MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

10. Türkiye Ekonomi Şurası, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla TOBB’da gerçekleştirildi 24.01.2019 tarihinde yayınlandı

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan ve Meclis Başkanı A. Hamit İzol, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğindeki Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ilgili Bakanların katılımıyla gerçekleştirilen 10’ncu Türkiye Ekonomi Şurası’na katıldı. Şura’da MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, Ticaret ve Sanayi Odaları Konseyi sözcüsü olarak sorun ve çözüm önerilerini birinci ağızdan Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Bakanlarla paylaşma imkanı buldu.


10. Türkiye Ekonomi Şurası, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla TOBB’da gerçekleştirildi

Erdoğan: “İş yapılmasının önündeki engelleri sizlerle birlikte tespit edip kaldırdık”
Şura’da konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugüne kadar ekonominin mimarisini buradaki hazirun ile istişare içinde inşa ettiklerini ve hiçbir zaman ‘biz yaptık oldu’ demediklerini söyledi. Toplantıya katılanların aynı zamanda şehirlerinin kanaat önderleri olduğunu belirten Erdoğan, “Buradaki kardeşlerimiz, piyasa dediğimiz mekanizmanın canlı temsilcileridir” dedi. 
Gümrük kapılarının yenilenmesinden lisanslı depoculuğa, mesleki yeterlilikten finansmana erişime kadar pek çok çalışmayı iş dünyasıyla birlikte hayata geçirdiklerine değinen Erdoğan, 
“İş yapılmasının önündeki engelleri sizlerle birlikte tespit edip kaldırdık. Kısa çalışma ödeneğini, Sosyal Güvenlik Kurumu prim borçlarının vadelendirilmesini, asgari ücret desteğini, lisanslı depoculuk desteğini, KDV ve ÖTV indirimlerini, kredi yapılandırmalarını, faiz indirimlerini, KOBİ kredilerinin yaygınlaştırılmasını, ihracat kapama sorunlarının çözümünü, ticari araç kiralamalarıyla ilgili düzenlemeleri ve diğer pek çok uygulamayı sizlerle birlikte gerçekleştirdik. İnşallah 2023 hedeflerimize de yine sizlerle birlikte ulaşacağız” şeklinde konuştu. 

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ise, 2017 yılında iş dünyasının istihdamda ve yatırımda rekor kırdığını hatırlatarak, aynısını 2019’da da yapmaya hazır olduklarını belirtti. Erdoğan’dan özel sektör desteğinin devamını isteyen Hisarcıklıoğlu, “81 il ve 160 ilçeden Oda ve Borsa Başkanlarımız, Temmuz ayından bu yana yoğun bir mesai içindeler. İllerin ve ilçelerin sorunlarını çıkardılar, öneriler hazırladılar. Böylece yerelde hangi ekonomik sıkıntılar yaşanıyorsa, hepsini tespit ettiler. Biz tüm bunları, il bazında ve ayrıca Bakanlıkların çalışma alanlarına göre tasnif ediyoruz. Daha sonra kitap haline getirip, Şura’dan sonra başta Cumhurbaşkanlığımız olmak üzere ilgili Bakanlıklara ileteceğiz” dedi.

Dünya Bankası’nın “Doing Business” raporuna göre Türkiye’nin, 2018’de en çok reform yapan ilk 10 ülke arasında yer aldığını belirten Hisarcıklıoğlu, ülke olarak iş ve yatırım ortamında 17 basamak birden sıçrayarak, 60. sıradan 43. sıraya ilerleyerek tarihindeki en üst sıraya yükseldiğini dile getirdi. 

Hisarcıklıoğlu: “Finansmanda inovasyon”
Son 3 ayda TOBB olarak bir ilki gerçekleştirdiklerinden bahseden Hisarcıklıoğlu, bankalarla birlikte tüm Anadolu’yu dolaştıklarını ve 81 ilden tüccar ve sanayicilerle bir araya geldiklerini anlattı. “Burada, KOBİ’lerin en büyük sıkıntısının nakit sıkıntısı olduğunu gördük” diyen Hisarcıklıoğlu, yüksek kredi faizlerinin, yatırım yapmanın ve iş hacmini artırmanın önünü tıkadığını söyledi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bu ortamda, yüksek faize karşı gösterdiği hassasiyet ve mücadelenin, güç ve moral verdiğini kaydeden Hisarcıklıoğlu;
“Bizler de, sizin bu konudaki çağrınıza, ilk ve en somut katkıyı verdik. TOBB, Odalar ve Borsalar, tüm kaynaklarını bir araya getirdi. Bugüne kadar ülkemizde ticari kredilere uygulanmış en düşük faiz oranıyla, KOBİ’lerimize nefes kredisi temin ettik. Yaklaşık 100 bin KOBİ’mize, 12 Milyar Lira düşük faizli kaynak sağladık. Sizin tabirinizle ‘finansmanda inovasyon’ yaptık” şeklinde konuştu.

Kızıltan: “Özel sektör en çok finansmana erişimde sıkıntı çekiyor” 
Ticaret ve Sanayi Odaları Konsey Başkan Yardımcısı Ayhan Kızıltan da, geçen yıl ödenmesi planlanan ancak uygulanamayan özel sektörün birikmiş KDV alacaklarının ödenmesine ilişkin kanun tasarısını hatırlatarak, “Sayın Cumhurbaşkanım, yapılan hesaplamalara göre, özel sektörün devletten 70-80 milyar liralık KDV alacağı var. Bu paranın belirli bir takvimle özel sektöre ödenmesi tüm piyasayı canlandırır. Bu konuda sizin liderliğinize ihtiyacımız var” dedi. 
Ürünlerin girdi-çıktı ve toptan-perakende KDV farklılıklarının kaldırılması, üretimde ve ticarette kullanılan doğal gaz ve elektrikteki KDV’nin yüzde 18’den yüzde 1’e düşürülmesi, yine tarım ve ticarette kullanılan elektrikten alınan % 2 TRT payının kaldırılması taleplerini aktaran Kızıltan, Yatırım Teşvik Sistemi’nin, ilçe bazlı istihdam dostu yatırım teşvikleri ile yatırım teşvik sisteminin hammaddeye ve ürüne değer katacak şekilde revize edilmesini çok önemsediklerini dile getirdi.
İhracatın düşük olduğu ülkelerde Eximbank’ın İhracat Alacak Sigortası’nın primlerinin yüksek, ihracatın yüksek olduğu ülkelerde primlerin düşük olduğuna da değinen Kızıltan, ihracatın düşük olduğu pazarlarda Eximbank’tan daha düşük İhracat Alacak Sigortası primleri beklediklerini söyledi. 

“2019 yılı boyunca SGK işveren primleri alınmasın”
Sıkıntılı duruma düşen ve işçi çıkarmamak için çaba sarf eden firmaların durumuna dikkat çeken Kızıltan, 2019 yılı boyunca SGK işveren primlerinin alınmamasının iş dünyasına nefes aldıracağını söyledi. İşçi işveren davlarındaki uzun zaman aşımı süresine de değinen Kızıltan,  işçi işveren davalarında zaman aşımı süresinin 5 yıldan 1 yıla düşürülmesini istediklerini belirtti. Alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemlerinde Tahkimin yurtdışında sıklıkla kullanıldığını belirten Kızıltan; “İş dünyası olarak belirli bir tutarın altındaki ticari uyuşmazlıklarda Tahkimin zorunlu hale gelmesini sizin takdirlerinize arz ediyoruz. İş dünyası hem çok daha kısa süre de hem çok daha düşük maliyetle anlaşmazlıkları aşmış olacak ve böylelikle ticari mahkemelerin yükü de azalmış olacak” diye konuştu.

“Mersin genel bütçeden aldığından fazlasını veren bir kent”
Cumhurbaşkanının istihdam seferberliği konusunda Oda ve Borsa Başkanlarıyla istişarede bulunduğu sırada söz alan Kızıltan, Mersin’in genel bütçeden aldığından fazlasını veren bir kent olduğunu vurgulayarak, halihazırda tamamlanması beklenen Çukurova Bölgesel Havalimanı, Çeşmeli-Taşucu Otoyolu, 2. Konteynır Limanı, turizm yatırımları ve SEKA Limanı’nın özelleştirilmesinin gerçekleştirildiği takdirde Mersin’in taahhüt edilenden çok daha fazla istihdam yaratacağını da sözlerine ekledi.
 



Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER