MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

8.Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası Ankara'da gerçekleşti 09.04.2015 tarihinde yayınlandı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin ev sahipliğinde gerçekleşen 8. Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Bakanların yanı sıra Türkiye genelinde hizmet veren 365 oda ve borsa temsilcisini katılımı ile Ankara’da gerçekleşti.


Hava Limanı Çözümün Başlangıcı Olacaktır

81 il adına Oda ve Borsa başkanlarının sorunları dile getirdiği Şura’ya Mersin adına da sözcü olarak Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut katıldı. Mersin'in mevcut potansiyeli, özelikle tarım, turizm ve lojistik sektörlerinde yaşanan sorunlar ve bunların çözümünden bahseden Başkan Aşut şunları söyledi; "Tarımın sanayiye entegre edilebilmesi ve daha önemlisi tarımda katma değer ve yenilik yaratılabilmesi için, Tarsus, Silifke ve Erdemli’ye Tarım İhtisas Organize Sanayi Bölgelerinin kurulması gerekmektedir. Mersin ve hinterlandı, Türkiye’nin yeni Marmara’sı olmaya adaydır. Havalimanı inşaatı tamamlanırsa bölgenin katma değerli ürünleri aynı gün Avrupa’da olacak, Uzak Doğuda olacak, Körfez ülkelerinde olacak. Varlığı tamamen bu havalimanına bağlı olan turizm sektörü canlanacak ve Tarsus’ta yatırımcılar yıllardır beklenen beş yıldızlı otellerin temellerini atacaktır. Akdeniz Sahil Yolu projesinin Süratlendirilmesi, Mersin–Tarsus karayolunun rehabilite edilmesi öncelik arz etmektedir. Ancak daha da önemlisi Havalimanı Mersin’in ekonomide yükselişinin temeli olacaktır. Sorunlar çok gibi görünse de çözümleri bir birlerine yakından bağlıdır. Mersin’e yapılacak Havalimanı, Anamur İskelesi, İhtisas OSB’ler, Dış Ticaretteki bürokratik engellerin kaldırılması; diğer sorunların da çözümü olan birincil konulardır. Bu ilk domino taşına dokunursanız, diğer tüm sıkıntılar arka arkaya devrilecektir."

Teşvik Paketleri Ekonomimize Büyük Katkı Sağlayacak

Şura’nın kapanışında dile getirilen sorunlarla ilgili aldıkları kararlar ve yapacaklarından bahseden Başbakan Ahmet Davutoğlu şunları kaydetti; "Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımızla görüştük, turizm bölgelerinde sigorta prim oranlarının farklılaştırılması talebi vardı, hani sezon döneminde, yaz-kış, bu talep karşılanacak. Gün veya oran olarak çalışma takvimine göre ayarlandırılmış bir teşvik mutlaka bu anlamda turizm sektörüne yansıtılacak. bir ortak talep veya gündeme getirilen konu, nitelikli insan eğitimi. Birçok oda başkanımız nitelikli insan eğitimi konusunda görüş beyan ettiler ve bu konuda destek talep ettiler. İkinci hamle döneminde bizim en çok odaklanacağımız husus, bir, eğitimdir, iki, ar-ge çalışmalarıdır. Hem teşvik, hem de organize sanayi bölgelerini de içine alacak şekilde ve bir anlamda bunları da kapsayan serbest bölgeler ilgili kanuni çalışmalar, yasal çalışmaları tamamlandı ve serbest bölgeler kanunu Bakanlar Kurulu tarafından imzalanarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sevk edildi. Dolayısıyla, serbest bölgelerle ilgili de yine kapsamlı bir düzenleme devreye sokuyoruz. Geçtiğimiz hafta ilan etmiş olduğumuz istihdamı, imalat, sanayi, yatırımı ve üretimi teşvik paketinin sizler tarafından çok kısa bir sürede bu kadar özümsenmiş, bu kadar benimsenmiş olması bizi çok mutlu etti. Birçok konuşmacımız bu teşvik paketine atıfta bulundu ve bunun ekonomimize büyük katkı sağlayacağını ifade etti. Bu teşvik paketinin böylesine benimsenmiş olması bizim için çok önemli bir göstergedir. Bu yönde gelebilecek ek tekliflere her zaman açığız. Bir oda başkanımız Organize Sanayi Bölgesi Kanunun geçici 9. maddesine atıfta bulunup bedelsiz parsel tahsisisin uzatılması talebinde bulunmuştu. Hemen gerekli girişimde bulunduk toplantı esnasında Bakanlar Kuruluna sevk edilen bir husustu Başbakanlığa sevk edilen bir husustu. Bugünden itibaren bu toplantıyla birlikte Organize Sanayi Bölgesi Kanunun geçici 9. Maddesi yani bedelsiz parsel tahsisinin 12 Nisan 2015’den itibaren iki yıl daha uzatılması talebi karara alınmıştır. Teşvik sistemi uygulamasını performans değerlendirmesine tabi tutuyoruz ve sizden bugün gelen talepler de göz önünde bulundurularak sadece il bazında değil, ilçe bazına inecek şekilde teşvik sistemini yeniden değerlendireceğiz. Organize sanayi bölgelerinin doğalgaz ve enerji sorunlarının çözümü için Enerji Bakanlığımız ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız arasında ortak bir komite kuruldu en kısa zamanda bu enerji sorunlarının çözümünde de kararlıyız."


Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER