuk Üniversitesi’nin yanında Anadolu ve Fen Lisesi öğrencileri de yarıştı. 7-8 Mayıs tarihleri arasında iki gün boyunca sergilenen 45 proje katılımcıların büyük beğenisini topladı.

Kapanış töreninde konuşma yapan MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, dünya ekonomisinin artık klasik imalat mantığından, bilgi ekonomisine doğru kaydığını söyledi. “ICT denilen ve internetin odak noktası olduğu bilgi ve iletişim teknolojileri iş yapma şeklimizi değiştiriyor” diyen Başkan Aşut şunları kaydetti: “Bu anlamda nitelikli, gelişmiş ve yaratıcı işler hızla artıyor. Yaratıcı işler, yaratıcı insan kaynağı gerektiriyor. Sonuç olarak ülkelerin ve bireylerin ekonomik başarısı, artan şekilde insan sermayesine; yani bilgili, becerileri olan, bilgi ve beceriyi yaşam boyu yenileyebilen bir insan kaynağına dayanıyor.”

Son zamanlarda “Bizim neden bir Steve Jobs’ımız yok? Bizim eğitim sistemimiz neden Mark Zuckerberg’ler yetiştiremiyor? Neden değeri ve cirosu Türkiye’nin en büyük iki markası olan Petkim ve THY’den daha büyük bir facebook bizden çıkmıyor?” sorularının sıkça sorulduğunu kaydeden Aşut,  bunun sebebi olarak Türkiye yatırımını inşaata, taşa toprağa yaparken gelişmiş ülkelerin değişime yapmasını gösterdi.

Değişime Yatırımın; eğitime, insan kaynağına, teknolojiyi üretebilecek ve kullanabilecek ekosisteme yatırım yapmak olduğunun altını çizen Başkan Şerafettin Aşut özellikle küçük yaşta başlayan eğitimin büyük önem taşıdığını vurguladı. Okulda kalma süresinin çok önemli olduğuna dikkat çekerek, “Ancak eğitim, hayatımızın sadece küçük bir kısmını kapsıyor” diyen Aşut, şunları söyledi: “İnsan ömrü uzuyor ve hepimiz hızla değişen ekonomiye ve dünyaya uyum sağlamak için, bu bilgileri yenilemek zorundayız. Bu da yaşam boyu eğitimin önemini ortaya çıkartıyor. Aslında Eğitimden öğrenime geçmenin zorunluluğunu gösteriyor. Çünkü hayatınızı değiştiren tek şey; ne bildiğinizdir.”

“Dede Korkut Hikayelerini bilirsiniz” diyen Başkan Aşut, bize içimizdeki gücü gösterecek değerlerden birisinin de Dede Korkut Hikayeleri olduğunu belirterek, “Dede Korkut'un bütün hikayelerinin özü şudur; başarı için en büyük sermaye inanç ve insandır. Bilgi ve beceri sizi başarıya taşır. Bilgi ekonomisine geçişin sırlarını ve yollarını başka yerde aramaya gerek var mı?” diye konuştu.

Bir dönüm noktasında ve bu noktada hantal bürokrasisi ve yapılanması ile her şeyi devletten beklemememiz gerektiğine dikkat çeken Şerafettin  Aşut şu ifadeleri kullandı: “Burada üniversitelerimiz ve siz değerli akademisyenlerimize büyük bir görev düşüyor. Biz iş dünyasına büyük bir görev düşüyor. Önyargılardan uzak, geçmişin kötü tecrübelerinden uzak bir başlangıç yapmalıyız. Daha sık bir araya gelmeliyiz. OSB Başkanlığı yaptığım dönmede çok emek verdiğim ve önce OSB içinde başlayan, sonra kampus içine taşıdığımız Teknopark bu iş birliği araçlarından birisidir. Daha etkin kullanılmalıdır. Birbirimizin ayağına gitmeyi bir eksiklik görmemeliyiz.”

Başkan Aşut, “Artık gelişmiş dünya; ekonomiye entegre olabilen, girişimci akademisyenlerle, yeni nesil bir akademisyen profili ile  yükseliyor. Kendi ayakları üzerinde duran bir üniversite olmak için de bu bir zorunluluk” diyerek, “Mersin Ticaret ve Sanayi Odası olarak büyük destek verdiğimiz, uyum içinde çalıştığımız Teknoloji Transfer Ofisi bu önemli ara yüzlerden birisidir. Bizleri tek tek ziyaret ediyorlar, sanayicinin önyargılarını kırarken, yeni bir vizyon kazandırıyorlar. İşte böylesi Proje Pazarları bir araçtır. Kimileri bu organizasyonu küçük bir etkinlik gibi görebilir ama biz çok önemsiyoruz. Ben bu organizasyonu hedefimiz olan;    Yenilikçi, ar-ge tabanlı, bilgi ve iletişim teknolojilerinin ekonomiye entegre edildiği bir ekonominin mayası olarak görüyorum” şeklinde konuştu.

Çamsarı: “Günümüzün en önemli kavramı bilgi”

Törende konuşan Mersin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Çamsarı günümüzün en önemli kavramının bilgi olduğunu belirtip, bilgiyi kullanıp teknolojiye çevirerek karşılaşılan sorunların bu  teknolojiyle aşılmasının büyük önem taşıdığını söyledi. Üniversite ve sanayi işbirliğinin bu yolda en önemli basamak olduğuna dikkat çeken Çamsarı, “Birbirinden güç alan üniversite ve sanayi sektörleri ticari ve uygulamada oluşturduğu sinerjiyi ulasal üretime dönüştürdüğü sürece ülkemiz çok daha güçlü olur” değerlendirmesini yaptı.

AR-GE Proje Pazarı çalışmasının somut ar-ge düşüncesini ya da proje önerilerine sahip olan gençlerin eğitmenlerin projelerini sergiledikleri bir aktivite olduğunu anlatan Çamsarı, bu etkinlik süresince hem üniversite hem araştırmaya gönül verenler özel sektör kuruluşlarının bu amaca tam anlamıyla hizmet ettiğini anlattı. “Bu yıl da 2015’te değişik fikirlere sahip arkadaşlar projelerini sergiledi” diyen Çamsarı, şunları söyledi:“Biz üniversite olarak fikirden üretim aşamasına kadar tüm süreçte gerek öğrenci gerek öğretim elemanlarına yol gösterici ve destek olma hedefindeyiz. Bu yıl sadece Mersin’den değil farklı şehir ve kurumlardan da katılımcıların yer alması, ar-ge kavramının öneminin her geçen gün daha büyük topluluklarca benimsendiğinin bir göstergesi. Bu, Mersin Üniversitesi olarak bize gurur vermekte.”

Bu yönde yapılan çalışmaların şirketlerin patent alması konusunda geleceğe yönelik umut verdiğine değinen Ahmet Çamsarı, devlet büyüklerinin de artık patent konusuna çok daha fazla önem verdiğini hatırlattı. “Ulusal savunmadan gıda teknolojisine kadar yerelleşme, yerel üretim, ulusal üretimde kendimize yetmemiz bu çağın en önemli konusu” diyen Çamsarı, dış bağımlılığın azalmasının büyük önem taşıdığını bunun da temelinin kendi fikirlerimizi üretime dönüştürmekten geçeceğini söyledi.

Mersin Üniversitesi olarak bu düşünceyle çalıştıklarını kaydeden Rektör Çamsarı, “ODTÜ’nün bu yıl sıralamasında Mersin Üniversitesi 180 üniversite arasında 14. Sırada yer aldı. Bu hırsla devam edersek neden ilk 10’da olmayalım. Dünyada 900’lü sıralardayız gelecek yıl neden ilk 500’de olmayalım. Bunun için önümüzde engel yok” dedi.

Tören sonunda Mersin Üniversitesi Projeler ve Araştırmalar Şube Müdürü Mesut Uzman ise AR-GE Proje Pazarını bölgesel bir proje haline getirmek istediklerini söyledi.

Tören, teşekkür belgelerinin verilmesiyle sona erdi. Teşekkür belgelerini alan isimler ise şöyle: Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Akdağlı, Tarsus Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. M. Kemal Külekçi, Fen-Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Havare, MTSO Meclis Üyesi Ayhan Kızıltan, KOSGEB Mersin Müdürü Mehmet Yılmaz adına Mehmet Eren, Mersin Tarsus OSB Müdürü Adına Müdür Yardımcısı Pınar Özal Kanık, Teknopark Genel Müdürü Özgür Durmaz ve Wavetech Türkiye Yöneticisi Osman Ünel. Tören sonrasında protokol öğrencilerin projeleri hakkında bilgi aldı. AR-GE Proje Pazarı 2015 kapanış töreninde MTSO Meclis Üyesi Ayhan Kızıltan, TOBB Mersin Genç Girişimciler Kurulu İcra Komitesi Başkanı Osman Kiper ve Başkan Yardımcısı Veysel Memiş ile Kurul Üyeleri de gençleri yalnız bırakmadı.

 

 

 

 

 


Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER