MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

Mersin, sağlık turizminde 5 branşta global marka olabilir 04.03.2019 tarihinde yayınlandı

Mersin, sağlık turizmine odaklandı. Kentin mevcut avantajlarının iyi anlatılması halinde özellikle onkoloji, organ nakli, beyin cerrahisi, fizik tedavi ve çocuk cerrahisi olmak üzere 5 branşta yalnızca bölgede değil global çapta bir markaya dönüşüm hedefleniyor.


Mersin, sağlık turizminde 5 branşta global marka olabilir

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) 25 No’lu Seyahat Acenteleri, Konaklama, Eğlence, Sanat, Spor İşletmeleri Meslek Komitesi, Mersin’de sağlık turizminin gelişmesi için çalışmalarını sürdürüyor. Bu bağlamda aralarında tanınmış ekonomi dergisi Fortune’un da yer aldığı çok sayıda ulusal ve uluslararası dergiyi bünyesinde bulunduran Global Grup Yetkilileri ve Mersin Şehir Hastanesi Başhekim Yardımcısı Dr. Kerim Koray Kebir’in konuk olduğu bir toplantı düzenleyen Komite, önümüzdeki süreçte neler yapabileceklerini tartıştı. Toplantıya MTSO Meclis Başkanı Hamit İzol da katıldı.

Toplantının açılışında konuşan 25 No’lu Komite Başkanı Murat Demir, Mersin’in kitle turizminde istenen sonuçları alamadığını ancak sağlık turizmiyle başarı yakalanabileceğine inandığını söyledi. Bu bağlamda kentin önemli avantajlara sahip olduğunu vurgulayan Demir, “Ortadoğu pazarına yakınız, son yıllarda önemli hastane yatırımları gerçekleştirildi. Havalimanı yatırımının tamamlanmaması bir dezavantaj ama onun da gelecek yıl bitmesini bekliyoruz. Bir araya gelip bu alanda neler yapabileceğimizi tartışıp beyin cimnastiği yapmak istedik. Sağlık sektörünün turizmcilerle diyalogunu artırmak istedik” dedi.

İzol: “Irak’a direk uçuşlar başlayacak”

MTSO Meclis Başkanı Hamit İzol ise konuşmasında, yürüttükleri lobi faaliyetleri sonrasında Adana ile Irak arasında direk uçuşların başlayacağı müjdesini verdi. Bu sayede sağlık turizminde özellikle Ortadoğu pazarı ile çok daha rahat bağlantı kurulabileceğini kaydeden İzol, “Turizmin gelişmesi önündeki en büyük engel ulaşımdır. Bu sorunun ortadan kalkması ile çok daha hızlı yol alacağımıza inanıyorum” dedi. Aynı zamanda hekimlerin ağırlıklı olarak cerrahi branşları tercih etmesine rağmen saç ekimi gibi estetik branşların da sağlık turizmi pazarlamalarında göz ardı edilmemesi gerektiğine dikkat çeken İzol, “Bu alanda da ciddi bir talep var ve kentimize gelecek her bir turist büyük önem taşıyor” değerlendirmesini yaptı. 

Kebir: “Yapılamaz denileni başardık”

Mersin’de şehir hastanesi yatırımı ile sağlık turizminde önemli bir yol kat edildiğini anlatan Mersin Şehir Hastanesi Başhekim Yardımcısı Dr. Kerim Koray Kebir, şunları söyledi: “Oraya direk uçuş yok yapamazsınız diye çok eleştiri almamıza rağmen vazgeçmedik ve geçen yılın son 6 ayında başta Irak ve Cezayir olmak üzere 20 farklı ülkeden 547 hastayı tedavi ettik. Cezayir’den 3,5 saatte İstanbul’a oradan 1,5 saatte Adana’ya ve sonrasında ise bir saatlik karayolu ile hastanemize ulaşmalarına rağmen 42 tane Cezayirli hastamız oldu. Özellikle 13 yaşındaki bir lösemi hastası çocuğumuzu iyileştirmemiz sonrasında Cezayir’de İstanbul’dan sonra en fazla Mersin farkındalığı oluştu.  Çok kısa sürede ciddi bir yol kat ettiğimizi düşünüyorum.” Gelen hastaların ağırlıklı olarak onkoloji hastası olduğunu ve tedavilerin uzun süre devam ettiğini kaydeden Kebir, “Örneğin 3 ay boyunca hastanemizde yatan hastalar ve yakınları için düzenli olarak kent içine lojistik destek sağladık. Birçok kişi Ulu Cami’de Forum AVM’de alışveriş yaptı. Viranşehir’i gezdi. Hatta bu kente yatırım için dönmek isteyenler oldu” dedi. 

“Daha büyük kazanç yabancı yatırımcı çekerek olur”

Sağlık turizminde en büyük kazancın yabancı yatırımcıların kente çekilmesiyle sağlanabileceğini vurgulayan Dr. Kerim Koray Kebir, özellikle her işadamının yurtdışı seyahatinde görüştükleri işadamlarına mutlaka Mersin’in sağlık olanaklarından bahsetmesi gerektiğini söyledi. “İşadamları için para kazanmanın yanında kendileri ve sevdiklerinin sağlığı da büyük önem taşıyor” diyen Kebir, Check up programları için CEO’ların Mersin’e yönlendirilebileceğini anlattı. Bunun için Mersin Şehir Hastanesi’nin olanaklarının iyi bilinmesi gerektiğini dile getiren Kebir bu olanakları şöyle özetledi: “Etrafımızda bu kadar çok savaşın olduğu bir coğrafya için bulunmaz imkanlara sahibiz. İran ve Irak’ta olmayan fizik tedavi hastaları için kullanılan lokomat robot tedavisine sahibiz. Kemoterapiye alternatif olarak akıllı ilaç uygulaması yapıyoruz. Yani imminoterapi uyguluyoruz. Genetik testler yaparak kişiye özel ilaçlar oluşturuyoruz. Bunlar dünya çapında teknolojilerle gerçekleştiriliyor. Bu nedenle özellikle onkoloji, kemik iliği naklinin de yer aldığı organ nakli, başta bel fıtığı olmak üzere beyin cerrahisi, fizik tedavi ve çocuk cerrahisinden oluşan 5 branştaki çalışmamız iyi anlatılırsa bırakın bölgede marka olmayı, dünya çapında bir markaya dönüşebiliriz.” 

Toros: “Birlikte ortak toplantı düzenleyebiliriz”

Grup Medya Fortune Türkiye Dergisi Yayın Direktörü Cüneyt Toros ise ortak yapılabilecek çalışmalar hakkında bilgi verdi. Önümüzdeki süreçte sağlık turizmine yönelik bir toplantı organize edilebileceğini kaydeden Toros, “Grup olarak bizim ulaşabileceğimiz önemli konuşmacılar olacaktır. Üzerinde birlikte hazırlayacağımız, birkaç oturumdan oluşacak etkili bir panel düzenleyerek sesinizi gerek Türkiye’de gerekse yine yayınlarımız aracılığıyla ulaştığımız ülkelerde duyurabiliriz”  dedi.


Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER