Normalleşme Kapsamında Sigorta Prim Teşviki 28.08.2020 tarihinde yayınlandı

7252 sayılı torba yasa ile 4447 sayılı işsizlik kanununa eklenen geçici 26. madde kapsamında, kısa çalışma veya nakdi ücret desteği sonlandırılan çalışanlara yönelik sigorta prim teşvikine ilişkin 2020/35 sayılı SGK genelgesi detayları aşağıda sunulmuştur.

Normalleşme Kapsamında Sigorta Prim Teşviki

Covid-19 Salgınının olumsuz etkileri nedeniyle Kısa Çalışma Ödeneği (KÇÖ) veya Nakdi Ücret Desteğin (NÜD) uygulamalarından yararlanan İşletmelerin normal çalışma sistemine dönmeleri durumunda, 3 ay süreyle sigorta primlerinin İşsizlik Fonundan karşılanabilmesi için yeni bir sigorta prim teşviki yürürlüğe girmiştir. Kanuni düzenlemesi 7252 Sayılı Torba Yasa ile yapılan prim teşvikinin uygulama usul ve esaslarını belirleyen 2020/35 Sayılı SGK Genelgesi yayımlanmıştır.

SGK Genelgesi Kapsamında:

Sigorta Prim Teşvikinden Yaralanabilmek İçin Gerekli Ön Şartlar:

► İşletmenin 01/07/2020 tarihinden önce KÇÖ veya NÜD yararlanmak üzere başvurmuş olması
► Prim Teşviki kapsamında bildirilecek sigortalının KÇÖ veya NÜD sonlandırılarak aynı işyerinde haftalık normal çalışmaya dönmüş olması
► İşletmenin özel sektör işyeri olması

Kamuya ait işyerleri, ihaleli iş üstlenen işyerleri ve EK-9 Kapsamındaki Ev Hizmetleri teşvikten yararlanamaz.

Prim Teşvikinin Uygulanmasına İlişkin Hususlar:
⛔ İşletmelerin www.sgk.gov.tr adresi üzerinden ulaşacakları ( e-SGK \ İşveren \ İşveren Sistemi \ Teşvikten Faydalanılacak Sigortalı Tanımlama \ 4447 Sayılı Kanunun Geçici 26.Madde Desteği ) ekran üzerinden teşvik kapsamında bildirmek istedikleri sigortalıların tanımlama işlemlerini yapması gerekmektedir.
⛔ Teşvik kapsamında bildirilecek sigortalılar için (07252) kanun numaralı aylık prim hizmet belgesinin (APHB) / Muhtasar Prim Hizmet Beyannamesinin (MPHB) SGK a verilmelidir.
(!!! Teşvikten yararlanabilme için APHB/MPHB nin süresinde verilmiş olması ya da İşletmenin prim borcunun bulunmaması şartı yoktur)
⛔ Sigorta prim teşvikinden, sigortalıların KÇÖ veya NÜD aldığı ortalama gün sayısı kadar yararlanılacaktır.
⛔ Sigorta prim teşviki 31/12/2020 tarihinin geçmemek üzere en fazla 3 ay süreyle uygulanacak olup yürürlük tarihinin 01 Ağustos 2020 olması nedeniyle KÇÖ ya da NÜD sonlandırıldığı tarihi takip eden 3 aylık sürenin 01.08.2020 sonrasına isabet eden süre kadar İşletme teşvikten faydalanabilecektir.
⛔ Sigortalı başına verilecek teşvik, asgari ücrete karşılık gelen prime esas kazanç tutarına isabet eden sigortalı ve işveren hissesi toplamı kadardır.
⛔ Bu teşvik kapsamında bildirilen sigortalılar için aynı dönemde diğer prim teşvik ve desteklerinden faydalanılamayacaktır.
⛔ İşletmenin KÇÖ veya NÜD yersiz yararlandığı tespiti halinde, bu kapsamda yararlanılan sigorta prim teşvik tutarı gecikme zammı ile birlikte geri alınacaktır.

Bu sirküler Mefa Müşavirlik tarafından hazırlanmıştır.