Mesleki Yeterlilik Belgesi Alma Zorunluluğu Getirilen Meslek Sayısı Arttı (MTSO başvuruları kabul etmektedir.) 25.03.2016 tarihinde yayınlandı

Mesleki yeterlilik belgesi alma zorunluluğu olan meslek sayısı artırıldı. 24 Mart 2016 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan Tebliğ ile Asansör Bakım ve Onarımcısı (Seviye 3 – Seviye 4) Asansör Montajcısı (Seviye 3 – Seviye 4) CNC Programcısı (Seviye 3 – Seviye 4) ve Metal Sac İşlemeci mesleklerinde Mesleki yeterlilik Belgesi alma zorunluluğu getirildi.

Mesleki Yeterlilik Belgesi olmayanlar, tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde çalışamayacaklar. Sadece Bakanlıktan ustalık belgesi almış olanlar ile ilgili meslek dalında üniversite veya meslek lisesi diploması olanlar muaf tutulacaklar.

Her iki Tebliğe göre, mesleki yeterlik belgesi zorunluluğu getirilen mesleklerin tam listesi şöyle: “Ahşap Kalıpçısı, Alçı Levha Uygulayıcısı, Alçı Sıva Uygulayıcısı, Alüminyum Kaynakçısı, Bacacı, Betonarme Demircisi, Betoncu, Çelik Kaynakçısı, Direnç Kaynak Ayarcısı, doğalgaz Altyapı Yapım Kontrol Personeli, Doğalgaz Çelik Boru Kaynakçısı, Doğalgaz Isıtma Ve Gaz Yakıcı Cihaz Servis Personeli, Doğalgaz İşletme Bakım Operatörü, Doğalgaz Polietilen Boru Kaynakçısı, Duvarcı, Endüstriyel Boru Montajcısı, Hidrolik Pnömatikçi, Isı Yalıtımcısı, Isıtma ve Doğalgaz İç Tesisat Yapım Personeli, İnşaat Boyacısı, İskele Kurulum Elemanı, Kaynak Operatörü, Makine Bakımcı, Otomotiv Elektromekanikçisi, Otomotiv Mekanikçisi, Otomotiv Montajcısı, Otomotiv Sac Ve Gövde Kaynakçısı, Seramik Karo Kaplamacısı, Ses Yalıtımcısı, Sıvacı, Su Yalıtımcısı, Tünel Kalıpçısı ve Yangın Yalıtımcısı, Asansör Bakım ve Onarımcısı, Asansör Montajcısı, CNC Programcısı, Metal Sac İşlemeci”

Belge ücretleri teşvik kapsamında

Mesleki yeterlilik belgesi almak üzere başvuran kişilerin yetkili sınav kuruluşlarına yatırdıkları belge ücretleri Sınavlarda başarılı olmaları halinde kendilerine geri ödeniyor.

MYK belgesi alınması zorunlu olmayan mesleklerden sınava girenler içinde aynı koşullar 2020 yılına kadar geçerli olacak ve sınavlarda başarılı olanların yatırdığı belge ücretleri kendilerine geri ödenecek.

Mesleki yeterlilik Belgesini Nasıl Alabilirim?

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası, MYK ve TÜRKAK tarafından yetkilendirilmiş Sınav Kuruluşları ile işbirliği yaparak Mersin’deki MYK Belgesi almak isteyenlerin başvurularını kabul ediyor.

Başvuru için TIKLAYINIZ.