Gümrük müşavirlerine uygulamalı MEDOS eğitimi verildi 27.05.2018 tarihinde yayınlandı

MTSO 18 No’lu Gümrük Müşavirliği Hizmetleri Meslek Komitesi, üyelerine yönelik olarak TOBB ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı koordinasyonunda hazırlanan MEDOS sistemini tanıtmak adına uygulamalı eğitim düzenledi. Yeni sistem gümrük işlemlerinde bir taraftan maliyetleri aşağı çekerken diğer yandan zaman tasarrufu sağlayacak.

Gümrük müşavirlerine uygulamalı MEDOS eğitimi verildi

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) 18 No’lu Gümrük Müşavirliği Hizmetleri Meslek Komitesi Başkanı Zeki Şan, üyelerini sektördeki her türlü yenilik hakkında bilgilendirdiklerini söyledi. Son olarak TOBB ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı koordinasyonunda gerek ihracatın önünü açmak gerekse sistemi hızlandırarak sektör temsilcilerini rahatlatmak adına Menşe ve Dolaşım Belgeleri Otomasyon Sistemi’ni hazırladığını kaydeden Şan, kısa adı MEDOS olan bu sistemin elektronik ortamda nasıl düzenleneceğine yönelik olarak üyelerine uygulamalı eğitim düzenlediklerini söyledi. Türkiye’de böyle bir eğitimi ilk kez kendilerinin düzenlediğini ifade eden Şan, yeni sistemle EUR.1 Dolaşım Belgesi, EUR-MED Dolaşım Belgesi, Malezya Menşe Belgesi, İran Menşe İspat Belgesi, D-8 Menşe İspat Belgesi, A.TR Dolaşım Belgesi, Menşe Şahadetnamesi, Özel Menşe Şahadetnamesi (Form-A) ve Basitleştirilmiş Usulde Düzenlenen A.TR Dolaşım Belgesi olmak üzere 9 adet menşe ve dolaşım belgesinde işlemlerin online ortamda yapılabileceğini anlattı.

Geçmiş dönemlerde bu işlemleri yapmak için önce bir belge satın alındığını, ardından bu belgenin Oda’lara getirilip onay işlemlerinin yaptırıldığını, sonrasında ise gümrük müdürlüklerinde gümrük işlemlerinin yapıldığını anlatan Şan, yeni sistemde ise gümrük çalışanlarının bilgisayar başında tek bir tuşla hızlı şekilde onay alabildiğini bildirdi. Sistemin 14 Mayıs 2018 tarihinde devreye girmesine rağmen kullanım sırasında yaşanan aksaklıklar nedeniyle bir süre eski sisteme de devam edildiğini kaydeden Şan, 28 Mayıs’tan itibaren yalnızca MEDOS sisteminin kullanılacağını hatırlatarak üyelerini bu konuda bilgilendirmek istediklerini ifade etti.

Şan sözlerini, böyle bir eğitimin düzenlenmesine fırsat tanımaları adına başta MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan ve Yönetim Kurulu Üyeleri olmak üzere MTSO Genel Sekreteri Yusuf Yel ve Dış Ticaret Şefi Metin Sandal ile emeği geçen herkese teşekkür ederek tamamladı.