ARAMA
MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
ÇAĞRI MERKEZİ
0850 304 33 33
HABERLER
DUYURULAR
ETKİNLİKLER
İLETİŞİM
Menü
KURUMSAL
MTSO TARİHÇESİ
İDARİ YAPI
YÖNETİM KURULU
MECLİS
MESLEK KOMİTELERİ
KURUM ORGANİZASYON ŞEMASI
ODA BİRİMLERİ
VİZYON - MİSYON
KALİTE POLİTİKAMIZ
EĞİTİM VE KALKINMA VAKFI
SANAT GALERİSİ
MERSİN AB BİLGİ MERKEZİ
TOBB GİRİŞİMCİLER KURULLARI
MERSİN İL KADIN GİRİŞİMCİLER KURULU
MERSİN İL GENÇ GİRİŞİMCİLER KURULU
YAYINLAR
E-BÜLTEN
MTSO HABER GAZETESİ
MTSO Haber Son Sayı - (351)
MTSO HABER 2018 SAYILARI
MTSO HABER 2017 SAYILARI
MTSO HABER 2016 SAYILARI
MTSO HABER 2015 SAYILARI
MTSO HABER 2014 SAYILARI
MTSO HABER 2013 SAYILARI
AYLIK GÖSTERGELER
2018 YILI AYLIK GÖSTERGELERİ
2017 YILI AYLIK GÖSTERGELERİ
2016 YILI AYLIK GÖSTERGELERİ
2015 YILI AYLIK GÖSTERGELERİ
2014 YILI AYLIK GÖSTERGELERİ
2013 YILI AYLIK GÖSTERGELERİ
2012 YILI AYLIK GÖSTERGELERİ
2011 YILI AYLIK GÖSTERGELERİ
RAPORLAR
DESTEK YAYINLARI
KİTAPLARIMIZ
SUNUMLAR >>
AB BÜLTEN
AİA -BÜLTENLERİ
MTSO TV
KAYITLI FİRMALAR
SEKTÖREL SORGULAMA
KAYITLI ÜYE ARAMA
[ AİDAT VE BORÇ ÖDEME ]
ORTAK ARAMA
ÜRETİCİLER LİSTESİ
HİZMETLERİMİZ
TİCARET SİCİL İŞLEMLERİ
ÜYE HİZMETLERİ ve ODA KAYIT
DIŞ TİCARET İŞLEMLERİ
SANAYİ İŞLEMLERİ
TIR VE ATA KARNESİ
İÇ TİCARET VE K BELGESİ
SİGORTA ACENTELERİ
MYK BELGESİ BAŞVURUSU
E Ğ İ T İ M L E R
AİDAT ve BORÇ ÖDEME
Ticari Bilgi ve İstihbarat Merkezi - TİBİM
Akredite Test ve AR-GE Merkezi
MTSO Belgelendirme
BİLGİ BANKASI
TİCARET SİCİLİ SIK SORULAN SORULAR
ARABULUCULUK: İş Uyuşmazlıklarında Dava Şartı Olarak
ÜCRET TARİFELERİ
MERSİS HAKKINDA
İHALE VE İLANLAR
MediTour2016
e-İmzalı Belge Doğrulama
BAŞKAN ÖZEL
DEMEÇLER
MAKALELER
[ S-ODA ]
ARAMA
Başkan Makaleler
19.03.2018
Otonom ekonomiler geliyor Mavi yakalı, metal yakalı oluyor…
Küresel ekonomi yeni bir evreden geçiyor. 2008 krizinden sonra küresel anlamda ilk kez yeni yeni ekonomik bir iyileşme var. Ve bu iyileşme ilk kez süreklilik kazandı. Diğer bir değişim ise hızlı bir teknolojik değişim ve dönüşüm ki buna Endüstri 4.0 diyoruz. Küresel bir güç olmak istiyorsak, rekabet gücümüzü arttırmak ve kalkınmak istiyorsak, her sektör ve alanda dijital dönüşümü gerçekleştirmek zorundayız. Bu bir moda değil, bir zorunluluk. Özellikle üretimde, var olan tesislerin dijital dönüşümünü – insan kaynağı eğitimi ile birlikte – tamamlamak, yeni tesislerde ise daha kuruluş aşamasında bu vizyona göre yatırım yapmak zorundayız. Bu noktada Sanayi Bakanlığımızın Model Fabrika Projesi bir rol model ve eğitim alanı olacaktır. Ancak sadece üretim aşamasında dijitalleşme yetmez, yüksek katma değer yaratmak için üretim öncesi ve üretim sonrası dijitalleşme bütüncül görülmelidir. Geleneksel üretim, geleneksel ihracat, geleneksel pazarlama değişiyor. Üretimin yanında, iş yapma şekli değişiyor. 2020’den sonra küresel ekonomide bir canlanma bekleniyor. Buna bugünden hazır olmak zorundayız. Bu pastadan ne kadar pay alacağımız bu çabaya bağlıdır.
