Sinop Nükleer Santral Projesi Hakkında 06.06.2016 tarihinde yayınlandı

Sinop Nükleer Santral Projesi Hakkında

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın ilgide kayıtlı yazısı aşağıda sunulmuştur.

“Bilindiği üzere 03.05.2013 tarihinde Japonya Hükümeti ile Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti arasında Türkiye’de Nükleer Güç Santralleri (NGS) Kurulmasına İlişkin İşbirliği Anlaşması imzalanmıştır.

Söz konusu anlaşma hükümleri uyarınca; EÜAŞ’ın da %49 oranında hissedar olduğu Sinop Projesi kapsamında Proje ortaklarından olan ve santralin ana tasarımını yapan Mitsubishi Heavy Industries (MHI) tarafından bir fizibilite çalışması yapılmaktadır. Fizibilite çalışmasının ana amaçlarından biri; NGS’nin kurulumu sırasında gerekecek mal ve hizmetlerin ülkemizde üretilmesinin mümkün olup olmadığının belirlenmesidir.

Bu doğrultuda, NGS projelerinde yerli firmalarımızın mevcut durumunu tespit etmek ve bu projelere katılımını artırmak amacıyla Bakanlığımız tarafından 2013 yılında Firma Envanter Formu’nu oluşturularak internet üzerinden bilgi toplanmış ve 300’e yakın firma yerinde ziyaret edilmiştir. Firma ziyaretleri sonucu toplanan bilgiler nükleer santral kurucuları ile paylaşılmıştır. Bakanlığımız tarafından toplanan bilgiler MHI tarafından belli kriterlere göre değerlendirilmiş ve MHI ve Bakanlığımız personelinin katılımı ile firma değerlendirme ziyaretlerine başlanmıştır. Çalışmalar sonucunda bazı ürünlere ilişkin yeterli sayıda ve yetkin Türk firması henüz tespit edilemediği IVİHI tarafından Bakanlığımıza bildirilmiştir.

Ekteki dokümanlarda; ülkemizden temin edilmesi düşünülen ancak yeterli sayıda ve yetkin Türk firması tespit edilemeyen ürünlere ilişkin ana teknik veriler ve ürüne özel olarak hazırlanmış değerlendirme anketleri gönderilmektedir.

Bu bağlamda, söz konusu dokümanların hem ISO 9001 hem de ISOl4001 sahibi olan Türk firmalarına ülke çapında duyurulması; bahse konu kriterlere uyan ve istekli Türk firmalarının değerlendirme anketlerini 10 Haziran 2016 tarihine kadar doldurmasının sağlanması ve anket formlarının [email protected] adresine e-posta ile gönderilmesi hususunda bilgilerini ve gereğini rica ederim.”

Yukarıda bahsi geçen yazının eklerine;http://tobb.org.trİKobiArastirma/Documents/SinopNukleerSantralProiesi.zip adresinden ulaşılabilmektedir.