MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

15. Mersin Matematik Olimpiyatları sahiplerini buldu 04.06.2018 tarihinde yayınlandı

Mersin Üniversitesi tarafından, bu yıl 15’incisi düzenlenen Mersin Matematik Olimpiyatları’nda dereceye giren öğrenciler ödüllerini aldı. Törende konuşan MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, “Sorgulama, düşünme, soru sorma ve analitik düşünme becerisini geliştirecek olan böylesi akıl oyunlarının önemini biliyor ve bundan dolayı destekliyoruz” dedi.


15. Mersin Matematik Olimpiyatları sahiplerini buldu

Mersin Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Matematik Bölümü tarafından düzenlenen, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nın (MTSO) da sponsorları arasında yer aldığı 15’inci Mersin Matematik Olimpiyatlarında dereceye giren öğrenciler belli oldu. 5 Mayıs 2018’de başlayan süreç, 4 Haziran 2018’de düzenlenen ödül töreni ile son buldu. Bu yıl Olimpiyatlara 55 okuldan 190’ı Mersin, 45’i Adana, 42’si Hayat, 8’i Osmaniye, 12’si Gaziantep ve 6’sı Niğde olmak üzere toplam 303 öğrenci katıldı. 275 öğrenci sınavlara girmeye hak kazandı. 7, 8, 9, 10, 11 ve 12’nci sınıflarda 5 kategoride yarışan öğrencilerden ilk 4’e girenlerine ödülleri verildi. Tören sonunda katkılarından dolayı MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan’a Mersin Vali Yardımcısı Süleyman Deniz teşekkür plaketi verirken MTSO Genel Sekreteri Abdulkadir Dölek’e de teşekkür belgesi takdim edildi. 
Törenin açılışında konuşan MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, “Spora önem veren toplumların iyi sporcuları, sanata önem verenlerin iyi sanatçıları, eğitime önem verenlerin iyi eğitimcileri olur. Bilime önem verenlerin ise, iyi bilim insanları, araştırmacıları olur. Peki, ya bizim önem verdiğimiz şey nedir?” sorusunu yöneltti. 
“Ne yazık ki eğitime, bilime, sanata, spora son 40-50 yıldır önem vermedik, sürekli yapboz yaparak eğitim sisteminin gelişmesini adeta engelledik” diyen Kızıltan, son 40-50 yıldır Türkiye’de sorgulayan bir eğitimin, yaratıcılığın, analitik düşünme, soru sormanın yerini yanıtları ezberleyen bir nesil aldığını söyledi. Eğitimin dershane olduğunun zannedildiğini ve esas öğretilmesi gerekenlerin evrensel değerler, toplumsal değerler ve bunu tamamlayan bilimsel eğitim olduğunun unutulduğunu vurgulayan Kızıltan, hazır teknolojilerin kullanımının ilerleme zannedildiğini söyledi. 
“Bizler iş dünyasının temsilcileriyiz ve gerçekçi insanlarız. Umudunu hiç yitirmeyen kişileriz ama eksikleri görmek ve söylemek de görevimizdir” diyen Kızıltan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bundan dolayı ülkemizin bilim ve eğitim anlamında başardığı şeyleri de takdir ederiz ve gurur duyarız. Geldiğimiz noktayı küçümsemek, emek verenlere haksızlık olur. Biz çok daha fazlasını istiyoruz. Ama eksikleri görmezden gelmek, sorunları halının altına süpürmek de kendimizi kandırmaktır. Bu anlamda biz, Matematik Olimpiyatları’nın sorgulama, düşünme, soru sorma ve analitik düşünme becerimizi geliştirecek olan böylesi akıl oyunlarının, işte bu hayal ettiğimiz gerçek ilerlemeye gidecek yolun kaldırım taşları olduğuna inanıyor ve bundan dolayı destek veriyoruz. Matematik Olimpiyatlarını çok önemsiyoruz.”

“Yeni devrimin odak noktası matematikçilerdir”
Dünyada teknolojinin büyük bir hızla geliştiğini, sanayi 4.0 teknolojisinin dünyada hızla yayıldığını kaydeden Kızıltan, “Temelinde robotik teknolojiler, siber teknolojiler, yazılım ve bulut teknolojiler var. Temelinde robottan-insana veya robottan robota iletişim var, yapay zeka var. Yeni çağın ekonomisi artık tek bir alanda uzmanlar değil, multi-disiplin eğitim almış bir insan kaynağı talep edecek. Buna hazır olmak zorundayız” dedi.
Bu yeni devrimin odak noktasının temel bilimciler, matematikçiler olduğunu vurgulayan Kızıltan, bu anlamda MTSO olarak, Mersin iş dünyası olarak, eğitimi konuşmaya sorgulamaya, bununla ilgili çözümlerin parçası olmaya devam edeceklerini söyledi. “Çünkü eğitim yalnızca ekonomi konusu değil, varlığımızı sürdürebilmemiz için gereklidir” değerlendirmesini yapan Kızıltan, organizasyonda emeği geçenleri kutladı. 