17.03.2018
18 Mart, birliğin ve umudun adıdır
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut Çanakkale Deniz Zaferi dolayısıyla yayınladığı mesajında, “Eğer bugün Cumhuriyet değerleriyle, demokrasiyle, güçlü bir ekonomiyle dünyada söz sahibi bir ülke isek, 18 Mart tarihimiz açısından gerçekten bir dönüm noktası olmuştur” dedi.
19.02.2018
Kendi göbeğini kendi kesebilen bir ekonomi…
Türkiye 80 sonrası yaptığı liberal ekonomi atılımlarıyla, üreten, arzu edilen seviyede olmasa da katma değer yaratan bir ülke olma yolunda ilerledi. Ancak son 40 yıla yakın zamandır ekonomi ülkenin birici gündemi olmadı, her zaman siyasi gündemlerin gölgesinde kaldı. Ekonominin birinci gündem olduğu dönmeler zaten ülkemizin sıçrama yaptığı dönemler oldu. 2002’den sonraki 7-8 yıl bu sıçramaları gerçekten yaşadığımız, ekonomik büyümenin, ihracatın rekorlar kırdığı yıllar oldu. Elbette bizim elimizde olmayan küresel finans krizleri, Arap Baharı, küçülen dünya ekonomisi gibi dış etmenlere bir de ülke içindeki hain bir darbe teşebbüsü ve sınırlarımızdaki sıkıntılar eklenince ekonomi ister istemez ikinci, üçüncü planda kaldı. Bizler Türk iş dünyası olarak her zaman şunu söyledik: “Söz konusu ulusal güveliğimiz ise her şey ikinci plandadır”… Ve bir bedel ödenecekse, bir fedakarlık yapılacaksa bunu düşünmeden yaptık. Ancak, şunu da unutmadık, güçlü ülke aynı zamanda ekonomisi güçlü ülkedir. Eğer bugün bölgemizde yumruğumuzu masaya vurabiliyor ve ülkemizin haklarını savunabiliyorsak, bunun arkasında bir buçuk milyon girişimcisi ile güçlü Türk ekonomisinin etkisi göz ardı edilemez. Kendi, göbeğini kendi kesen bir ekonominiz varsa, askeri anlamda da cesur adımlar atarsınız, küresel politik tartışmalarda da masaya yumruğunuzu vurursunuz.
05.02.2018
Model fabrika ile MTSO Endüstri 4.0 Eğitim ve Uygulama Merkezi Projesi birbirini tamamlamalıdır…
Kalkınma Bakanımız Sayın Lütfi Elvan ile Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Faruk Özlü’nün 2016 Yılı Mersin İş Dünyası Başarı Ödülleri Töreni sırasında Mersin’e verdiği 5 müjdeden ilkini hayata geçirecek hazırlıkların başlaması bizleri mutlu etmiştir. Endüstri 4.0’ın altyapısını oluşturmak adına Akdeniz Bölgesi için Mersin’de kurulması planlanan “Model Fabrika” ile ilgili ilk toplantı Mersin Valimiz Sayın Ali İhsan Su başkanlığında Mersin Ticaret ve Sanayi Odamızda gerçekleştirildi. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Verimlilik Genel Müdürlüğü yetkilileri konunun paydaşlarına Model Fabrika’nın özellikleri, kurulum süreçleri ve dünyadaki örnekleri hakkında bilgi verdi. Ağırlıklı olarak imalatçı KOBİ’lerin verimliliğini artırmak hedefiyle Ankara ve Bursa’da başlayan Model Fabrika kurulumunun Akdeniz Bölgesi için Mersin’de devam etmesi planlanıyor.
22.01.2018
Sanayi 4.0, yeni bir ‘Bürokrasi 4.0’ gerektiriyor…
Yakın gelecekte ekonomik anlamda var ya da yok olma meselemiz olduğu için dünyanın yeni üretim devrimi olan Sanayi 4.0 konusunu sürekli gündemde tutuyor, her an ortaya çıkan gelişmeleri yeniden değerlendiriyoruz. Adı her ne kadar Endüstri / Sanayi 4.0 olsa da hepimiz iyi biliyoruz ki, konu sanayinin ötesinde. Eğitimden sağlığa, turizmden lojistiğe, üretimden hizmete ve ticarete her alanı kapsayan yeni bir hayattan bahsediyoruz. Konu tek bir kuruma veya sorumluklar tek bir tarafa ait değil. Kamu, özel sektör, üniversiteler ve STK’lar dörtlü sarmalında çözülecek bir konudan bahsediyoruz. Bir eş güdüm ve uyumun olduğu, yerel kamu otoriteleri, yerel yönetimler ve tüm bürokrasinin de içinde olması gereken ama bilgili bir şekilde, tek elden, sorun yaratmak adına değil, hızlandırıcı bir şekilde görev alınması gereken bir süreçten bahsediyoruz. Yani, eğer ülke olarak yüksek teknolojiyi ekonominin, hayatın ve kentlerin, yaşam alanlarımızın bir parçası yapacaksak; yapay zekayı sağlıktan eğitime, üretimden ticarete büyüme ve gelişmemizin bir parçası yapacaksak; ekonomiden başlayarak her alanda dijitalleşmeyi dünyanın ilk 10 büyük ekonomisi ve gelişmiş ülkesi hedefine uygun olarak odak noktası yapacaksak, artık tüm bu vizyonun yasal ve fiziksel alt yapısını ortaya çıkaracak olan kamunun yeni bir SİYASET 4.0’a bağlı olarak yeni bir “BÜROKRASİ 4.0” yaratması gerekmektedir.
08.01.2018
Umut ve moral ekonominin yakıtıdır …
Gerek ülke gerekse kent ekonomimizle ilgili umutlu demeçler ve mesajlar verdiğimde, zaman zaman eleştirenler oluyor. Çıraklıktan ustalıktan sanayiciliğe kadar geçen neredeyse 40 yıllık iş hayatımda şunu gördüm: Ekonomi de insan gibidir, moralle çalışır. Moral ekonominin, dolayısıyla girişimcinin yakıtıdır. Zaten karamsar ve gelecekle ilgili umutsuz olan bir kişinin beklentisi olamaz, hedefi olamaz, amacı olamaz. Böyle bir profilden de girişimci çıkmaz. Bu anlamda gerek sanayici gerek tüccar gerekse her alandaki girişimciler olarak her soruna rağmen her daim umutlu olmak zorundayız. Sadece kendimiz ve yatırımlarımız için değil, çalışanlarımız için, kentimiz ve ülkemiz için umutlu olmak zorundayız. Zaman zaman sorunlara parmak basmamız umutsuz olduğumuz ve pes ettiğimizi göstermez. Aksine, çözüm aramak umudun payandasıdır. Bizler iş dünyasının insanları gerçekçi insanlarız. Bardağın boş tarafını görür ve tedbirimizi alırız. Ama öte yandan dolu yanını da görür ve bu umutla geleceğe bakarız. Bu noktada bir süredir toplum olarak, iş dünyası olarak üzerimizdeki ataleti atmanın yollarını arıyoruz. Bence bunun en önemli yolu herkesin kendi işine odaklanması ve kendi sorumluluklarına dört elle sarılmasıdır.
25.12.2017
Endüstri 4.0 hakkındaki yanlış bilgiler…
Ülke olarak sürekli yaptığımız bir yanlışımız var; o da, ne zaman hayatımıza yeni bir kavram girse, o kavramı o kadar çok kullanır ve içeriğini unutacak kadar slogan haline getiririz ki, kavram artık anlamını yitirir, somut faydaları da… İşte bu yeni kavramlarının en popüleri ENDÜSTRİ 4.0’dır…
11.12.2017
Okyanusu aşıp, derede boğulmayalım…
9 Aralık Cumartesi günü iki önemli Bakanımızı Mersin’de ağırladık. Kalkınma Bakanımız Sayın ELVAN ve Bilim, Teknoloji ve Sanayi Bakanımız Sayın ÖZLÜ, “Mersin İş Dünyası Başarı Ödülleri Töreni” ve Mersin-Tarsus OSB’de düzenlenen “OSBÜK Akdeniz Bölge Toplantısı” vesilesiyle Mersin’de iş dünyasıyla buluştu. MTSO Haber Gazetemiz Cuma gününden baskıya girdiği için bu sayıda detay haberler olmayabilir ama ben yapacağım konuşmalardan bazı başlıkları gazetemizin baskısına yetiştirmeye çalıştım.
13.11.2017
Kalkınma Bakanımız umut verdi…
Geçtiğimiz hafta Mersin milletvekilimiz ve Kalkınma Bakanımız Sayın Lütfi Elvan’la, Bakanlık yetkilileri ile daha önceden planladığımız bazı projeleri yeniden istişare ettik. Değişen şartlara göre bazı planları revize ettik. Mersin Ticaret ve Sanayi Odası olarak, Mersin iş camiası olarak ağlayan, şikayet eden ve suçlu arayan bir camia olmadık. Ya da, bazı projelerimiz kısa veya uzun bir süre beklemeye alındı diye, yarım kaldı diye bunlardan vazgeçen veya pes eden de olmadık. Bu anlamda Mersin için, Mersin ekonomisinin, refahının ve sosyal yaşam kalitesinin yükselmesi için gereken projelerden ne pahasına olursa olsun vazgeçmemiz mümkün değildir. Onun için, “yıllardır uğraşılıyor ama bir sonuç çıkmıyor” gibi eleştiri ve yorumları bir pes etme olarak görüyoruz. Eğer Lojistik Merkez, Tarım-Gıda Teknoparkı, yeni teknoloji temelli Endüstri Bölgeleri, yeni OSB alanları, Endüstri 4.0 Eğitim ve Uygulama Merkezi veya Serbest Bölge Genişleme alanı gibi projeler kentin geleceği ise, istihdamın, ihracatın ve katma değerin yaratıcısı ise, bunlardan ne pahasına olursa olsun vazgeçmek mümkün değildir. Geçen süre büyük bir kayıptır ama zararın neresinden dönülse kardır. Bu anlamda Sayın Bakanımız konunun farkındadır, Sayın Mersin Valimizle üçlü bir uyum içinde; iş camiamız, Valiliğimiz ve Kalkınma Bakanlığımız yeni bir atılımın içindedir. Bu da bize yeni umutlar vermiştir. Geçtiğimiz hafta Sayın Bakanımız bizi bakanlıkta ağırladı ve tüm ekibi ile yukarıda bahsedilen omurga projeler başta olmak üzere birçok konu konuşuldu. Sadece Bakanımız değil, ekibi de konulara vakıf ve hissettiğimiz başka bir kararlılık var.
30.10.2017
Türk iş dünyası başarılı mı?
Başarı göreceli bir konu. Yani hedefiniz, elinizdeki imkanlar, süre ve dış etkenler hepsi birer parametre ve etken. Yine de herkes, toplumun her kesimi, ister eğitim ister sağlık camiası, ister bilim insanları ister akademisyenler, ister bürokratlar ister siyasetçiler herkes kendisine bu soruyu sormalı ve cevabını kendimizi kandırmadan verebilmeliyiz. Ben büyük bir iş camiasının temsilcisi olarak, bir iş insanı olarak iğneyi kendimize batırarak bu soruya cevap aramak istiyorum. Türk iş dünyası başarılı mı? Bu soruya cevap vermek için saydığımız o parametrelere, kriterlere bakmak gerekir.
«
1
2
3
4
5
6
7
8
»