MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

Tunus ülke tanıtım toplantısı gerçekleştirildi 14.04.2015 tarihinde yayınlandı

Türk-Arap Ülkeleri İş Adamları Derneği (TURAB)’ın misafiri olarak Mersin iş dünyası ile görüşmeler gerçekleştirmek üzere Odamızı ziyaret eden Tunus Ankara Büyükelçisi Mohamed Salah Tekaya’nın katılımıyla “Tunus Ülke Tanıtım Toplantısı” gerçekleştirildi.


Toplantıya Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kasım Tanrıöver, TURAB Başkanı Emin Ucuz, Tunus Yatırım Teşvik Ajansı Türkiye Temsilcisi Noomen Laghouil, Yardımcısı Aydın Aydoğan ile çok sayıda davetli katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kasım Tanrıöver, “Türkiye-Tunus ilişkileri tarih ve kültürden kaynaklanan dostluk bağları temelinde sürdürülüyor. İki ülke arasındaki işbirliği ve diyalog mekanizmalarının giderek daha fazla kurumsallaştırılması ve güçlendirilmesinden biz iş adamları olarak büyük memnuniyet duyuyoruz. İki ülke arasındaki üst düzey temasların somut belgelerle geleceğe taşındığını görüyoruz. ‘Türkiye ile Tunus arasında Dostluk ve İşbirliği Anlaşması’, Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi (YDSK) kurulmasını öngören Ortak Siyasi Bildiri, çeşitli alanlarda 21 anlaşma ve eylem planı ile 24 kardeş şehir protokolü imzalanmıştır. Bu çalışmalar ve iki ülke arasındaki tarih ve kültürden kaynaklanan dostluk bağları aynı zamanda iki ülke arasındaki ticaretin de gelişmesine neden olmuştur. 2014 yılında Türkiye tarafından Tunus’a 915 milyon dolar ihracat; yaklaşık 197 milyon dolar da ithalat gerçekleştirilmiştir. İlimiz özelinde ticari veriler incelendiğinde, 2014 yılında Mersin firmaları tarafından Tunus’a yaklaşık 2,9 milyon dolar ihracat, 286 bin dolar ithalat gerçekleştirilmiştir. Tabii ki sergilenen bu performans mevcut potansiyelimizin çok gerisinde. Dolayısıyla, bizlerin hedefi bu rakamları çok daha yukarılara taşımak olmalıdır. Bu sebeple bu ziyaretinizi ayrıca anlamlı buluyorum” dedi.

Daha sonra konuşan Türk-Arap Ülkeleri İş Adamları Derneği-TURAB Başkanı Emin Ucuz, “Bilindiği üzere Türkiye-Tunus ilişkileri barış ve dostluk bağlarının gücüyle yüzyıllardır süre gelmektedir. Bağımsızlığını kazandığı 1956 yılından itibaren halen, çağdaşlaşma anlamında Cumhuriyet Türkiye’sini örnek almış dost bir ülkedir. Ülkeler arası karşılıkla barış ve istikrarın yolunun ekonomik ve ticari ilişkilerin güçlendirilmesinden geldiğine inanıyoruz. Huzur ve istikrarın, barışın ve demokrasinin geliştirilmesinde iş dünyasının rolü büyüktür. Bu konuda bizler TURAB olarak ekonomik ve ticari ilişkilerdeki işbirliklerinin önemine inanmaktayız. İzmir’de sürekli düzenlenen bir fuarımız var. Mersinli iş dünyasını Mayıs sonunda yapılacak bu fuara davet ediyoruz” diye konuştu.

Bu tip toplantıların karşılıklı yatırımların artması ve işbirliğinin gelişmesi için olmazsa olmazı olduğunu altını çizen Tunus Ankara Büyükelçisi Mohamed Salah Tekaya, “Mersin, Türkiye’nin güçlü ekonomisine sahip illerinden biridir. Liman ziyaretimizde de bunu bir kez daha gördük. Tunus kısa süre önce demokratik geçiş sürecini tamamlamada adımlar attı ve yeni anayasa yürürlüğe girdi. Bunlar Tunus’un ne denli istikrarlı ve geleceğinin parlak olduğunun göstergesidir. Tunus’ta tek vücut olarak halkın beklentilerini gerçekleştirmek için el birliğiyle çalışıyoruz. Birçok alanda köklü reformlar yapılmakta. Tarihi bir geçmişi olan Türkiye ve Tunus ilişkileri her geçen gün ivme kazanmakta. İki ülke de her konuda yardımlaşmada hem fikir olup, ticari ve ekonomik ilişkilerin gelişmesi için çalışmalar yürütmekte” ifadesinde bulundu.

Tunus ve Tunus ekonomisi hakkında bir sunum gerçekleştiren Tunus Yatırım Teşvik Ajansı Türkiye Sorumlusu Noomen Laghouil, “Tunus Yatırım ve Destek Ajansı, 1995 yılında kurulmuş bir devlet kurumudur. Ajansın ana hedefi, Tunus’ta yatırım yapmak isteyen yabancı yatırımcılara her türlü kolaylığı sağlayıp onlara bilgi vermektir. Ülke dışında gerçekleştirdiğimiz bazı faaliyetlerle Tunus’u yabancı yatırımcılara tanıtmaya çalışıyoruz. Ajans olarak Tunus’ta ve yurtdışında ofislerimiz var. Türk yatırımcılara daha yakın olmak adına Ankara’da da ajansın bölge ofisini açtık. Tunus olarak, turizm, sağlık ve spor gibi bazı sektörleri ön plana çıkararak, dünya ekonomisinde söz sahibi olmak istiyoruz” dedi.

Laghouil, “Tunus’taki şirketler dünyada rekabet edebilecek, altyapısı sağlam şirketlerdir. Kanunlarımız yabancı yatırımlar için kolay tamamlanmaya imkan sağlamakta. 2014 yılında ülkemiz 850 milyon dolar yabancı sermaye çekti. Yapılan yatırımların yüzde 52’si imalat sektörü, yüzde 9’u internettir. Turizm ve tarım-hayvancılık da yatırım yapılan sektörler arasında yer alıyor. Avrupa ülkelerinden Tunus’ta yatırım yapan şirketlerin başında 1314 şirketle Fransa gelirken, 801 şirketle İtalya ve 249 şirketle Almanya ilk sıralarda yer alıyor. Arap ülkelerinden ise Birleşik Arap Emirlikleri’nin 200 milyon dolar yatırımı var. Tunus’ta 21 adet Türk şirketi ve 150 milyon dolar yatırım bulunuyor. Türkiye ve Tunus ilişkileri maalesef Avrupa ülkelerine göre daha düşük. Bu rakamı karşılıklı işbirlikleri ile artırmak istiyoruz” diye konuştu.

 


Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER