U-ETDS - Ulaştırma Elektronik Takip ve Denetim Sistemi

U-ETDS - Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından uygulamaya konulan Ulaştırma Elektronik Takip ve Denetim Sistemi (U-ETDS), 4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanunu (KTK) ve KTY çerçevesinde taşımacılık faaliyetinde bulunan firmaların taşıdıkları eşya, kargo ve yolcu hareketlerinin elektronik olarak gerçek zamanlı takibi, değerlendirilmesi ve denetimi imkanlarının sağlanacağı bir sistemdir.

U-ETDS - Ulaştırma Elektronik Takip ve Denetim Sistemi

KTK ve KTY çerçevesinde ticari olarak faaliyet gösteren, A1, A2, B1, B2, D1 D2, K1, K3, C2 ve C3, L1, L2, M1, M2, N1, N2, P1, P2, R1, R2,T1 ve T2 yetki belgesi sahiplerini kapsamaktadır.

U-ETDS ile Karayolu taşımacılığının disiplin altına alınması, karayolunda trafiğe çıkan ticari taşıtların taşıdıkları yolcu ve eşyaya ait olabilecek güvenlik açıklarının kapatılması, karayolunda taşınan hertürlü yolcu ve yükün kayıt altına alınması, korsan (Yetki belgesiz) taşımacılığının önüne geçilmesi, elde edilen verilere istinaden sektör gelecek planlanması amaçlanmaktadır.

Yolcu taşımacılığında 1 Temmuz 2019 tarihinde uygulanmaya başlanan ve bu tür hizmeti veren firmalar tarafından yapacakları düzenli yolcu taşımacılığı faaliyetinde, onaylı zaman tarifesinde belirtilen saatteki sefere göndereceği taşıtın plakası ve ATS bilgileri, taşıtta görevli personel bilgileri ile birlikte yolculara ait bilgileri, seyahat başlayıncaya kadar seyahati yapamayan veya tamamlamayan yolcu bilgilerinin ise, bu durumun meydana geldiği saatten en geç 30 dakika sonrasına kadar Bakanlığın U-ETDS sistemine işlemek/iletmek zorundadırlar.

Eşya ve Kargo taşımacılığı faaliyetinde bulunan firmaların ise 30 Haziran 2020 tarihi itibarı ile zorunlu tutulacak olması nedeniyle, taşımaya ait bilgilerinin eşyanın kabulünden en geç 6 saat sonrasına U-ETDS sistemine işlemeleri gerekmektedir.