Mısır üzeri RO-RO taşımacılığı 27.02.2015 tarihinde yayınlandı

Arap Yarımadasıyla olan ticaretin sürdürülebilirliği için Mısır üzeri RO-RO taşımacılığı önemlidir.

Irak ve Suriye’de yaşanan iç karışıklıklar nedeni ile Arap yarımadasına olan taşıma ve lojistik operasyonlarında ciddi sorunlar yaşanmıştır. 2010 yılında Suriye’de yaşanan siyasal olaylar ve sınır kapısının kapanması sonrasında ülkemizden Suriye’ye gerçekleştirilen yıllık yaklaşık 100.000 adet karayolu ile taşıma ve ülke üzerinden 35.000 adet karayolu ile Suriye ardı ülkelere transit taşıma sona ermiştir.

Konuya ilişkin açıklama yapan Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Ufuk Maya şunları dile getirdi; "Yaşanan bu sorunlar Akdeniz çanağında yer alan bölge taşımacısına ve ihracatçısına oldukça büyük ekonomik zarar vermiştir. Hatta lojistik hizmetlerin aksamasıyla bölgeye olan ihracat neredeyse durma noktasına gelmiştir. Karşı karşıya kalınan bu sorunu aşabilmek amacıyla bölgeye ihracat ve taşıma yapan firmalar alternatif çözüm arayışına girmiştir.

Ekonomi Bakanlığımızın koordinasyonunda yürütülen temaslar sonucunda Arap yarımadasına olan taşımalar Mısır üzeri Ro-Ro gemileri ile yapılmaya başlanmıştır. Dolayısıyla üreticimiz ve ihracatçımız bölgedeki rekabet avantajını korumuş ve dış ticaret hacmini artırmaya devam etmiştir.

Ayrıca, ülkemizin en büyük taşımacılık filosuna sahip bölgemiz taşımacıları için kapanmak üzere olan önemli bir ticari kapının açık tutulması; bu bölgeye çalışan firmaların diğer taşımacılık firmalarımızın pazarlarına yönelmesini engellemiş, dolaylı olarak tüm taşımacılık sektörü ekonomik ve sosyo-ekonomik yönden desteklenmiştir.

Ekonomi Bakanlığının koordinasyonunda sağlanan bu destek, Arap yarımadasıyla (Suudi Arabistan, Kuveyt, BAE, Yemen, vb.) var olan ticaretin bugüne kadar sekteye uğramadan gelmesini sağlamıştır. Bu ticaretin sürdürülebilirliğinin sağlanması da Mısır üzeri Ro-Ro taşımacılığının devam ettirilmesine bağlıdır. Ro-Ro hattının varlığıyla, bölgeye olan başta gıda ürünleri (et, yumurta, yaş meyve sebze, vb.) ihracatı konteyner taşımacılığına göre daha kısa sürede ve uygun maliyetle gerçekleştirilmekte, dolayısıyla lojistik avantajların sağladığı rekabet üstünlüğü ile bölgeye olan ihracatımızda azalma değil sürekli bir artış sağlanmıştır.

Bu olumlu ticari atmosferin devam ettirilmesi ise elzemdir. Lakin Mısır Hükümeti tarafından Mısır üzeri Ro-Ro taşımacılığı mutabakat zaptının 24 Nisan 2015’de sona ereceği ve yenilenmeyeceğinin belirtilmesi; taşımacılık sektörünün yanı sıra üretici ve ihracatçı firmalarımızda da geleceğe yönelik büyük kaygılar oluşturmuştur.

Öyledir ki mevcut konjonktürde Mısır üzeri Ro-Ro taşımacılığına alternatifin oluşturulması Süveyş kanalının geçilmesi veya İsrail üzeri bir lojistik ve taşımacılık operasyonun ele alınması ile mümkün olacaktır.

Bu alternatiflerin birincisi olan Süveyş geçişinin hem taşımacıya hem de ihracatçıya ciddi maliyetler doğuracağı aşikârdır. Öte yandan İsrail üzerinden gerçekleşecek bir taşımada ise gerek bürokratik gerekse de diğer siyasi sorunlar ile karşı karşıya kalınacağı aşikârdır.

Özet ile Mısır üzeri Ro-Ro mutabakat zaptının yenilenmesi durumunda; bölgeyle olan dış ticaretimizdeki artışın sürdürülmesi ve 2023 hedeflerine ulaşılmasında, Ekonomi Bakanlığınca Ro-Ro taşımacılığında daha önce uygulanan araç başına 1.000-$ teşvik uygulaması veya Süveyş geçiş ücretine destek verilmesi önem teşkil etmektedir. Her şeyden önemlisi ise Mısır ile olan karayolu taşıma anlaşmasının devamlılığının sağlanmasıdır. Odamız Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Şerafettin Aşut önderliğinde, MTSO olarak dikkatleri bu konuya çekmek ve bölge ile ticaret yapan üyelerimiz ile lojistik sektöründe faaliyet gösteren üyelerimizin bu durumdan zarar görmemesi için bir an önce önlem alınması konusunda çaba gösteriyoruz. Bu kapsamda alternatif yollar konusunda Antakya Ticaret ve Sanayi Odası ile de dirsek temasımızı koruyoruz, son olarak kendilerinin ev sahipliğinde bölge temsilcileri ile bir araya geldik".