MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

Nematod ve Kök Hastalıkları İle Mücadele Çalışmaları Tarla Günü Etkinliği (3 Mayıs 2016) 18.04.2016 tarihinde yayınlandı


Nematod ve Kök Hastalıkları İle Mücadele Çalışmaları Tarla Günü Etkinliği (3 Mayıs 2016)

TARLA GÜNÜ

Tarih: 03 Mayıs 2016

Saat: 15:00

Yer: Malaz Mevkii, Kazanlı / Mersin

 

Kazanlı – Mersin’de örtüaltı sebze yetiştiriciliğinde sorun olan nematod ve kök hastalıklarına karşı toprak dezenfeksiyonuna yönelik demonstrasyon ve eğitim çalışmaları geçtiğimiz üretim sezonunda da olduğu gibi; Mersin Valiliği himayelerinde Mersin Ticaret ve Sanayi Odası koordinasyonunda, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü’ne bağlı Adana Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitüsü ve Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü uzmanları ile Mersin Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü personelinin destekleriyle bölge çiftçisine, ekonomisine ve dolayısıyla ülkemize fayda sağlayacak uygulamaların yaygınlaştırılması amacıyla sürdürülmektedir. 

Proje ile tüketicinin daha sağlıklı ürün tüketmesi ve çevrenin korunmasını amaçlayan entegre mücadele/iyi tarım uygulamaları kapsamında dikim öncesi uygulanması gereken toprak dezenfeksiyonu çalışmalarının sonuçlarını üreticilere göstermek amaçlanmaktadır.Bir önceki üründe biberde kök hastalıkları /nematod sorunu olan seralarda toprak dezenfeksiyonu amacıyla solarizasyon(toprağın güneş enerjisi ile ısıtılması) uygulaması ile fumigantınazaltılan dozları (75-100 l/da) kombine edilerek uygulamalar yapılmıştır. Fumigant uygulamalarında halen kullanılan polietilen örtü  yanında gaz geçirgenliği azaltılmış naylon örtülerin kullanımıyla gazın atmosfere yayılması yerine toprakta kalarak daha etkili olması amaçlanmıştır. 2014-2015 üretim sezonunda 10 ve 2015-2016 üretim sezonunda 5  biber serasında denemeler yürütülmüştür.

 

Sonuç olarak; biber fidelerinin dikiminden önce sera toprağına solarizasyon ile birlikte azaltılan dozda fumigant uygulamasının, dikimden sonra yaklaşık 9 ay toprak kökenli hastalıklar ve nematod sorununa çözüm sağladığı belirlenmiştir.

Uygulama yapılan toprakta yetiştirme sezonu sonunda belirlenen nematod oranı verim kaybına neden olmamıştır. Biberde kök çürüklüğü ve solgunlukhastalığı oranı uygulama yapılmayan toprakta  %30-60 arasında belirlenirken, solarizasyonla birlikte fumigantın azaltılan dozunun birlikte uygulandığı toprakta % 5-15 arasında olmuştur. Üreticiler ile yapılan görüşmelerde, kök hastalıkları ve nematod sorunu olan seralarda yazın toprak dezenfeksiyonu yapılarak fide dikilmesi sonucunda biber veriminde yaklaşık %75-80 oranında artış sağlandığı belirlenmiştir.

Proje kapsamında 6 adet broşür ve uygulamaların yapılışını anlatan, sonuçları gösteren bir film  hazırlanmış, eğitim çalışmalarında üretici ve teknik elemanlara dağıtılmıştır.

Biber seralarında yürütülen demonstrasyon denemelerinin 1. yıl sonuçları 18 Nisan 2015 tarihinde düzenlenen tarla günü ile üreticilere ve yayım teşkilatına gösterilmiştir, 2. yıl için tarla günü 3 Mayıs 2016 tarihinde Kazanlı/Mersin’de yapılacaktır.

Tüm ilgililer davetlidir.

 

 

 


Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER