TOBB FGCCC; Türkiye KİK Forumu 19.07.2016 tarihinde yayınlandı

01 – 02 Kasım 2016 tarihinde, Bahreyn’de düzenlenecek Forum'a geniş katılım beklenmektedir.

TOBB FGCCC; Türkiye KİK Forumu

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden Odamıza intikal eden yazıda; Bahreyn Başbakanı Şeyh Khalifa himayelerinde, TOBB ve Körfez İşbirliği Konseyi Odaları Federasyonu (FGCCC) koordinasyonunda, Bahreyn Ticaret ve Sanayi Odaları (BCCI) işbirliğinde, Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) desteğiyle, “TOBB- FGCCC; Türkiye – KİK Forumu”nun, 01 – 02 Kasım 2016 tarihinde, Bahreyn’de düzenleneceği bildirilmiştir.

Türkiye ve Körfez ülkeleri arasındaki mevcut ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla, Birliğimizce, Körfez İşbirliği Konseyi Odaları Federasyonu (FGCCC) ile 7 Nisan 2011 tarihinde İşbirliği Anlaşması ve anlaşmayı takiben, 21 Mayıs 2011 tarihinde bir Eylem Planı imzalanmıştır.

FGCCC, Körfez ülkeleri arasında ticari ve ekonomik işbirliğini geliştirmek, üye Odalar arasında koordinasyonu sağlamak, bilgi alışverişini temin etmek ve çeşitli sektörlerde somut işbirliği imktnları yaratmak amacıyla, 1979 yılında kurulmuş, kar amacı gütmeyen ekonomik kapsamlı bir kuruluştur.

Başkanlığı, Milletlerarası Ticaret Odası (ICC) Yönetim Kurulu Üyesi ve Katar Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığını da yürüten, Shaikh Khalifa bin Jassim Al Thani tarafından yürütülen FGCCC, Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) üyesi Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Bahreyn, Oman ve Kuveyt olmak üzere altı Körfez ülkesinin Ticaret ve Sanayi Odaları/Birlik/Federasyonlarından oluşmaktadır.

Türkiye ve Körfez ülkeleri arasındaki mevcut ticari ve ekonomik ilişkilerin güçlendirilmesi ve çeşitlendirilmesi, bölgedeki iş imkânlarının işadamlarımızca değerlendirilmesi ve potansiyel yatırım imkanlarının tespit edilmesi bakımından Birliğimizce FGCCC ile işbirliğine özel önem verilmektedir.

Türkiye’nin Körfez İşbirliği Konseyi ülkeleri ile ticaret hacmi 2000 yılında 2 milyar ABD Doları iken, 2015 yılında yaklaşık sekiz misli artarak, 15 milyar ABD Dolarına ulaşmıştır. Körfez ülkelerinin petrol dışı üretim planlamalarına yönelmeleri, bu ülkelerin pazarlarındaki yüksek satın alma gücü ve coğrafi yakınlık, ülkemiz için ciddi işbirliği ve yatırım fırsatları sağlamaktadır.

Türkiye- KİK 1. İş Forumu, 4-6 Şubat 2012 tarihlerinde, TOBB ve FGCCC arasında imzalanan Anlaşma ve Eylem Planı kapsamında, 320 Körfez ülkesi bürokrat ve iş dünyası temsilcisinden oluşan yaklaşık 600 temsilcinin katılımı ile İstanbul ‘da düzenlenmiştir. Forum’un başarısı üzerine sürekli bir yapıya kavuşturulmasına karar verilmiştir.

Bu kapsamda, Bahreyn Başbakanı Şeyh Khalifa bin Salman Al Khalifa himayelerinde, TOBB ve Körfez İşbirliği Konseyi Odaları Federasyonu (FGCCC) koordinasyonunda, Bahreyn Ticaret ve Sanayi Odaları (BCCI) işbirliğinde, Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) desteğiyle, “TOBB- FGCCC; Türkiye- KİK Forumu”, 1-2 Kasım 2016 tarihinde, Bahreyn’de düzenlenecektir.

Forum’a, Bahreyn Başbakanı Şeyh Khalifa bin Salman Al Khalifa, KİK Genel Sekreteri Sn. Abdul Latif bin Rashid Al Zayani, Türkiye ve KİK ülkeleri Bakanları, Körfez ülkeleri Oda Başkanları’nın katımı beklenmektedir. Ayrıca, KİK üyesi olan Bahreyn, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt, Katar ve Oman iş ve finans çevrelerinden yaklaşık 500 kişilik geniş katılım beklenen Forum’a, Türkiye’den muhtelif sektörlerden oluşan özel sektör heyeti ile iştirak edilmesi öngörülmektedir.

Forum kapsamında, altyapı, mega projeler, teknik müşavirlik, tarım, gıda güvenliği, yenilenebilir enerji, petrol ve gaz sektörü, karşılıklı işbirliği imkanları, şirket kurma koşulları ve kadın girişimciliği gibi konular ele alınacaktır.

Söz konusu ziyaret ile ilgili taslak program ve katılım şartları bilahare TOBB tarafından duyurulacaktır.

Üyelerimize duyurulur.