Bakanlık Bildirimi Hk. (Uluslararası Eşya Taşımacılığı / Hazar Geçişleri) 12.10.2020 tarihinde yayınlandı

Bakanlık Bildirimi Hk. (Uluslararası Eşya Taşımacılığı / Hazar Geçişleri)

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nden alınan bir yazıda; T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'ndan aldıkları 26.09.2020 tarihli bir yazıda, COVID19 salgınının tüm dünyada etkisini göstermeye devam etmesi ve Türkmenistan güzergahının komple taşıt (çekici+yarı römork) trafiğine halen kapalı olması nedeniyle, özellikle Hazar Denizi üzerinden Orta Asya ülkelerine yarı römork (dorse) taşımacılığı yapan firmalarımızca adı geçen Bakanlığa yapılan çekici+yarı römork değişikliği başvurularında ciddi artış yaşandığının belirlendiğinin iletildiği ifade edilmektedir.

Bu sebeple, bu güzergahı kullanan firmalara kolaylık sağlanması amacıyla, Gürcistan'a açılan sınır kapılarımızdan Hazar güzergahı (Gürcistan-Azerbaycan-Hazar Denizi-Türkmenistan) kullanılarak Türkmenistan, Özbekistan, Kırgızistan, Tacikistan, Kazakistan, Afganistan varışlı taşımalarda geçerli olmak üzere, yurt dışına çıkış yapacak Türk plakalı çekicilerin, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına ayrıca başvuru yapmasına gerek duyulmaksızın, kendi firmalarına (grup firmaları dahil) kayıtlı başka bir römork/yarı römork ile ülkemize dönüş yapmalarına (96 saatten önce dönüş yapmamaları ve Azerbaycan-Türkmenistan Ro-Ro kullanımına ilişkin belgelerin ilgili Bakanlıkça sonradan yapılabilecek kontroller için muhafaza edilmesi kaydıyla) müsaade edildiği bildirilmektedir.

Üyelerimize duyurulur.