Reşidoğlu: “Olimpiyatlarda dereceye giremeyenler üzülmesin”
Olimpiyat Düzenleme Kurulu Başkanı, M.Ü Fen Edebiyat Fakültesi Matematik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Hanlar Reşidoğlu ise olimpiyatlar hakkında bilgi vererek olimpiyat sorularının okul müfredatından zor olduğunu, kısa süre verilmesi nedeniyle öğrencilerin bir taraftan bilgi ile diğer taraftan zamanla yarıştığını söyledi. Zamanın sınırlı olması nedeniyle başarılı olamayan öğrencilerin üzülmemesi gerektiğini vurgulayan Reşidoğlu, “Olimpiyatlarda başarı gösterememiş nice önemli matematikçiler var. Matematik hayatımızın her alanında var. Mantık, analitik düşünme hayatımızın her alanında var. Bu nedenle bu olimpiyatlarda dereceye giremeseniz de matematiği hayatınızdan eksik etmeyin” dedi. 

Gizir: “Hedefimiz organizasyonu ulusal platforma taşımak”
Mersin Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Murat Gizir ise  üniversitenin bir hedefinin de topluma hizmet olduğunu vurgulayarak, “Onur duyduğumuz hizmetlerimizden birisi de bu yıl 15’incisini düzenlediğimiz Matematik Olimpiyatlarıdır” dedi. Matematiği sevdirebilmek ve yetenekli olan öğrencileri ödüllendirmek adına düzenledikleri olimpiyatlarda öğrencilerin bilgilerini kullanıp problem çözme yeteneklerini de geliştirmeyi amaçladıklarını ifade eden Gizir, bu hedeflerini geniş katılımlı, eğlenceli ve heyecanlı bir ortamda gerçekleştirmeye çalıştıklarını söyledi. “Bu organizasyon ile öğrenciler hem kendilerini sınama hem de yaşıtlarını tanıma fırsatı elde ediyor” diyen Gizir, bölgesel kimlik kazanan bu organizasyonuna ulusal boyut kazandırma hedefinde olduklarını sözlerine ekledi. 

Olimpiyatlarda dereceye giren öğrencilerin isimleri şöyle:

7. Sınıflar

1-    İbrahim Çağrı Çırak (Özel Yenişehir Mersin Final Okulu)
2-    Osman Eren Karagöz (Sadık Eliyeşil Ortaokulu)
3-    Celal Erdam (Mustafa İstemihan Talay Yatılı Bölge Ortaokulu)
4-    Gamze Avci (Menteş Ortaokulu)

8. Sınıflar 

1 – Kaan Erdem Güven (Sadık Eliyeşil Ortaokulu)
2 – Merve Dönmez (Dörtyol Nene Hatun İmam Hatip Ortaokulu)
3 – Beyza Şefika Arıkan (Sadık Eliyeşil Ortaokulu)
4 - Onat Deveci (Özel Hatay Bahçeşehir Ortaokulu)

9. Sınıflar 

1 – Ömer Utku Göçer (Eyüp Aygar Fen Lisesi)
2 – Kutay Özmen (Eyüp Aygar Fen Lisesi)
3 – Dilber Zelal Aras (Özel Sanko Fen ve Teknoloji Lisesi)
4 – Merve Nur Çopuroğlu (Seyhan İMKB Fen Lisesi)

10. Sınıflar 

1 – Mehmet Efe Aloğlu (Özel Adana Final Anadolu Lisesi)
2 – Ozan Özel (Yahya Akel Fen Lisesi)
3 – Bilal Orak (Eyüp Aygar Fen Lisesi)
4 – Hatice Görücü (Özel Adana Final Fen Lisesi)

11 ve 12. Sınıflar

1 – Mert Kağan Yıldırım (Eyüp Aygar Fen Lisesi)
2 – Yusuf Baki (Yahya Akel Fen Lisesi)
3 – Emre Atalay  (Dörtyol Fen Lisesi)
4 – Arda Gürsul (Özel Mektebim Çukurova Bilfen Fen Lisesi)
 



Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER