MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

Akdeniz Meyve Sineği ile poşetli mücadelede  06.08.2018 tarihinde yayınlandı

Kent ekonomisi içerisinde önemli yer tutan tarımsal ihracatın artması adına Mersin tek yürek oldu. Tarımsal ihracatı olumsuz etkileyen Akdeniz Meyve Sineği (AMS) zararlısına karşı bir araya gelen kent dinamikleri, bastırdıkları 300 bin adet poşet ile sineklerin kaynağında kurutulması adına mücadele başlattı. Bu poşetler sayesinde sineklerin üremesinin önüne geçilecek. 


Akdeniz Meyve Sineği ile poşetli mücadelede 

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) bölge ekonomisinin lokomotif sektörleri arasında yer alan tarıma desteğini sürdürüyor. Geçmiş dönemlerde çeşitli tarımsal ar-ge çalışmalarına katkı sunan, tarımsal zararlılarla mücadele noktasında projeler yürüten Oda, son olarak meyve üretiminde ciddi sıkıntı oluşturan AMS zararlısıyla mücadeleye dikkat çekerek, sorunun çözümü adına güç birliği oluşturulmasına ön ayak oldu. Aralarında MTSO’nun da yer aldığı birçok kurumun işbirliği, Tarım İl Müdürlüğü’nün organizasyonu ile söz konusu sineği yok edecek kelepçeli poşetler basılarak Mersin Valiliği koordinesinde üreticiye dağıtıldı. Konuyla ilgili değerlendirme yapan MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, MTSO olarak bölgede mevcut olan ve bu sene popülasyonu daha fazla artan AMS zararlısıyla ilgili uzun süredir çalıştıklarını bildirdi. Öncelikle Mersin Valiliğine durumun aciliyetini ve doğuracağı sonuçları anlattıklarını belirten Kızıltan, “Bunun üzerine Sayın Valimiz Ali İhsan Su, konuya duyarsız kalmayarak diğer kurumların da harekete geçmesini sağladı” dedi. 

“Mersin birlik içinde sorunlarını çözüyor”
Mersin Valiliği önderliğinde, Tarım İl Müdürlüğü koordinasyonunda, Mersin Büyükşehir Belediyesi, Mezitli Belediyesi başta olmak üzere diğer ilçe belediyeleri, muhtarlar, Ziraat Odaları, Ziraat Mühendisleri Odaları ve Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği gibi ilgili kurumların katılımıyla yol haritası belirlenmesi adına toplantılar yapmaya başladıklarını hatırlatan Kızıltan, şunları söyledi:
“Yapılan toplantı sonucunda ilk olarak en hızlı şekilde sinek larvası oluşumunun önüne geçilmesine karar verildi. Bu sineklerin oluşumunda yere düşen ve çürüyen meyveler önemli rol oynuyor. Bu nedenle yere düşen meyvelerin toplanması için kelepçeli poşetler bastırılması kararı alındı. Tarım İl Müdürlüğü koordinasyonunda, Mersin Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, MTSO ve Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği’nin destekleriyle 300 bin adet poşet bastırılarak dağıtımı sağlandı. Üreticiler ve muhtarlar bu konuda bilgilendirildi. Mersin, birlik içinde tüm kurumlarıyla önemli bir sorunu çözmek adına çok güzel bir mücadele örneği verdi. Emeği geçen tüm kurumlara bir kez daha teşekkür ediyorum.” 
Ağaçlar üzerinde veya yere dökülerek zarar gören meyveler ile hasat artığı meyvelerin bölgede Akdeniz Meyve Sineği (Ceratitis capitata)  için besin kaynağı oluşturduğunu dile getiren Kızıltan, geçen yıl AMS zararlısı nedeniyle maddi kaybın 16 milyon TL’ye ulaştığını hatırlatarak, kent ekonomisinin kaybedecek bir TL’ye dahi tahammülünün olmadığını söyledi. 

“Ülke itibarı adına da önemli”
AMS ile mücadele adına çiftçinin daha fazla ilaç kullanmak durumunda kaldığına da dikkat çeken Ayhan Kızıltan, bu ilaçların kalıntı sorununu da beraberinde getirdiğini bildirerek sözlerini şöyle sürdürdü: 
“İlaç kullanılmaması durumunda ise gittiği ülkede üründe sinek çıktığında geri gönderiliyor. Bu durum sınır kapılarının kapanmasına kadar önemli sorunları da beraberinde getiriyor. Özellikle meyvecilik ve narenciyenin güçlü olduğu bölgemiz adına yaşananlar büyük sıkıntı. Üreticiden tüccara, ihracatçıdan nakliye sektörüne kadar paralelinde birçok sektör olumsuz etkileniyor. Bu sorunun çözümü Odamız ve kent ekonomisi adına önemli. Konunun önümüzdeki süreçte de takipçisi olacağız.”
 



Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER