Çin Halk Cumhuriyeti Bilgilendirme Etkinlikleri 14.09.2020 tarihinde yayınlandı

Çin Halk Cumhuriyeti Bilgilendirme Etkinlikleri

T.C. Ticaret Bakanlığı yazısına istinaden Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nden alınan bir yazıda; Çin'in kalkınma sürecinde başta özel ekonomik bölgeler olmak üzere, yatırımcılara kapsamlı teşvik mekanizmalarının sağlandığı planlı yatırım bölgelerinin önemli rol oynadığı belirtilmektedir. Bu kapsamda Guangzhou Ticaret Ataşeliği ve Pekin Ticaret Müşavirliği koordinasyonunda Ticaret Bakanlığı, sektör çatı kuruluşları ve özel sektörümüzün temsilcilerinin de katılımıyla online olarak gerçekleştirilecek 2 etkinlik hakkında aşağıda yer alan bilgiler verilmektedir.

1. Hainan Serbest Ticaret Limanı Bilgilendirme Etkinliği

Hainan Adası, Çin Hükümeti tarafından 1 Haziran 2020 tarihinde yayımlanan Hainan Free Trade Limanı master planı ile serbest bölge ilan edilmiştir. 9,2 milyon nüfus ve 35.000 kilometrekarelik alana sahip ada, dünyanın en büyük serbest bölgesi olacaktır. Aynı zamanda "duty free" olarak da hizmet vermesi öngörülen Ada‘dan B2C kapsamında yıllık kişi başı 100.000 RMB tutarında (yaklaşık 14.000 ABD Doları) kadar ürünün vergisiz olarak anakara Çin'e girebilmesi mümkün olabilecektir. Diğer taraftan, söz konusu adanın önemli bir lojistik merkezi olarak da hizmet vermesi öngörülmektedir.

Bu kapsamda, Hainan Provincial Bureau of Economic Development yetkilileri tarafından Guangzhou Ticaret Ataşeliği koordinasyonunda 15 Eylül 2020 tarihinde Türkiye saati ile 10.00'da bir online bilgilendirme toplantısı yapılması planlanmaktadır. Hainan Serbest Ticaret Limanı'na yönelik bilgilendirme dokümanı Ek1 ve 2'de, anılan etkinliğe ilişkin program Ek-3'te yer almaktadır. Guangzhou Ticaret Ataşeliği, anılan serbest bölgenin Çin pazarına girme açısından önemli bir merkez teşkil etmesinin beklendiği değerlendirmesinde bulunmaktadır.

Hainan Serbest Ticaret Limanı Bilgilendirme Etkinliği'ne ilişkin katılım linki aşağıda yer almaktadır; https://zoom.us/j/92559943620?pwd=MXZWY2FxZ0Frb3RoZGNzdmF2MzJ0Zz09 ID:925 5994 3620 Passcode: 518066

2. Tianjin Pilot Serbest Ticaret Bölgesi Bilgilendirme Etkinliği

Pilot serbest ticaret bölgeleri uygulamaları 2013'de Shanghai'da kurulan bölge ile başlamış ve sonrasında diğer eyaletlerde kurulan pilot serbest ticaret bölgeleri ile bu sayı 18'e yükselmiştir. Söz konusu bölgelerde şirket kurma prosedürleri basitleştirilmiş olup, şirketlerin fiziksel bir mekana sahip olma zorunluluğu da bulunmamaktadır. Bu bölgelerde çok düşük ve hatta sıfır ihracat ve ithalat vergileri uygulanmakta, RMB ile diğer para birimleri arasında kolay geçiş yapılabilmekte ve gümrük işlemleri süratli bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Bunlara ek olarak kurulan "yeni bölgelerde" de yeni teşvikler yoluyla yeni endüstrilerin geliştirilmesi hedeflenmektedir. Çin'in Tier 1 olarak adlandırılan gelişmiş şehirleri arasındaki Tianjin'de yer alan Pilot Serbest Ticaret Bölgesi, ihracatçılarımız ve yatırımcılarımız açısından depolama, lojistik ve e-ticaret açısından birçok avantajı barındırmaktadır.

Bu kapsamda, CCPIT Tianjin Başkanı ve Tianjin Pilot Serbest Ticaret Bölgesi Başkanı'nın da katılımıyla, Pekin Ticaret Müşavirliği koordinasyonunda, 17 Eylül 2020 tarihinde Türkiye saati ile saat 10:00'da pilot serbest ticaret bölgeleri rejimine, yatırımcılara ve ihracatçılarımıza sunulan avantajların anlatılacağı bir online bilgilendirme toplantısının planlandığı belirtilerek, anılan etkinliğe ilişkin program Ek-4'te yer almaktadır. Pekin Ticaret Müşavirliği söz konusu programa sektör kuruluşlarımızın yanı sıra, pilot serbest ticaret bölgeler tarafından sunulan avantajları doğrudan ilgili yetkililerden edinmek amacıyla firma yetkililerimizin de katılım sağlamasının yararlı olacağı değerlendirmesinde bulunmaktadır.

Tianjin Serbest Ticaret Bölgesi Bilgilendirme Etkinliği'ne katılım linki aşağıda yer almaktadır; https://zoom.us/j/93646307842?pwd=WTBtSlBpdHlWOEY3bGx6UnJWSWVTUT09 Meeting ID: 936 4630 7842 Passcode: 081236

EKLER:

1- Hainan Free Trade Port 18 Policies

2- Hainan Free Trade Port Investment Guide

3- Tianjin Taslak Program

4- Hainan Taslak Program

Yukarıda belirtilen tüm eklere buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Üyelerimize duyurulur.