Çukurova, Türkiye’yi doyuracak güçtedir… 16.03.2020 tarihinde yayınlandı

Ekonomik ve siyasi anlamda her düzeyde 2020 yılından umutlu beklentiler içindeydik ama 2020 yılı ne yazık ki beklenmedik olumsuzluklarla başladı. Özellikle bizim dışımızda gelişen küresel gelişmeler dünyanın bir parçası olan ülkemizi doğrudan veya dolaylı etkilemektedir. 2020 Ocak ayı içinde başlayan ABD-Çin ticaret anlaşması gerginliği bu olumsuzlukların ilk ve çok erken gelişmesi oldu. 2019 yılının tüm dünyada yaşanan ve çok da parlak olmayan ekonomik gelişmelerinin ülkeleri dış ticaret anlamında daha da agresif yapacaklarını tahmin ediyorduk. Korumacılıklar zaten başlamıştı. Öte yandan Çin’de başlayan ve dünyaya yayılan korona virüsü ki ocak ayındaki başyazımızda bunun Çin ekonomisinde ve dolayısıyla dünya ekonomisindeki sonuçlarını daha bilemiyoruz demiştik. Ne yazık ki korkulan oldu ve bu salgın Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemik; yani küresel ve kontrolü zor bir durum olarak ilan edildi. Şu an dünyada yaklaşık 100 ülkeyi etkileyen bu salgın, devletimizin zamanında aldığı önlemlerle ülkemize çok geç geldi. Şu an bildiğimiz kadarıyla az sayıda vaka var. Ancak toplumda ciddi bir bilinç yaratıldı. Hem kurumlar hem de vatandaşlarımız bu konuda gerçekten hassas. Korkmak insani bir duygu ama panik yaratacak bir durum yok. Ancak, bir süre daha tüm vatandaşlar olarak birbirimize daha az temas etmemiz, en küçük bir rahatsızlığımız olsa da kalabalıklara karışmamamız ve hijyen kurallarına dikkat etmemiz gerekiyor. Bilgi, bilinç ve sorumluluk duygusuyla bu savaşı yeneceğiz.

Çukurova, Türkiye’yi doyuracak güçtedir…

“Fırsatçılara izin vermeyeceğiz”
Özellikle ilgili devlet kurumlarının ve yerel yönetimlerin bu konudaki hassasiyeti ve önlemleri çok iyi. Bu, korkmadan, panik yapmadan, akılcı bir şekilde tüm millet olarak vermememiz gereken bir mücadeledir. Var olan dezenformasyonlara, bilgi kirliliklerine kapılmadan, sadece uzmanların ve yetkililerin uyarılarını dikkate almalıyız. Böyle bir ortamda toplumda panik yaratmak isteyenler olacaktır. Ekonomik anlamda bundan çıkar sağlamaya meyil edecek fırsatçılar çıkacaktır. Vatandaşlarımızın endişelerini suistimal ederek fahiş fiyatla mal satışı yapan,  stokla piyasada kaos yaratmaya çalışan firmalara Mersin özelinde Mersin Ticaret ve Sanayi Odası   olarak izin vermeyeceğiz. Ürünlerinde haksız fiyat artışı yapan firmalara karşı  eğer üyemiz ise MTSO olarak  disiplin mekanizmalarını çalıştıracağımızı ve bu haksızlıkları yapan tüm firmalara hak ettikleri cezaları vereceğimizi bir kez daha buradan kamuoyuna duyururuz. Herkes bilmeli ki; Vatandaşı mağdur edenlere karşı Mersin Ticaret ve Sanayi Odası olarak sessiz kalmayacağız. İş dünyası olarak, devletimizin aldığı önlemlerin destekçisiyiz. Bu sorunu hep birlikte aşacağız.

Türkiye’nin üretim gücü yüksektir ve yeterlidir
Tüm vatandaşlarımız ve tüm iş dünyası şunu bilmelidir: Bu geçici bir durumdur. Vatandaşlarımızın gereksiz bir stok çabasına gerek yoktur. Türkiye ekonomisi güçlüdür. Türkiye’nin üretim gücü yüksektir ve yeterlidir.  Sadece Çukurova, Türkiye’yi besleyecek güçtedir. İş dünyası olarak hiçbir fedakarlıktan kaçmadan, fırsatçılara izin vermeden hem insanımızın sağlığını hem de ekonomimizi koruyacağız.
Elbette bu sorundan dolayı ekonomik anlamda olumsuzluklar yaşayacağız. Bir yandan var olan sorunları çözmek, öte yandan gelecekte olabilecek problemleri öngörerek önlemler almak anlamında ilgili Bakanlıklarımızla temas halindeyiz. Bilgilendirmelerimizi, sorun tespitlerimizi ve çözüm önerilerimizi iletiyoruz. İş dünyamızın temsilcileri ile sürekli bir araya geliyor ve konuşuyoruz. Mersin Ticaret ve Sanayi Odası olarak Mersin’in üreten, ihracatına devam eden, katma değer yaratan bir kent olmasına devam etmesi için her çabayı gösteriyoruz.

“Mersin, tarımsal üretimiyle Türkiye’nin sigortasıdır”
Dünya bu konuda bir sınav veriyor. Ülkemiz ve özelinde Mersin olarak da bizler de bu sınavı geçeceğiz, buna yürekten inanıyoruz. Şu anda Mersin tarım ve gıda üretimiyle Türkiye’nin sigortasıdır. Sanayimiz çalışıyor, ihracatçımız çalışıyor, insanımız çalışıyor. Tedbirlerimizi elden bırakmadan, hiçbir sorunu küçümsemeden ama gereksiz bir panik havası da yaratmadan, duygusallıktan uzak, akılcı şekilde her konuyu izliyoruz. Mersinliler müsterih olsunlar. Kentimizin gıda üretim kapasitesi ülkeye yetecek çaptadır. Kentimizin sağlık altyapısı her sağlık sorunumuzu çözmeye yeter durumdadır. Valiliğimizden yerel yönetimlere her kurum azami ciddiyetle çalışmaktadır. Bu sorunun dünyada yaşanan büyüklüğü göz önünde tutulduğunda ülkemizin önlemleri ve salgını sınırlama başarısı takdire şayandır. Tüm Mersinlilere ve milletimize sağlık ve esenlikler diliyoruz.

Ayhan KIZILTAN

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası