Hatalı Teşviklerle İlgili SGK Duyurusu 08.01.2020 tarihinde yayınlandı

Hatalı Teşviklerle İlgili SGK Duyurusu

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 27/12/2019 tarihli Genel yazısında, “2020/Ocak ayına ait aylık prim ve hizmet belgesinden itibaren hatalı teşvik kaydı bulunan işyerlerince, aynı veya farklı teşvik kanun numaralı aylık prim ve hizmet veya muhtasar prim ve hizmet beyannamesi düzenlenmesi ve hatalı teşvik kaydı bulunan işverenlerin, hatalı teşvik listesindeki kayıtları düzeltilmediği sürece 5510 sayılı Kanunun Ek 17 nci maddesi kapsamında geriye yönelik teşvik değişikliği talepleri de işleme alınmayacağını” duyurmuştur.

Buna göre herhangi bir prim teşvikinden hatalı yararlanmış bir işveren bugüne kadar hatalı yararlandığı prim teşvikini düzeltmediği takdirde, cari ayda sadece hatalı yararlandığı prim teşviki ile aynı kanun numarasını seçerek bildirge gönderemez iken, 2020/Ocak ayına ait bildirgeden başlanılarak hiçbir şekilde teşvikli bildirge gönderilemeyecektir.

SGK’nın Genel Yazısına göre uygulama değişikliği sadece cari aylarda düzenlenecek bildirgelerle sınırlı tutulmamış, aynı zamanda 5510/Ek-17. Madde kapsamında geriye yönelik düzenlenecek teşvikli bildirgeler için de öncelikle hatalı teşviklerin düzeltilmesi gerektiği belirtilmiştir.

Bu nedenle, geriye yönelik teşvikli bildirge düzenleyecek işverenlerin öncelikle varsa hatalı yararlanmış oldukları prim teşvikleri için iptal bildirge, kanun numarasız asıl bildirge düzenleyerek tahakkuk edecek primleri gecikme zammıyla birlikte ödemeleri, geriye yönelik düzenleyecekleri teşvikli bildirgeleri bu işlemleri ve ödemeleri gerçekleştirdikten sonra düzenlemeleri gerekecektir.

Hatalı teşviklerle ilgili yapılan değişikliğin 2020/Ocak ayından uygulamaya gireceği dikkate alınarak, herhangi bir prim teşvikinden hatalı yararlanılmış olup olmadığının görülebilmesi amacıyla e-SGK, İşveren Sistemi/İşveren/Teşvikler ve Tanımlar/Hatalı Teşvik Bildirimi Sorgulama seçenekleri işaretlenerek erişilen ekran vasıtasıyla sorgulama yapmaları, 2019/Aralık ayına ilişkin bildirgeler gönderildikten sonra varsa hatalı yararlanılmış teşvikli kayıtlar için iptal nitelikte bildirge ve kanun numarasız asıl bildirge düzenleyerek ortaya çıkacak fark primleri gecikme zammıyla birlikte ödenmesi önerilmektedir. Diğer taraftan, cari aylarda 6111 ve 6645 sayılı teşviklerden yararlanan işverenler bu teşviklerden hatalı yararlanma durumunun olup olmadığını mutlaka bildirge verme süresi sona ermeden “06111/06645 Teşvikleri Cari Dönem Hatalı Teşvik Sorgulama” ekranı vasıtasıyla kontrol etmeleri ve varsa teşviklerden hatalı yararlanılmış sigortalılar için yine bildirge verme süresi sona ermeden hatalı teşvikli kayıtlar için iptal bildirge, başka teşvik kanunları kapsamına giren sigortalılar için asıl bildirge, yoksa 05510 sayılı Kanun numaralı bildirge gönderilmesi önerilmektedir.

Bu bilgi notu, Mefa Müşavirlik tarafından 07 / 01 / 2020 tarihinde hazırlanmıştır.

Üyelerimize duyurulur.