Irak Sevk Öncesi İnceleme Yetkili Şirketleri 02.05.2016 tarihinde yayınlandı

AKİB tarafından Odamıza iletilen yazıda;

“Ekonomi Bakanlığı’ndan alınan bir yazıya atıfla; Irak’a yapılan ihracatta, yetkilendirilen gözetim firmalarınca ürünlerin mal ihraç ülkesinde iken sevk öncesi inceleme uygulamasına tabi tutulması uygulamasının, Merkezi Irak Yönetimi tarafından 01/07/2011, Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi (IKBY) tarafından ise 12/05/2012 tarihinde başlatıldığı ifade edilmekte olup, gözetim yapmakla sorumlu olan firmaların doğrudan Merkezi Irak ve IKBY yetkili otoritelerince atandığı belirtilmektedir.

Anılan yazıda devamla, özellikle ihracatçıların konuyla ilgili doğru ve zamanında bilgilendirilmesini teminen, halihazırda sevk öncesi inceleme yapmakta olan kuruluşların sözleşmelerinin devam edip etmediğine dair Bağdat Ticaret Müşavirliği ve Erbil Ticaret Ataşeliği’nden alınan bilgiye göre, 2016 yılı itibariyle, TÜV Rheiland ve Bureau Veritas firmalarının hem Merkezi Irak, hem de IKBY; SGS, Cotecna ve Baltic Control firmalarının ise sadece IKBY adına sevk öncesi inceleme yapmak üzere görevlendirildiği ifade edilmektedir. Ayrıca, Cotecna ve Baltic Control firmalarının 2015 yılında Merkezi Irak adına yapmakta olduğu sevk öncesi inceleme görevine son verildiği bildirilmekte olup, adı geçen firmaların iletişim bilgileri ekte sunulmaktadır.” denilmektedir.

Firma İletişim Bilgileri