Dünya Bakliyat Gününde çocuklara bakliyat dağıtılacak 21.01.2019 tarihinde yayınlandı

Birleşmiş Milletler 10 Şubatı Dünya Bakliyat Günü ilan etti. Buna göre 2019 yılından itibaren her yıl 10 Şubat, Dünya Bakliyat Günü olarak kutlanacak. MTSO 3 No’lu Komite Üyeleri ise bu dönemde dezavantajlı okullarda bakliyat dağıtarak hem çocukları bakliyat ile tanıştırıp hem de bu alanda farkındalık oluşturacak.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) 3 No’lu Hububat ve Bakliyatın İşlenmesi ve Ticareti Meslek Komitesi Başkanı Burhanettin Kılıç, 10 Şubatın Dünya Bakliyat Yılı ilan edilmesini değerlendirdi. Dünyada obezite ile mücadelenin hızla arttığı bir dönemde bakliyat gibi sağlıklı bir ürüne dikkat çekilmesini çok önemsediklerini dile getiren Kılıç, uzun süredir bu konu üzerinde çalışıldığını ve özellikle Dünya Bakliyat Konfederasyonu Başkanlığı görevini bir Türk’ün, Hüseyin Arslan’ın yürüttüğü dönemde böyle bir kararın çıkmasının ayrıca önemli olduğunu vurguladı.

Son bir yılda dünyada bakliyatta 7 bin farklı çeşit üretildiğini anlatan Kılıç şu bilgileri verdi: “Dünya üzerinde, Türkiye’de tüketmediğimiz binlerce bakliyat çeşidi üretiliyor. Yalnızca ülkemiz değil dünya için önemli bir ürün. Türkiye’nin bu alandaki durumuna bakacak olursak da şunları söyleyebilirim. Bundan 30 yıl önce 2 milyon tondan fazla bakliyat üreten ve yarısını yurtdışına göndererek dünyada bakliyat üretim ve ihracatında şampiyon bir ülke konumunda olan ülkemiz, bugün 1 milyon ton üreten ve bu hacmin yarısı kadar da ithalatı olan bir ülkeye döndü. Oysa talep giderek artıyor. Şu anda dünyada 85 milyon ton civarında bakliyat üretimi yapılıyor. Sadece Hindistan’ın 26 milyon ton bakliyat tükettiğini belirtmek isterim. Bu bağlamda Hindistan’da ürünün çok ya da az olması fiyat anlamında dünya pazarını etkiliyor. Mersin’in ise Türkiye’nin bakliyat ticaretinde ayrı bir önemi var. Türkiye’nin bakliyat ticaretinin yüzde 85’i Mersin üzerinden yapılıyor. Mersin, dünyada sayılı bakliyat merkezlerinden birisi. Kentte yaklaşık 250 bakliyat firması bulunuyor. Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşu içinde yer alan 5 Mersin firmasından 3’ü bakliyat sektöründe faaliyet gösteriyor. Yine Türkiye’nin en büyük 100 ihracatçı firmasına giren 16 Mersin firmasının da 7’si bakliyat ihracatçısı konumunda. Bu da bakliyatın kentimiz için ne kadar önemli bir sektör olduğunu ortaya koyuyor.

Komite olarak bu dönemde yapmayı planladıkları çalışmalara da değinen Burhanettin Kılıç, Şubat ayı boyunca belirleyecekleri okullarda bakliyat ürünlerinden hazırlanmış gıda maddeleri dağıtacaklarını anlattı. Dezavantajlı bölgelerde yer alan, bakliyatı çok fazla tüketme fırsatı olmayan okullar arasından seçim yapılacağını bildiren Kılıç, her hafta bir okulda yemek dağıtacaklarını ve farkındalık oluşturacaklarını söyledi.